10 loših odlika hotelskih fitnes centara

Ostale teme , Region / 19. 06. 2017. / Autor:

Za hotele čiji su gosti željni zdrave ishrane, vežbanja, fizičke aktivnosti, wellness i spa programa, kreiranje ambijenta i sadržaja koji će im to omogućiti nije uvek lako. Jedan od osnovnih sadržaja koji mogu upotpuniti vreme ove grupe turista jeste kvalitetan fitnes centar. Oni se razlikuju od hotela do hotela, različite su veličine i sa različitim spravama za vežbanje.

Fitnes centar Hotela Mona na Zlatiboru; Izvor: monazlatibor.com

Način na koji ćete opremiti fitnes centar je stvar oko koje se treba posavetovati sa stručnjacima iz ove oblasti, ali gledano iz ugla iskusnih hotelijera, prema istraživanjima, sledećih 10 stavki ne smeju biti odlika vašeg fitnes centra ukoliko želite da gosti njime u potpunosti budu zadovoljni.

1. Neusklađeno radno vreme

Bilo da je gost ranoranilac ili mu dan počinje oko podneva, on u bilo kom trenutku mora da ima slobodan pristup fitnes centru. Gost, svakako, neće biti zadovoljan ukoliko u 7 ujutru prošeta do fitnes centra gde će ga sačekati zatvorena vrata. Stručnjaci kažu da je optimalno vreme za otvaranje centra između 5 i 6 ujutru. Da, iako možda deluje suludo, tako je. Osobe koje vode zdrav život, vode računa i o dnevnom ritmu aktivnosti, stoga vežbe rano ujutru nisu ništa neuobičajeno. Što se kraja radnog vremena tiče, preporučuje se rad do 23 sata, eventualno do ponoći.

2. Loša ventilacija

Turisti kažu da je najnepoželjnija stvar u teretanama hotela neprijatan miris. Ukoliko je vlažnost vazduha velika, vežbanje je gotovo nemoguće. Kvalitetna ventilacija, uz blage osveživače vazduha je neophodna za dobar fitnes centar.

3. Neispravna oprema za vežbanje

Iako su popravke običnih sprava za vežbanje nešto ređe jer je njihov vek trajanja znatno duži, kod traka za trčanje ili bicikala je situacija drugačija, što znači da na ovu opremu treba obratiti posebnu pažnju. Ona uglavnom poseduje ekrane ili priključke za mobilne uređaje, stoga se pobrinite da ove funkcije uvek budu dostupne posetiocima. Osoblje hotela, ne samo radi zadovoljstva gostiju već i zbog bezbednosti, redovno mora proveravati rad sprava, podmazivati i čistiti ih.

Izvor: Facebook.com/Terme Olimia

4. Previše opreme u prostoriji

Veći broj sprava za vežbanje čini goste zadovoljnijim – istina, ali to ne znači da u prostoriju od nekoliko desetina kvadrata treba staviti isto toliko sprava za vežbanje. Obezbedite prostor za istezanje i slobodne vežbe. Najbolje je pronaći ravnotežu, što znači da osoba u fitnes centru dok vežba na bilo koji način ne ugrožava drugog gosta. Dakle, bolje je i manje sprava, a više prostora i slobode za goste, nego previše opreme u jednoj prostoriji.

5. Rđa na spravama

Sprave za vežbe ne smeju imati ni tačkicu rđe. Ovo je povezano i sa kvalitetom ventilacije, ali i učestalošću održavanja opreme.

6. Nekvalitetni peškiri

Peškiri moraju biti kvalitetni, takvi da mogu da prihvate sav znoj proizveden tokom vežbanja koje najčešće traje sat ili dva. Takođe, trebalo bi da bude dovoljno mekan kako ne bi izazvao iritacije kod osoba koje imaju osetljivu kožu.

7. Satovi su svuda

Satovi jesu odlični za praćenje vremena provedenog u fitnes centru, ali danas gotovo svi sa sobom nose sa sobom mobilne telefone i pametne uređaje u teretanu. Nekadašnja pravila da u fitnes centru treba da postoji što više satova više nisu aktuelna, pa je i jedan sat sasvim dovoljan.

Teretana u hotelu Palisad na Zlatiboru; Izvor: palisad.rs

8. Fitnes centar nije čist

Sve osim perfektno čiste prostorije ne dolazi u obzir. Savršeno sređen fitnes centar ne znači samo da treba prebrisati sprave na kraju dana, već i da svaka sprava ili teg mora da se vrati na svoje mesto, kao i da peškiri i ostale sitnice budu pripremljene za naredne posetioce. Ipak, čistoća i izostanak neprijatnog mirisa su najvažniji i na to bi trebalo obratiti najviše pažnje.

9. Loši treneri

Najčešće je u fitnes centrima situacija takva da osoblje ili trener imaju svoje mesto u prostoriji i nemaju previše kontakta sa gostima teretane. Ukoliko želite zadovoljne korisnike, to ne sme biti situacija u vašem hotelu. Osoblje stalno mora biti u pokretu, prvenstveno da radi na uređenju fitnes centra i kontroliše čistoću, ali i da se nađe tu ukoliko je nekome potrebna pomoć.

10. Fitnes centri koji se plaćaju dodatno

Ne, nemojte dodatno naplaćivati fitnes centar. Bolje je naplatiti nešto skuplje flašicu vode ili čokoladicu u prodavnici u teretani nego zabraniti ulazak gostima koji nisu doplatili ovu uslugu. Gosti ne vole ograničenja i zato se potrudite da ne naplatite ne samo ovu, već i brojne druge usluge koje nije neophodno naplatiti.

Share Button
blog comments powered by Disqus