8 saveta za renoviranje hotelskog kupatila

Ostale teme , Region / 26. 05. 2017. / Autor:

Razloga za unapređenje i renoviranje kupatila u hotelskim sobama na svakih nekoliko godina ima mnogo. Na prvu pomisao, ovaj postupak nije nimalo komplikovan i njega može izneti samo jedan dizajner enterijera, ali izostanak konsultacije sa stručnjacima za hotelijerstvo može dovesti do toga da gosti budu nezadovoljniji, a vaš novac bez razloga uložen. Donosimo vam 8 korisnih saveta za renoviranje kupatila.

Izvor: trijayanusantara.com

Izvor: trijayanusantara.com

Nije uvek neophodno menjati sve

Pojedine stvari u kupatilima ne moraju se često menjati ako su očuvane i, ukoliko se bez ili uz manje popravke, mogu i dalje koristiti. Recimo, ukoliko posedujete tuš kabine koje imaju manja oštećenja, logično, nećete ih potpuno zameniti, nego izvršiti popravku pojedinih delova. Vrlo je važno sagledati šta se može očuvati, a šta ne. Naravno, zapamtite i da nije dobro sačuvati pojedine stvari, a nakon toga na svakih par nedelja zvati službe za popravku radi ispravljanja grešaka. U startu dobro razmislite i renoviranje će proteći uspešno.

Moderno ne znači i pravilno

Jedna od čestih grešaka hotelijera pri renoviranju kupatila je vođenje stavom da ono mora biti izuzetno moderno, u skladu sa vodećim trendovima u dizajnu. Ukoliko je vaš hotel uređen u klasičnom ili etno stilu, naravno da će kupatilo modernog izgleda biti samo detalj kojim gosti neće biti oduševljeni. Iako je u pitanju unapređenje i redizajniranje kupatila, ovaj čin i dalje podrazumeva da ćete zadržati osnove koncepta vašeg hotela. To ne znači da u kupatilu ne smete imati bilo kakav moderni detalj. Pojedina kupatila koja izgledaju moderno se i dalje mogu svrstati u one sa tradicionalnim dizajnom – sve zavisi od toga kako ćete ukombinovati sve stvari u prostoriji. Umivaonici bez postolja se sve ređe sreću u hotelima, ali uz pravilan raspored i oni se mogu uklopiti u tradicionalniji dizajn kupatila. Dakle, zavisno od koncepta hotela, uz dobru ideju, moguće je napraviti kombinaciju modernog i klasičnog.

Foto: hgtv.com

Foto: hgtv.com

Rasveta kupatila

Zahtevi gostiju po pitanju osvetljenja kupatila su različiti – neko voli mirniju atmosferu, dok deo gostiju voli jako osvetljenu prostoriju. Žene će najčešće uživati u dobro osvetljenom kupatilu zbog šminkanja i sređivanja, dok će muškarcima prema istraživanjima više prijati „cool“ rasveta, odnosno mirnija atmosfera. Nije lako napraviti balans između ove dve vrste osvetljenja. Neće svakome prijati rasveta pred ogledalom kao u TV studiju, zar ne? Zato je na hotelijerima i dizajnerima zadatak da urede kupatilo tako da postoje potenciometri i omoguće gostima da zavisno od svojih potreba podese jačinu rasvete u prostoriji. Ko god od gostiju koristio kupatilo u tom trenutku, svojom voljom će podesiti koliko će svetlo biti jako, a hotel na taj način izbegava žalbe da je rasveta preslaba ili prejaka.

Dizajnom stvorite veću prostoriju

Kupatilo vrlo često zbog atmosfere i stvari unutar njega može izgledati manje nego što zapravo jeste. Gosti žele da se osećaju odmorno, prijatno i da enterijer prostorije odiše pozitivnošću, kažu istraživanja. Veličina kupatila takođe igra važnu ulogu u tome kako će se gost osećati dok ga koristi. Korišćenje istih boja unutar prostorije u očima turista stvoriće prostoriju koja će izgledati veće. Ukoliko baš želite da iskoristite još par boja, neka one budu sadržane u kupatilskom nameštaju ili kroz rasvetu.

Takođe, za zidove i pod koristite iste pločice, ili bar iste boje, a ne zaboravite i da veća ogledala stvaraju iluziju prostorije veće veličine.

Izvor: hiltontohome.com

Izvor: hiltontohome.com

Oslobodite prostor

Jedno je vizuelno stvoriti veći prostor, a drugo je zaista to i uraditi. Pokušajte da oslobodite što više prostora u kupatilu koji će biti dostupan gostima. Vrata tuš kabine umeju često zauzimati mnogo mesta, pa su zato klizna vrata uvek najbolje rešenje, a još jedno rešenje za oslobađanje prostora je i izbacivanje kada za tuširanje iz većeg broja soba. Najveći deo turista nema veliku potrebu za kadom, stoga je možete izuzeti iz sadržaja kupatila u delu soba, ali zapamtite i da porodicama sa decom ona jako znači. U delu soba možete i dalje koristiti kade, a važna finansijska stvar kod uvođenja tuš kabina je i činjenica da je utrošak vode kod korišćenja kabina znatno manji.

Eco-friendly opcije

Hoteli na mnogo načina mogu smanjiti svoje mesečne troškove, a uz to brinuti o životnoj sredini i održivom razvoju. Istina, poslovanje po „zelenim“ standardima nije lako i traži znatna ulaganja, ali dugoročno gledano, donosi boljitak i hotelu i ekologiji. Mnoge kompanije nude drugačiji nameštaj za kupatila, što znači da po nešto višoj ceni mogu se nabavljati WC šolje koje koriste manje vode, a LED rasveta u hotelima već je uobičajena i ne treba je zaobilaziti. Ulaganjem u dva navedena sadržaja hotel može uštedeti veću količinu novca na mesečnom nivou, ali je prilikom renoviranja neophodno izdvojiti nešto više novca.

Ukoliko se opredelite da neki od zidova u hotelu bude okrečen, i u ovom pogledu možete biti odgovorni prema životnoj sredini. Postoje boje i materijali koji sadrže organske sastojke i znatno su manje štetni, odnosno ne zagađuju vazduh i ne izazivaju zdravstvene probleme.

Sitnice su jako važne

Dizajneri umeju biti zaokupirani krupnim stvarima u kupatilu, ali ne smeju zaboraviti na sitnice. Manji komadi nameštaja, držači za peškire, peškiri, njihov izgled, čak i osveživač vazduha moraju se uklopiti u dizajn kupatila. Možda neočekivano, ali gostima jako znači i kako će izgledati proizvodi u kupatilima koje će dobiti tokom boravka. Ne moraju to biti skupoceni i luksuzni proizvodi i pakovanja, ali dizajn proizvoda koji se uklapa u izgled kupatila već će sam po sebi biti dovoljan razlog da gost na prvi pogled bude zadovoljan. Čak i kvalitetniji fenovi za kosu mogu biti razlog za zvezdicu više na nekom od portala za ocenu hotela.

Izvor: sheratoncentremontreal.com

Izvor: sheratoncentremontreal.com

Poslušajte goste

Na kraju dana, utisak gosta je svakako najvažniji. Možete renovirati kupatilo na desetine puta, a da i dalje ne „ubodete“ pravi dizajn koji odgovara turistima. Zbog toga je važno čuti njihove utiske, šta je to što im se dopalo, a šta ne. Kritiku shvatite maksimalno dobronamerno i slobodno često zamolite goste da nakon boravka popune kratku anketu kojom će sa vama podeliti utiske sa putovanja.

Potrudite se da sagledate šta bi gost voleo da vidi u novom kupatilu jer po mišljenju mnogih hotelskih stručnjaka, kupatilo nije samo mesto za tuširanje, već nešto mnogo više.

Savete hotelijera o renoviranju celog hotela možete pročitati ovde.

Share Button
blog comments powered by Disqus