3 najbitnija zaduženja menadžera u hotelu

Ostale teme , Region / 11. 10. 2017. / Autor:

Zaduženja menadžmenta hotela variraju, pre svega, u zavisnosti od toga koliki je kapacitet hotela. Ipak, uspešni menadžeri su, bez obzira u kom segmentu ugostiteljstva rade, svesni svih procesa koji moraju da funkcionišu kako bi hotel radio dobro.

Izvor: Angelo Airport Hotel – Ekaterinburg Russia

Generalno govoreći, onaj ko obavlja posao menadžera u manjem, kao i hotelu srednje veličine, mora da ima niz znanja i veština kako bi bio dobar u svom poslu. Od njegovih sposobnosti umnogome zavisi uspeh poslovanja hotela. Neophodno je da poznaje marketing, finansije i tehnologije, kao i da ume da određuje prioritete.

1. Iskustvo gostiju i reputacija hotela

Menadžer treba voditi računa o zahtevima gostiju, i to naročito o onim specifičnim. Poseban doživljaj i briga o gostima mogu izdvojiti hotel od ostalih.

Takođe, menadžment bi morao posvetiti pažnju prikazima hotela na sajtovima za rezervaciju smeštaja i društvenim mrežama. Sada sve više ljudi proverava kakav je “nastup” hotela u ovom segmentu. Ukoliko se loše odnosite prema gostima onlajn, smatrajući da to neće uticati na imidž hotela, varate se. Poželjno je odgovoriti na negativne kritike i to na pristojan način, kako bi se ublažio “udarac” na reputaciju hotela. Reputacija je krhka, a poverenje gostiju se ne stiče lako, kada ga jednom izgubite.

Izvor: Terme Olimia

2. Poštovanje i obuka hotelskih radnika

Ukoliko vredno radite, imate prava očekivati isto od svojih zaposlenih. Međutim, ukoliko se na poslu pojavljujete povremeno i izbegavate da izvršite svoje zadatke, dajete loš primer ostalim radnicima. Menadžeri bi trebalo da budu lideri, a lider ne može da bude neko ko ne dokazuje svoje kvalitete.

Obuka hotelskih radnika je još jedno od zaduženja menadžmenta hotela. Zadovoljstvo gostiju hotela se ne može povećati ukoliko nemate uz sebe profesionalan tim. Srećni i profesionalno obučeni radnici su direktno “odgovorni” za zadovoljstvo vaših gostiju.

Sa druge strane, radnici čiji se zahtevi i potrebe ignorišu ne mogu da pruže svoj maksimum na poslu. To se odražava na zadovoljstvo gostiju koji, nakon iskustva sa takvim radnicima, ostavljaju negativne kritike o hotelu.

Kako biste stvorili zdravu radnu atmosferu potrebno je, pre svega, da komunicirate sa samim radnicima. Osmislite sistem nagrađivanja radnika za izuzetan trud. Pitajte ih za ideje i način kako bi rešili određeni problem – dobićete novu perspektivu, a oni će se osećati cenjeno.

Izvor: samsung.com

3. Prihodi i tehnologija

Menadžeri su, takođe, odgovorni za prihode hotela. Oni bi trebalo da prave ili bar učestvuju u pravljenju strategije koja bi hotelu donela najveće prihode. Takođe, trebalo bi da prate prihod i koriguju cene soba u odnosu na potražnju.

Osim toga, trebalo bi da prate najnovija tehnološka dostignuća kada je u pitanju hotelijerstvo. Uvođenje određenih tehnoloških inovacija može pozitivno da utiče na imidž koji hotel ima. Uspešni hoteli u svetu su odavno prevazišli besplatni Wi-Fi i doručak. Na scenu je stupila virtuelna realnost i korišćenje aplikacija za prijavu u hotel i otključavanje sobe.

Uspešni menadžeri ne rade samo ono što moraju. Oni analiziraju poslovanje hotela, identifikuju probleme i rešavaju ih. Menadžeri moraju da osluškuju potrebe ljudi, kako gostiju tako i radnika; određuju prioritete i prave strategiju. Praktično, moraju da rade prave stvari u pravo vreme.

Profesionalnim obavljanjem svog posla ne doprinosite samo dobrom poslovanju hotela već i stvarate sliku o sebi kao vrhunskom radniku. A svako želi da ima u svom timu one koji su najbolji u svom poslu.

Share Button
blog comments powered by Disqus