5 stvari koje morate znati pre izgradnje spa centra

Ostale teme / 21. 02. 2017. / Autor:

Izgradnja spa centra i uvođenje wellness programa bez sumnje su odličan korak ka upotpunjavanju ponude hotela i povećanju prihoda. Ipak, pri uvođenju ovih programa nepohodno je uzeti u obzir brojne činjenice koje mogu biti od presudnog značaja za uspešnost novog sadržaja, a hotelijerski stručnjaci za oblast spa centara izdvajaju 5 stavki na koje treba obratiti pažnju prilikom povlačenja ovog poteza.

Hotel "Sloboda" Šabac

Hotel “Sloboda” Šabac

Doživljaj gostiju

Većina hotelijera bi pri izgradnji spa centra prvenstveno pažnju obratila na dizajn i enterijer centra, što svakako jeste važno za uspešnost, ali prvi korak kod uvođenja ove ponude trebalo bi da bude razmatranje kakav će doživljaj gosta biti u vašem spa centru od dolaska do odlaska.

Najbolji način da saznate kako da kreirate celokupnu „priču“ vezanu za spa centar je da posetite već postojeće kvalitetne i poznate hotele koji imaju wellness i spa program. Britanski hotelijeri navode da posete mogu biti izuzetno produktivne ukoliko druge spa centre posmatrate kritički i sagledavate dobre i loše strane. Iako bi delu hotelijera to možda delovalo neprofesionalno, najbolje je posetiti spa centar kao običan gost, uživati u sadržajima i razmotriti šta vam se dopalo, koje su pozitivne stvari, ali i ono što se vama i većini drugih gostiju nije dopalo. Saradnja sa dizajnerima i arhitektama već u ovom stadijumu je poželjna.

Da li će spa centar biti isplativ?

Logična pretpostavka pre izgradnje spa centra je kolika je njegova isplativost za hotel. Investirani novac se mora povratiti u bližoj ili daljoj budućnosti, ali osnovno pitanje je koliki centar izgraditi i koliki je potencijal da on beleži konstantnu, a zadovoljavajuću posećenost. Zapamtite da se spa centar gradi jednom i nema mnogo mogućnosti za izmene u budućnosti. Zbog toga konsultujte i dizajnere, ali još važnije – marketinške stručnjake koji će istražiti kolike su mogućnosti za prihode. Dakle, u zavisnosti od veličine hotela i broja gostiju, ne treba graditi preveliki spa centar koji neće moći da bude samoodrživ, ali definitivno ne ni premali jer istraživanja pokazuju da gosti nisu ljubitelji manjih wellness i spa centara.

Wellness Orhidelia Terme Olimia

Wellness Orhidelia Terme Olimia

Gosti vole jedinstvenost

Jedinstvenost je vrlo dobra početna pozicija za uspešnost spa centra. To može biti dobar pogled iz bazena, lokacija centra, stil, dizajn ili interesantna priča koja se vezuje za vaš objekat.

Česte greške hotelijera pri izgradnji wellness i spa centara jesu što njihov dizajn nije u skladu sa ostatkom hotela, ali i ono što gosti često navode kao lošu stranu može biti i udaljenost spa centra od samog objekta hotela. Preporuka je da kada je u pitanju dizajn, spa centar bude uređen u istom stilu kao i enterijer hotela, da prozori centra budu veliki i okrenuti ka predelima oko hotela prijatnim za gledanje i, možda ono najvažnije, da sa delom hotela gde se nalaze sobe spa centar bude povezan toplim hodnicima.

Zabavite goste u spa centru

Uvek zapamtite da dok gosti koriste usluge spa centra, moraju da imaju i neku „zanimaciju“. Sedenje u bazenu neće zadržati goste u spa centru i neće ih zabavljati dovoljno dugo. Veruje se da ukoliko spa centar može goste da zadrži i zabavi turiste duže od jednog sata, hotel je postigao uspeh.

Najbolji način da se gosti zabave u spa centru jeste da se kreiraju zasebni sadržaji koji okupljaju manji broj ljudi i gde se mogu družiti. To mogu biti sadržaji poput termalnih soba, manjih đakuzija, kao i delovi spa centra u kojima gosti mogu uživati pod vedrim nebom.

Hotel "Mona" Zlatibor

Hotel “Mona” Zlatibor

Wellness i spa oprema

Glavna prednost spa centara su svakako bazeni, ali treba obratiti pažnju i na njegovu okolinu. Iako je važno da bazeni budu prostrani, ono na čemu se često ne insistira dovoljno su sadržaji van vode, a gde se gosti mogu odmoriti i relaksirati. Ležaljke su najbolji način da se turisti u pauzi tretmana i boravka u bazenu odmore čitajući novine, knjigu ili pregledati novosti na svom telefonu.

Stručnjaci kažu da bi bilo dobro okolinu bazena posmatrati kao jedan potpuno drugačiji sadržaj. Na ležaljke je, recimo, važno gledati kao ne samo na mesto gde će se gosti odmoriti, već nešto što će njihov boravak u spa centru produžiti. Sadržaji koji će upotpuniti vreme dece u spa centru takođe su izuzetno važni jer rasterećuju roditelje brige, a ovaj segment se može upotpuniti animatorima i osobljem koje će se pobrinuti da deci u bazenima bude zabavno.

Share Button
blog comments powered by Disqus