6 stvari koje hotelijeri treba da znaju o servisu Airbnb

Ostale teme , Region / 12. 02. 2016. / Autor:

U svojevrsnom istraživanju sprovedenom među inostranim turistima, utvrđene su razlike koje, po mišljenju turista, postoje između usluge koji nudi Airbnb i one koju nude hoteli.

Beverly Wilshire Hotel, Beverly Hills

Beverly Wilshire Hotel, Beverly Hills

1. Smeštaj

Kada putuju u određeno mesto, pojedini turisti razmišljaju samo o tome da im je jedino potrebna soba sa krevetom kako bi prenoćili. Jednostavno, nije im potrebna dodatna usluga koju nude hoteli. Sa druge strane, ukoliko razmatraju smeštaj u nekom hotelu, ali pročitaju iskustva njihovih gostiju o lošoj usluzi, verovatno će se odlučiti za privatan smeštaj.

Hotelijeri moraju da osvoje goste svojim prednostima, odnosno neverovatnom uslugom. To je ono što ih izdvaja od drugih vrsta smeštaja. Gosti danas ne žele da imaju problema sa vašim osobljem, oni traže mir.

2. Usluga

Turisti danas mogu da istraže sve što ih zanima i često znaju više o destinaciji u kojoj se hotel nalazi, od njegovih radnika. Osim toga, mogu da istraže restorane i spa centre u okolini. Hotelski vozač im neće trebati jer će angažovati taksi koristeći Uber ili Taxify. Neće naručiti obrok u sobi već će naručiti dostavu restorana koji ima pozitivne ocene na internetu.

Osoblje vašeg hotela neće moći da pomogne gostima ukoliko im se ne dopada dizajn sobe ili je loš pritisak tople vode. Takođe, mini-bar postaje potpuno nepotreban, posebno ukoliko automatski naplaćuje proizvod koji je samo pomeren sa svog mesta. Takav pristup čini da se gosti osećaju nepoverljivo.

Oni koji nude smeštaj preko Airbnb-a moraju da ispune znatno niži nivo usluge: iskren opis smeštaja, kliznu prijavu i odjavu, kao i brz i stabilan WiFi. A ukoliko ponude još nešto osim osnovnih stvari, “pridobiće” više gostiju.

Ponuda Airbnb smeštaja u Zagrebu; Printskrin: airbnb.com

Ponuda Airbnb smeštaja u Zagrebu; Printskrin: airbnb.com

3. Zablude

Zabluda je da Airbnb biraju samo turisti željni putovanja. Takav smeštaj biraju i poslovni turisti, čak i kada odsedaju na duže od jedne nedelje.

Umesto što hotelijeri govore kako Airbnb turisti nisu tipični hotelski turisti, trebalo bi da nešto promene. Hotelijeri bi trebalo da smisle nov pristup ovakvim gostima, kao što su to učinili sa, primera radi, halal turistima ili mladencima.

4. Društvene mreže

Filtriranje stanova u okviru Airbnb slično je kao i filtriranje hotela na nekom od sajtova za rezervaciju smeštaja. Međutim, ono što ide u prilog onima koji nude smeštaj u okviru Arbnb su cene, lokacija, ali i mogućnost da turisti pogledaju profil vlasnika stana, kako bi se uverili kakav je.

Kako biste ispitali kakvu uslugu nudi hotel, morali biste da pročitate i po nekoliko desetina kritika prethodnih gostiju. To je ono u šta bi hotelijeri trebalo da investiraju. Potrebno je da se osiguraju da će turista, gledajući njihov sajt, “osetiti” kakvu uslugu taj hotel pruža.

Osim toga, trebalo bi da koriste društvene mreže kako bi bili sigurni da su svi shvatili tu poruku. To je ono što oni koji nude smeštaj u okviru Airbnb ne mogu. Ali, više nije dovoljno biti prisutan na društvenoj mreži kako bi privukli goste. Dobar marketing bi trebalo da bude prioritet.

Falkensteiner hotel Beograd

Falkensteiner hotel Beograd

5. Bezbednost

Turistkinje se osećaju mnogo bezbednije kada odsedaju u hotelima nego u smeštaju koji nudi Airbnb. Sa druge strane, muškarci nemaju taj problem. Takođe, briga o bezbednosti kod žena se smanjuje ukoliko ne putuju same.

Kada su hoteli u pitanju ove brige kod turistkinja ne postoje. Ukoliko se nešto dogodi, hoteli najčešće angažuju dobar deo osoblja, snimke sigurnosih kamera, pa i menadžere, kako bi se problem rešio. Nije poznato šta Airbnb čini kako bi se žene osećale bezbednije u njihovim smeštajnim kapacitetima.

6. Inovacije

Airbnb kao i ljudi koji u okviru njega nude smeštaj turistima su, zapravo, inovatori. Oni o svojim gostima razmišljaju na drugačiji način nego hotelijeri. Osim toga, mogu mnogo brže da se prilagode promenama kada su u pitanju želje turista, nego hoteli.

U takvom okruženju, gde u praktično svakom gradu postoji Airbnb smeštaj, hoteli imaju problem da dostignu svoj potencijal. Ono što će morati da promene, kako bi ostali konkurentni, predstavlja način na koji razvijaju usluge koje nude svojim gostima.

Share Button
blog comments powered by Disqus