10 najpopularnijih mesta među turistima u Hrvatskoj 2014.

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je 2014. godine zabeležila oko 13,04 miliona dolazaka turista, kao i oko 73,6 miliona noćenja. To predstavlja porast od oko dva odsto u odnosu na 2013. godinu.

Kako je pokazalo istraživanje hrvatskog Instituta za turizam o stavovima i potrošnji hrvatskih turista, Tomas 2014, ovu zemlju uglavnom posećuju porodice.

Rovinj; Izvor: Wikipedia/Saffron Blaze

Rovinj; Izvor: Wikipedia/Saffron Blaze

Prosečan hrvatski turista ima 41. godinu, a raste broj turista mlađih od 30 i starijih od 50. Svi oni dnevno troše oko 66 evra – navodi se u ovom istraživanju.

Hrvatsku su 2014. najčešće posećivali Nemci, Slovenci, Austrijanci, a zatim i Česi, Italijani i Poljaci. Strani turisti ostvarili su 11,7 miliona dolazaka, odnosno 67 miliona noćenja. To predstavlja porast od oko 5 odsto kada su u pitanju dolasci, a od oko dva odsto kada su u pitanju noćenja.

Najviše noćenja zabeležili su, sasvim očekivano, gradovi na primorju, a najpopularniji su Rovinj i Dubrovnik. Kada je reč o županijama, najposećenija je Istarska koja je zabeležila skoro duplo više noćenja od sledeće po broju poseta, Splitsko-dalmatinske.

1. Rovinj (3,1 milion noćenja)

U ovom malom primorskom gradu u Istarskoj županiji živi tek oko 15.000 ljudi. Međutim, za njega je karakteristično što se tokom cele godine odvijaju različiti festivali i manifestacije. Zato možda i ne čudi što je tokom 2014. zabeležio najviše noćenja turista i to čak 3.142.621. Osim toga, Rovinj je 2013. godine dobio nagradu Međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu (FIJET) za najbolje svetsko odredište.

Dubrovnik; Izvor: Hrvatska turistička zajednica; Autor: Mario Romulić & Dražen Stojčić

Dubrovnik; Izvor: Hrvatska turistička zajednica; Autor: Mario Romulić & Dražen Stojčić

2. Dubrovnik (3,1 milion)

Dubrovnik u stopu prati Rovinj, kada su u pitanju noćenja turista, s obzirom na to da ih je zabeležio tek oko 215.000 manje. Poznato turističko mesto je i administrativni centar Dubrovačko-neretvanske županije. Ubraja se u jedan od najznačajnijih kako turističkih, tako i kulturnih centara u jugoistočnoj Evropi. Turisti u njemu najčešće posećuju staro gradsko jezgro u kome se nalazi veliki broj spomenika.

3. Poreč (2,8 miliona)

Poreč je tokom 2014. posetilo oko 2,8 miliona turista, što predstavlja pad u odnosu na 2013. od oko dva odsto. Smešten je na poluostrvu Istra, a postao je turistička destinacija još u XIX veku. Najznačajniji kulturni spomenik je Eufrazijeva bazilika iz V veka, koja se nalazi pod zaštitom Uneska.

Poreč; Izvor: Turistička zajednica Grada Poreča

Poreč; Izvor: Turistička zajednica Grada Poreča

4. Medulin (2,3 miliona)

Ovaj gradić na Istri u kome živi manje od 5.000 ljudi. Iako je nekada bio ribarsko mesto, danas je u Medulinu sve podređeno turizmu. Nalazi se u zalivu, a okružuje ga mnoštvo malih ostrva. Zbog velikog broja terena, pogodan je za pripreme sportista, a prošle godine posetilo ga je oko dva odsto više turista nego 2013.

5. Umag (2 miliona noćenja)

Zabeležio je pad kada je u pitanju broj noćenja gostiju u 2014. u odnosu na 2013. od dva odsto. Nalazi se u Istarskoj županiji i najzapadnije je mesto u Hrvatskoj. Jedna od stvari koja privlači turiste, svakako je i teniski turnir ATP Croatia Open.

6. Mali Lošinj (1,9 miliona)

Ovaj grad nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji i, kao administrativna jedinica, obuhvata nekoliko ostrva Kvarnerskog arhipelaga poput: Lošinja, Unije, Suska, kao i niz nenaseljnih ostrva. U Malom Lošinju je prošle godine noćilo čak šest odsto manje turista nego 2013.

Zagreb; Izvor: Hrvatska turistička zajednica; Autor: Mario Romulić & Dražen Stojčić

Zagreb; Izvor: Hrvatska turistička zajednica; Autor: Mario Romulić & Dražen Stojčić

7. Zagreb (1,6 miliona)

Prestonica Hrvatske, prvi je grad na ovoj listi koji se ne nalazi na primorju. Zabeležio je značajan rast broja noćenja gostiju od 13 odsto u odnosu na 2013. godinu. Kulturno je, upravno i naučno središte Hrvatske i ima status županije. Koncerti, sportski događaji, noćni život sigurno doprinose interesovanju turista.

8. Pula (1.5 miliona)

Pula je najveći grad Istarske županije i administrativni je centar Istre još od rimskog doba. Najznačajniji kulturni spomenik je rimski amfiteatar – Arena, koji se i danas koristi tokom filmskih festivala ili različitih kulturnih manifestacija. Pula je prošle godine zabeležila porast broja noćenja turista od sedam odsto.

Pula

Pula

9. Tar-Vabriga (1,5 miliona)

Tar-Vabriga je opština koja se, takođe, nalazi u Istarskoj županiji. Nastala je 2006. godine odvajanjem od grada Poreča. Karakteristična je po arheološkim nalazištima, pa su prema pojedinim podacima, ovde pronađeni otisci stopala dinosaurusa. Ipak, opština je zabeležila pad broja noćenja turista za oko pet odsto.

Zadar; Izvor: Hrvatska turistička zajednica; Autor: Ivo Pervan

Zadar; Izvor: Hrvatska turistička zajednica; Autor: Ivo Pervan

10. Zadar (1.5 miliona noćenja)

Središte je Zadarske županije, ali i istorijski centar Dalmacije. Karakterističan je po arhipelagu koji čini oko 300 ostrva različitih veličina. U Zadru je prošle godine noćilo čak devet odsto više turista nego 2013. Ipak, to je skoro 20.000 manje noćenja nego što je zabeležio Tar-Vabriga i duplo manje od Rovinja i Dubrovnika.

Share Button
blog comments powered by Disqus