Beogradski hoteli prilagođeni osobama sa invaliditetom

U poslednjih pet godina u Beogradu je otvoreno mnogo hotela. Neki od njih, ali i od onih koji su otvoreni ranije, prilagođeni su osobama sa invaliditetom. To podrazumeva da imaju sobe u kojima one mogu nesmetano da se kreću, prilagođene toalete, kao i rampe za prilaz hotelu.

Hotel Square Nine

Hotel Square Nine

Kako bi hotel bio prilagođen osobama sa invaliditetom, mora da ima i odgovarajuća parking mesta. Takođe, neophodno je i da kabine lifta budu dovoljno široke, da hotel poseduje rampe za vertikalno podizanje kolica i ostalo.

Prema podacima koji se mogu naći na sajtovima za rezervaciju smeštaja poput Booking.com, u Beogradu ima pet hotela prilagođenih osobama sa invaliditetom, a koji su, pritom, dobili visoke ocene gostiju koji su u njima boravili. Njihove ocene kreću se između 9 i 10.

1. Square Nine Belgrade 5*, ocena 9,4

Ovaj hotel nalazi se u Uzun Mirkovoj ulici, nedaleko od Kalemegdana. Hotel Square Nine je skoro u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom. Takođe, za njih postoje dve sobe sa adaptiranim kupatilima. One su uređene na taj način kako bi gostima hotela pravile što manje prepreka.

2. Hotel Constantine the Great 4*, ocena 9,4

Nedavno otvoreni hotel Constantine the Great, nalazi se u Ulici 27. marta, nedaleko od parka Tašmajdan. U hotelu postoji jedna standard soba sa kupatilom, prilagođena osobama sa invaliditetom. Takođe, prilagođen im je i veći deo hotela.

Hotel Hedonic

Hotel Hedonic

3. Hotel Hedonic 4*, ocena 9,2

Hotel Hedonic nalazi se u blizini naplatne rampe Bubanj potok, na ulazu u Beograd iz pravca Niša. Iako ima niže ocene od prethodnih hotela, poseduje sobu prilagođenu osobama sa invaliditetom. Zapravo, soba se sastoji od dve prostorije, a u svakoj od njih nalazi se ležaj. Na taj način, vodi se računa i o činjenici da ove osobe najčešće putuju sa pratiocima.

4. Falkensteiner Hotel Belgrade 4*, ocena 9,1

Ovaj hotel na Novom Beogradu takođe je prilagođen osobama sa invaliditetom. Praktično sve sobe imaju, između ostalog, široka ulazna vrata, a kupatila tuš kabinu koja nije izdignuta od poda. Takođe, Falkensteiner Hotel Belgrade raspolaže i drugim sadržajima koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom.

5. Crowne Plaza Belgrade 4*, ocena 9,0

Čini se da je hotel Crowne Plaza dosta vodio računa o osobama sa invaliditetom. Tako osim soba koje su im prilagođene, hotel ima i vizuelne alarme za osobe koje imaju oštećenje sluha, kao i vibrirajuće jastuke. Kupatila u sobama, takođe su adekvatno adaptirana, a poseduju i dugme za uzbunu. U restoranu postoji i meni na Brajevom pismu, za osobe sa oštećenim vidom.

Hotel Falkensteiner Belgrade

Hotel Falkensteiner Belgrade

Problem često nastaje zbog toga što se pod terminom „osoba sa invaliditetom“ često smatra samo osoba koja je u kolicima, pa hoteli zaboravljaju na ljude sa oštećenim vidom i sluhom.

Ljudima koji imaju oštećen vid potrebna su uputstva i meni u restoranu na Brajevom pismu, zvučna upozorenja, ali i taktilne površine kako bi mogle nesmetano da se kreću. Osobama sa oštećenim sluhom, potreban je, na primer, vizuelni alarm koji bi ih obavestio o potencijalnoj opasnosti, ali i adekvatan način za poziv u pomoć, poput dugmadi za uzbunu.

Hotel Hedonic

Hotel Hedonic

Sa druge strane, osobe koje se nalaze u kolicima često ne mogu u spa centar hotela. Događa se da ne mogu da priđu bazenima, ali i da ne postoji adekvatna oprema za njihov ulazak u vodu. Osim toga, ulaz u saune i turska kupatila je često preuzak.

Takođe, pored adekvatne adaptacije, hoteli bi trebalo da istaknu i cene koje važe za pratioce osoba sa invaliditetom, s obzirom na to da one retko putuju same.

Share Button
blog comments powered by Disqus