6 grešaka pri rezervaciji i kako da ih izbegnete

Ostale teme , Region / 28. 03. 2016. / Autor:

Iako je danas lakše nego ikada rezervisati hotelski smeštaj, neki turisti često prave greške. Kako biste izbegli nesporazume sa svojim gostima, obratite pažnju na sledeće situacije.

Izvor: Solaris Resort

Izvor: Solaris Resort

1. Pripremite recepciju za gužvu

Turisti ne vode računa o tome kada bi trebalo da rezervišu smeštaj. Mnogi čak i ne razmišljaju o tome da posećena mesta rezervišu ranije. Prema istraživanju koje je sproveo Trivago.com, najpopularnije vreme za rezervaciju smeštaja je utorak i to između 18 i 21 sat posle podne. Osim utorka, popularan dan je i četvrtak predveče.

Možda ne bi bila loša ideja da tim danima pojačate broj radnika na recepciji, posebno pred sezonu, kako biste bili sigurni da će biti odgovoreno na sve upite. Sa druge strane, nedelja je, prema istom istraživanju dan kada se ostvari najmanji broj rezervacija.

2. Ponudite popuste

Pojedini gosti neće odustati dok ne pronađu najpovoljniju ponudu za boravak u nekom hotelu. Neće im smetati da zbog toga istraže i po nekoliko sajtova. Ponudite s vremena na vreme, kada popunjenost hotela nije velika, niže cene. Primera radi, Starwood Hotels & Resorts nudi svojim gostima popust, ukoliko rezervišu smeštaj koristeći hotelsku aplikaciju za smartfon.

Vi to možete učiniti kreirajući određeni promotivni paket ili popust za korišćenje neke usluge. U ovu svrhu možete koristiti i sajtove za grupnu kupovinu. Iskustva pojedinih hotelijera pokazuju da se gosti, koji su na ovaj način došli u hotel, često vraćaju, čak i kada hotel ne nudi nikakve popuste.

Izvor: Villa Dubrovnik

Izvor: Villa Dubrovnik

3. Precizno uputstvo za dolazak do hotela

Ukoliko je put do hotela loše obeležen ili u njegovoj blizini nema nekih orijentira, postavite mapu na sajt hotela ili uputstvo kako gosti mogu da dođu do njega. Budite iskreni u proceni udaljenosti hotela od saobraćajnica, planina ili mora, kako bi vaši gosti imali jasnu sliku o tome gde se nalaze.

Ako je hotel udaljeniji od bitnijih lokacija u okruženju, organizujte prevoz svojih gostiju ili uspostavite saradnju sa lokalnom taksi službom. Izolovanost može da bude i prednost.

4. Kvalitetnija usluga – bolji komentari

Vodite računa o kvalitetu usluge koju pruža vaš hotel. Loša usluga rezultiraće lošim komentarima o hotelu na sajtovima kao što su Booking.com ili TripAdvisor.com. Neće biti potrebno da hotel dobije mnogo loših komentara, pre nego što broj gostiju počne da opada.

Turisti imaju više poverenja u iskustva onih koji su već boravili u vašem hotelu, pa će ih koristiti kao pouzdan pokazatelj kvaliteta. Potrudite se da ostavite dobar utisak na goste, a nije loše i da ih suptilno podstaknete da ostave pozitivan komentar o vašem hotelu na sajtovima za rezervaciju smeštaja.

Mini-bar K Smart; Foto: indelB.com

Mini-bar K Smart; Foto: indelB.com

5. Jasno naznačite troškove

Prilikom rezervacije ili prijave gosta u hotel, jasno naznačite koje su usluge besplatne, a koje je potrebno doplatiti, da ne bi došlo do nesporazuma. Ukoliko koristite mini-bar koji detektuje pokret, objasnite to gostima na vreme. Napomenite ukoliko se korišćenje spa centra dodatno naplaćuje ili ukoliko je potrebno doplatiti za brži internet.

Nije loše i da jasno naznačite na sajtu kakva je politika hotela u slučaju otkazivanja rezervacija. Osim toga, ako hotel nudi program vernosti, nemojte propustiti priliku da ga spomenete gostima, kao i prednosti koje mogu da ostvare ako ga budu koristili.

6. Ne zaboravite posebne zahteve

Ako su gosti imali posebne zahteve u vezi sa sobom, nije poželjno da ih zaboravite. Takođe, ukoliko ne budete mogli da im izađete u susret, javite im to na vreme, kako biste izbegli rasprave na licu mesta.

Share Button
blog comments powered by Disqus