Airbnb započinje novu saradnju sa hotelima

Ostale teme , Region / 28. 02. 2018. / Autor:

Airbnb i SiteMinder, vodeći sistem za upravljanje smeštajnim kapacitetima, rešili su da zajedničkim snagama olakšaju poslovanje malim hotelima. Saradnja ove dve kompanije je opisana kao “globalno partnerstvo hotelijerstva i tehnologije”, a hoteli će moći da je “isprobaju” od marta ove godine.

Kimber Modern Boutique Hotel Austin; Izvor: press.atairbnb

Osim što će mali hoteli dobiti mogućnost da budu uvršteni u ponudu Airbnb sajta, njihove rezervacije će biti direktno povezane sa sistemom za upravljanje hotelom i to u realnom vremenu.

Ipak, hoteli koji dolaze u obzir kada je ova saradnja u pitanju, treba da zadovolje određene uslove. Moraće da imaju specifičan dizajn, odnosno da budu jedinstveni objekat sa kvalitetnom uslugom. Ovo “otvara vrata” kako butik hotelima, tako i drugim manjim objektima koji zadovoljavaju ove uslove. Iako su manji hoteli i do sada sarađivali sa kompanijom AirBnb, to su radili nezavisno.

SiteMinder već sarađuje sa više od 28.000 hotela. Kako ističu u ovoj kompaniji, među njima ima dosta interesovanja za mogućnost da se hoteli pojave na sajtu Airbnb.

Kako ističe osnivač SiteMinder-a Majk Ford (Mike Ford), ovo partnerstvo će omogućiti gostima koji traže visok nivo ugostiteljstva i autentično lokalno iskustvo da lakše nađu hotelski smeštaj. Sa druge strane, hoteli će moći da privuku veći broj gostiju, s obzirom na veliku popularnost Airbnb sajta.

Hoteli bi u slučaju da žele da ostvare ovu saradnju, plaćali proviziju od 3 do 5 odsto. To je znatno niže nego što traže različiti sajtovi za rezervaciju smeštaja, čije provizije idu i do 30 odsto.

ARRIVE Hotel Palm Springs; Izvor: press.atairbnb

Takozvani Service fee, odnosno proviziju za uslugu, Airbnb bi naplaćivao od gostiju, a ne od samog hotela. Ova provizija kretala bi se od 5 do 15 odsto i zavisila bi isključivo od procene sajta. Na taj način, hotel ne može da zna niti da ima kontrolu nad time kolika je konačna cena koju gost plaća.

Service fee će biti jasno odvojena stavka pa će gosti imati uvid u to šta koliko košta. Do sada ova stavka nije pravila problem poslovanju ovog servisa. Ipak, na ovaj način će gost plaćati za način rezervacije koji izabere. Sa druge strane, Airbnb ističe da će cene koje će se nalaziti na sajtu biti zaista one cene koje hotel ima.

Kako bi se hotelima to isplatilo, preporučuje im se da u slučaju ove saradnje, Airbnb ponude nižu cenu nego drugim sajtovima za rezervaciju smeštaja. Na taj način bi konačna cena koju gost plaća bila konkurentna sa onom koju bi platili i na drugim sajtovima. To, sa druge strane, opravdava i činjenica da je njihova provizija niska.

Treba uzeti u obzir da ima mnogo pitanja na koja hoteli trenutno nemaju odgovor. Na primer, nije poznato koliko će saradnja hotela sa Airbnb na ovaj način uticati na direktnu prodaju. To zavisi i od toga na koji način će ova kompanija reklamirati hotele sa kojima sarađuje, kao i od toga da li će nuditi akcije i popuste koji će rezultirati nižom cenom nego što hotel to zahteva.

Share Button
blog comments powered by Disqus