Hotel ili destinacija? #BestStay

Događaji , Region / 22. 11. 2016. / Autor:

Turisti su po mnogo čemu danas istraživači. Žele dođivljaj i iskustvo koje će im destinacija pružiti, a hotel u smeštaju ugoditi. Ipak, za celokupan ugođaj potrebna je sinergija mnogih elemenata.

Da li je hotel osnova destinacije i šta je razlika između lokacije i destinacije, mogli smo čuti na konferenciji Best Stay održanoj proteklog vikenda u Opatiji. U celodnevnom izlaganju podeljenom u više panela i prezentacija, nastala je jedna važna nit, koja je imala za cilj da otkloni sve dileme o važnosti destinacija i uloge hotela u njima.

beststay2016-1

Bez destinacije nema hotela. To okruženje i lokalna specifičnost su izuzetno važni. To je osnova za diferencijaciju. Često više radimo na samoj destinaciji nego na brendu hotela.” – kazala je Ivana Budin Arhanić iz Valamar Riviere.

Damjana Domanovac, glavna urednica magazina Place2Go iz Hrvatske, posebno je istakla važnost strategije komunikacije: “Destinacije na neki način moraju odrediti ka kome žele komunicirati i koga privući. Mali Lošinj bogatije, Zrće mlađe. Strategija je važna.

U panelu Best Stay konferencije povela se priča o razlikama između destinacije i lokacije. Iako vrlo sličnog značenja, lokacija i destinacija se primarno razlikuju u identitetu. U samom prepoznavanju kod gostiju, lokacija nema identitet kakav ima destinacija, zaključak je tog dela razgovora.

beststay2016-2

Turska nije destinacija. Istanbul je destinacija, jer poseduje specifičan identitet, a upravo je to razlog zbog koga posećujete neku lokaciju. Sa druge strane, tursko more, iako je more samo po sebi atraktivno, manjeg identiteta nego Istanbul.” – rekao je Gianluca Laterza iz TripAdvisor.com.

Jedan od zaključaka se svakako odnosi na ciljne grupe. Potrebno je posebno posmatrati stariju populaciju, kojoj je vrlo često potpuni odmor i manja aktivnost kretanja primarna pri putovanju, dok su potpuno drugačija ciljna grupa oni koji po prvi put putuju.

beststay2016-5

Turisti, posebno mlađi, su danas ne samo turisti već primarno istraživači. Ne žele da se smeste u nekom udaljenom resortu, žele da su bliže destinaciji i svemu što je posebno karakteristično za destinacuju.” – zaključuje Boris Duša, direktor Divota Apartment Hotela.

Navike turista se itekako menjaju i više puta je na konferenciji rečeno da turisti imaju posebnu želju da se nađu među lokalcima i osete život stanovnika destinacije na koju dolaze. Samo jedan mali primer je hotel Marriott hotel,  koji na određenim destinacijama umesto teretane u hotelu, nude usluge lokalne teretane u gradu. To je i pretnja ali i šansa, ako je iskoristite na vreme.

“Infrastruktura, transport, saradnja hotela unutar samih destinacija, sve je to važno za razvoj jedne destinacije. Destinacija mora biti zajednička strategija hotela unutar destinacije.” – rekao je Gianluca Laterza.

beststay2016-3

Konferencija Best Stay je ove godine okupila preko 250 hotelijera i turističkih radnika, velikim delom slušalaca ali i predavača, kao i izlagača. Osim panela i predavanja učesnici su aktivno razgovarali i u formi okruglih stolova, dok je u pauzama organizovan specifičan networking sistem radi lakšeg upostavljanja kontakata. Organizator konferencije, agencija Proper d. o. o. iz Rijeke, za 2017. godinu najavljuje dva izdanja Best Stay konferencije, na proleće i jesen.

Kao konferencijski press partneri i dalje sabiramo utiske i izveštaje, a u narednom periodu možete očekivati i nekoliko ekskluzivnih intervjua za naš portal.

 

 

Share Button
blog comments powered by Disqus