4 načina da zadržite dobre radnike

Ostale teme , Region / 14. 04. 2017. / Autor:

Ma koliko ste dobar i sposoban hotelijer neizvodljivo je da hotelom upravljate sami. Hotel funkcioniše zahvaljujući zaposlenima. Nije lako pronaći dobre radnike u hotelijerstvu, a kada vam to pođe za rukom vaš ključni posao postaje kako da ih zadržite.

Izvor: bespokebureau.com

Posmatrajte dobre radnike kao svojevrsnu investiciju: morate uložiti u njih ukoliko želite da se razvijaju i dobro obavljaju svoj posao.

1. Radna atmosfera

Pre svega, u hotelu treba stvoriti zdravu radnu atmosferu. Budite dobar vođa – ne onaj koga će se zaposleni plašiti već onaj kome će se diviti zbog svega što zna. Birajte najbolje za svaku poziciju jer, u kranjoj liniji, vaši zaposleni su deo hotela i gosti neće zamerati njima zbog loše usluge već će zbog toga ceo hotel trpeti kritike.

Ipak, u mnogim hotelima zaposleni često nisu dovoljno cenjeni. Pojedini hotelijeri se vode time da će oni kojima je posao neohodan pristati na sve. Takva politika često se obije o glavu onima koji je sprovode.

2. Obuke

Ulažući u obrazovanje zaposlenih i njegovo usavršavanje vi, zapravo, ulažete u budućnost svog hotela. Radnik na bilo kojoj poziciji koji zna kako treba da radi svoj posao štedi novac zbog svoje efikasnosti, a sa druge strane podiže ugled hotela.

Što su duže radnici zaposleni u hotelu, to su produktivniji. Procenjuje se da novom zaposlenom, u zavisnosti od pozicije, treba od šest meseci do jedne godine kako bi dostigao produktivnost ostalih na toj poziciji.

Izvor: Hotel Grande Bretagne Athens

Sa druge strane, možete povremeno primati na praksu mlade koji su se obrazovali u oblasti hotelijerstva ili one koji su jednostavno zainteresovani za rad u hotelu. Iako može da bude stresno, to je dobar način da obezbedite dobre i vredne radnike za svoj hotel. Upravo praksa im pomaže da nauče kako se obavlja posao, dok vama može da služi kao dobar pokazatelj kako se oni snalaze.

3. Plata

Plaćati radnike manje nego što oni zaslužuju ne predstavlja uštedu hotela. Naprotiv, to je skoro siguran put ka gubicima. Ako nedovoljno plaćate radnika koji se dobro pokazao, to nije samo gubitak u smislu ljudskih resursa već i gubitak vašeg vremena, novca i energije.

Novo zapošljavanje iziskuje troškove poput oglašavanja pozicije. Imajte u vidu i da možda nećete naći odgovarajućeg radnika “iz prve”. Takođe, tu je i biranje odgovarajućih kandidata, intervjui sa potencijalnim radnicima, kao i ulaganje vremena u obuku novog zaposlenog.

Računajte i na to da će novi radnici u početku verovatno grešiti prilikom kontakta sa gostima, pa ovakav proces zahteva i strpljenje.

Izvor: i5ive.com

4. Međuljudski odnosi

Onog trenutka kada zaposleni postanu deo tima u vašem hotelu vi ste povezani, kako u emocionalnom, tako i u finansijskom smislu.

Pokažite im da vam je stalo do njih i uvažavajte poslove kojima se oni bave. Ne zaboravite: hotel funkcioniše zahvaljujući njima. Pohvalite ih i motivišite. Ohrabrite ih da daju predloge za unapređenje poslovanja. Takođe, potrudite se da se svi sukobi među radnicima reše što pre i na što bolji način.

Ukoliko, ipak, neko od zaposlenih dobije bolje uslove u drugom hotelu koje vi ne možete da ispratite, ne treba da se ponašate neprijateljski. Treba se rastati u dobrim odnosima. Iako njihov odlazak predstavlja gubitak za vaš hotel, možete biti ponosni jer je zaposleni koga ste vi obučavali uspeo u svom poslu.

Share Button
blog comments powered by Disqus