5 načina za povećanje broja direktnih rezervacija

Ostale teme , Region / 30. 06. 2016. / Autor:

Mnogo je bolje kada gosti rezervišu smeštaj direktno na sajtu hotela nego preko turističkih agencija ili sajtova za rezervaciju smeštaja. Iako obe solucije popunjavaju hotel, direktnom rezervacijom to radite bez plaćanja provizije bilo kome.

Recepcija DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Izvor: DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Kada gosti biraju hotel u kome će odsesti, često će prvo zaviriti na sajtove za rezervaciju smeštaja. Osim što im oni nude detaljan opis hotela, obično su tu i povoljnije cene boravka nego one koje bi dobili direktnom rezervacijom.

Kako biste smanjili plaćanje provizija možete da pokušate da ostvarite saradnju sa sajtovima za rezervaciju smeštaja koji traže manje novca ili da napravite posebne pakete boravka u hotelu u saradnji sa pojedinim turističkim agencijama.

Uporedo sa tim možete raditi i na povećanju broja direktnih rezervacija. Postoje načini da barem pokušate da se održite u ovoj borbi.

1. Lojaliti program

Hotelski lanci kao što su Hilton, Hyatt i Merriott imaju program vernosti za svoje goste koji smeštaj u njihovim hotelima rezervišu direktno preko sajta. Ponudite gostima adekvatne nagrade, primera radi, besplatno noćenje na određeni broj rezervacija preko sajta ili besplatnu masažu.

Važno je negovati odnos sa stalnim gostima, pa će oni na ovaj način imati utisak da direktnom rezervacijom dobijaju više pogodnosti nego ukoliko boravak rezervišu preko putničke agencije ili sajtova za rezervaciju smeštaja.

Izvor: Wellness centar Balnea, Terme Krka

Izvor: Wellness centar Balnea, Terme Krka

2. Pojednostavite proces rezervacije preko sajta

Nemojte dozvoliti da se rezervacija boravka odvija uz beskonačno kliktanje. Potrudite se da što je moguće više pojednostavite proceduru. Primajte uplate karticama ili, na primer, uplate preko PayPal-a. Takođe, potvrdite rezervaciju putem mejla ili telefonom. Tako će gosti biti sigurni da je sve u redu.

3. Detaljne informacije

Ne dozvolite da na sajtu vašeg hotela ne postoje informacije koje bi zanimale goste. Navedite detaljno i pregledno koje su hotelske usluge gostima na raspolaganju, kada je prijava i odjava, kao i šta se od sadržaja dodatno naplaćuje, a šta je uračunato u cenu boravka.

Nejasne informacije na sajtu i skriveni troškovi “oteraće” potencijalne goste sa vašeg sajta na sajt konkurencije ili sajt za rezervaciju smeštaja gde je sve tačno i precizno navedeno.

4. Dolazak do hotela

Gosti češće posežu za sajtovima za rezervaciju smeštaja ili putničkim agencijama kada putuju u inostranstvo. Jedan od razloga je i to što nisu sigurni kako od aerodroma ili stanice treba doći do hotela. Ipak, možete se potruditi da na sajtu hotela što preciznije navedete kako gosti mogu da dođu do vas, ali i koliko bi taj transfer mogao da ih košta.

Uputstvo kako doći do hotela; Printskrin: esplanade.hr

Uputstvo kako doći do hotela; Printskrin: esplanade.hr

Poželjno je koristiti i mapu na kojoj ćete obeležiti tačnu lokaciju hotela, a koju možete iskoristiti i da “nacrtate” put do njega. Veća je verovatnoća da će se ljudi odlučiti na ovaj način transfera ukoliko tačno znaju gde treba da idu i koliko moraju da plate da bi stigli do hotela.

Jedna od opcija je i da ponudite transfer od aerodroma ili stanice do hotela. Ovo može naročito da se isplati ukoliko u hotel dolazi organizovana grupa.

5. Promo ponude

Ono što sajtovi za rezervaciju smeštaja često nisu u prilici da ponude jesu promo ponude hotela. Kreirajte različite promotivne ponude u kojima ćete gostima pružiti više usluga za manje novca nego što bi to inače koštalo.

Na taj način ćete privući nove goste, ali i pridobiti simpatije starih gostiju. Osim toga, iskoristite društvene mreže kako biste što bolje oglasili ovakve ponude, odnosno kako bi ih video veći broj ljudi.

Share Button
blog comments powered by Disqus