3 osnovna saveta za organizaciju hotela van sezone

Marketing i prodaja , Region / 18. 04. 2017. / Autor:

Tokom perioda godine kada je u hotelima manje gostiju nego inače, vlasnici i menadžeri često žale jer nisu na vreme povukli neophodne poteze radi uštede i optimalnijeg rada hotelskog osoblja. Najvažnije je obratiti pažnju na finansije, redovno isplaćivati zarade zaposlenima, račune i dobavljače proizvoda za hotel.

Izvor: DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Situacije sa manjim brojem gostiju najčešće se beleže u hotelima koji se nalaze na lokacijama koje su sezonske i ne privlače turiste tokom cele godine. Ukoliko menadžment ne odluči da privremeno zatvori hotel, važno je organizovati rad na drugačiji i ekonomičniji način.

Menadžment mora više da radi

Iako je menadžment hotela možda navikao da svoje radno vreme provodi u kancelariji, u ovakvim situacijama mora biti spreman na mnogo više rada i posvećenosti nego inače. Prvenstveno ako postoji više nivoa organizacije unutar hotela, menadžer se mora posvetiti radu ne samo sa svojim najbližim saradnicima, već sa kompletnim osobljem. Na ovaj način se može steći bolji uvid u detalje hotelskog procesa, samim tim se i potezi za racionalizaciju rada donose lakše. Najbliži saradnici menadžera, u prilikama kada ima manje posla, mogu raditi na strategiji za nove usluge, sadržaje i idejama koje mogu ponovo pokrenuti vaš biznis.

Bolja organizacija osoblja

Zadatak menadžmenta u reorganizaciji osoblja je da se sagledaju pozicije, efikasnost zaposlenih i neophodnost njihovog rada kada u hotelu nema mnogo gostiju. Istražite koje pozicije među osobljem nisu neophodne, pa samim tim možete ostvariti mnogo racionalniji rad i rasterećeniji mesečni budžet hotela. Iako prinudni odmor nije popularan potez, na ovaj način možete uštedeti znatna finansijska sredstva koja bi hotel mogla da spasu od finansijskog kraha.

Smanjivanje rashoda hotela

Menadžment mora promeniti i plan dostavljanja proizvoda neophodnih za funkcionisanje hotela. Ukoliko nema većeg broja gostiju, nije neophodno naručivati veće količine hrane, higijenskih sredstava i sličnog. Iako će količina proizvoda koji se dostavljaju hotelu biti smanjena, ne smete dozvoliti da gosti koji odsednu u vašem hotelu ni na koji način zbog toga ne dobiju najkvalitetniju moguću uslugu. Takođe, ušteda novca moguća je i na električnoj energiji, vodi i drugim resursima.

Recimo, magazini i novine u hotelskim sobama čine deo dobre ponude, ali izostanak istih neće mnogo iznenaditi gosta i uticati na kvalitet njegovog boravka, a ušteda hotela može biti značajna. Troškovi koji odlaze na flajere, promo materijale mogu se smanjiti, a one zaposlene koji se trude da pomognu menadžmentu u prevazilaženju perioda težeg poslovanja, uvek je dobro nagraditi.

Važno je zapamtiti i da je uvek moguće razviti ponudu koja će u vaš hotel dovesti goste i kada nije u toku sezona. Osmislite interesantnu priču, uskladite cene, angažujte stručnjake i prolazak kroz ovakve periode biće mnogo lakši.

Share Button
blog comments powered by Disqus