Banje na jugu Srbije najviše posećuju gosti iz Bugarske i Rusije

Strani turisti, naročito iz Bugarske, “okupirali” su srpske banje tokom novogodišnjih praznika. Iako su od 28. decembra organizovani čarter letovi na relaciji Moskva-Niš, čini se da su ruski državljani, uprkos najavi da će praznike provoditi i u banjama, mahom, odlazili na Kopaonik.

To ističe i Snežana Ilić, marketing menadžer hotela Radan iz Prolom banje.

Prolom banja, izvor: hotel Radan

Prolom banja, izvor: hotel Radan

Priliv ruskih turista koji su u Srbiju došli letom Moskva-Niš se ne oseća kod nas jer oni uglavnom dolaze na zimovanje na Kopaonik. Međutim, i pored toga, gosti iz Rusije, ali i iz Bugarske su najbrojniji i čine ogromnu većinu stranih gostiju. Od ukupnog broja noćenja u hotelu, strani turisti čine 20 odsto – objašnjava Ilić.

Bugarski turisti uglavnom dolaze u organizovanim grupama, na kraće boravke i to mnogo češće oko praznika ili kako bi u banji proveli vikend. Ruski turisti dolaze individualno, preko cele godine i, kad je reč o Prolom banji, najčešće dolaze na lečenje, provodeći u banji dve-tri nedelje.

Prema nekim procenama najveće interesovanje stranih turista vladalo je za Vrnjačku banju.

Čarter let Moskva-Niš-Moskva, koji će saobraćati do 18. januara, omogućio je turistima iz Rusije da posete naše banje (Курорты Сербии, kako ih Rusi nazivaju). Kako tvrde iz Opštine Vrnjačka banja, među ruskim turistima koji dolaze u našu zemlju na ovaj način, postoji veće interesovanje za ovo turističko mesto.

Maja Remetić, hotel Solaris

Maja Remetić, hotel Solaris

Ipak, hotelijeri se ne slažu sa time u potpunosti. Iako ruskih turista u Vrnjačkoj banji ima, oni nisu došli iz Niša, čarter letom iz Moskve.

– Uglavnom, turisti iz Rusije koji su boravili kod nas, dolazili su do aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu, pa se nakon toga ili snađu sopstvenim prevozom ili mi pošaljemo vozilo po njih. Što se tiče drugih stranih turista, među njima su najbrojniji gosti iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne. Oni uglavnom dolaze individualno, svojim prevozom, a ne u organizovanim grupama – kaže Maja Remetić, PR i marketing menadžer hotela Solaris resort u Vrnjačkoj banji.

Goste, kada je reč o hotelu, najviše zanima wellness centar. Osim toga, turisti u Vrnjačkoj banji često iskoriste priliku i posete obližnje manastire, kao i planinu Goč. Takođe, zanimaju ih i znamenitosti kao što je, recimo, most ljubavi.

Vrnjačka banja - Most ljubavi, izvor: Wikipedia/WhiteWriter

Vrnjačka banja – Most ljubavi, izvor: Wikipedia/WhiteWriter

Treba napomenuti da turisti iz Bugarske najčešće dolaze u Srbiju uoči praznika, poput Nove godine. Osim južne Srbije, često dolaze i u istočne krajeve naše zemlje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do novembra 2014. godine, banjska mesta u Srbiji zabeležila su više od 189.000 noćenja stranih turista. Trećina njih boravila je u Vrnjačkoj banji, što ukazuje na to da je ona najpopularnija među njima.

Podaci ukazuju i da je Kopaonik u tom periodu zabeležio oko 42.000 noćenja stranih turista. Ipak, s obzirom na popularnost među ruskim turistima i debljinu snežnog pokrivača, može se očekivati da će se taj broj ubrzo povećati.

Share Button
blog comments powered by Disqus