Blogovima i društvenim mrežama do više direktnih rezervacija

Marketing i prodaja , Region / 12. 06. 2017. / Autor:

Direktni linkovi sa blogova, društvenih mreža, portala i partnerskih sajtova jedan su od od ključnih faktora za povećanje broja poseta sajtu hotela, što može biti vrlo značajno za veći broj prodatih noćenja i aranžmana. Iako je izgradnja saradnje sa blogerima, internet preduzetnicima i novinarima dugotrajan, ponekad i skup proces, inovativnost i kreativnost ga mogu uprostiti i olakšati, a vašem hotelu doneti mnogo novih gostiju.

Sol Wave House Hotel, Majorka

Objave na blogovima

Prema istraživanjima, 7,1 odsto Google rezultata pretrage čine blog postovi. Taj procenat, na prvi pogled, ne deluje kao nešto značajnije za hotelijerske poslove, ali dobro napisani tekstovi uz odabrane ključne reči mogu u vaš hotel dovesti mnogo novih gostiju. Zapitajte se, gde turisti najčešće započinju planiranje svog puta? Odgovor je: na društvenim mrežama i pretraživačima. Ovde govorimo o tekstovima na blogovima različitih ljudi – manje ili više poznatih.

Na primer, ukoliko u vašem hotelu boravi neko za koga znate da je ljubitelj pisanja i prenošenja svojih utisaka, ponudite mu poneku informaciju više, nešto interesantno i nešto što bi moglo da interesuje posetioce njegovog bloga. Na taj način blogere možete vrlo lako podstaći da u svom budućem tekstu prilikom navođenja mesta boravka, linkuju baš vaš hotel.

Sa druge strane, još bolja varijanta za veći broj poseta sajta hotela jeste i organizovan dolazak uticajnih i interesantnih blogera u vaš hotel. Dovoljno je obezbediti besplatan smeštaj i par interesantnih destinacija za posetu u blizini i tekstovi nastali nakon boravka biće zauvek put do direktnih rezervacija putem sajta hotela. Dakle, uz dobru saradnju sa novinarima i blogerima i linkove ka vašem sajtu, možete očekivati mnogo više direktnih rezervacija.

Facebook

Milenijalci u proseku provere desetak izvora pre nego što budu sigurni koji će aranžman ili destinaciju odabrati, a čak 86 odsto njih inspiraciju za putovanja pronalazi na društvenim mrežama. Upravo zato su one veliki potencijal za nove goste.

Izvor: pixabay.com/wilkernet

Facebook stranice su idealno mesto da promovišete ponude koje objavljujete na svom sajtu. Vrlo lako možete doći do velikog broja korisnika uz sponzorisane objave, kao i do tačno ciljanih grupa ljudi. Direktne posete na sajtu možete dobiti i kroz objavljivanje interesantnih tekstova o destinacijama koje se nalaze u blizini vašeg hotela. Primera radi, članak pod nazivom “Zašto je Beograd jedna od najpopularnijih destinacija za noćni život” sigurno će biti izuzetno čitan ukoliko je interesantno napisan, a sličnim trikovima možete se poslužiti i kada su u pitanju druge teme.

Objavljivanjem ovakvih tekstova goste možete privući da doputuju u vaše mesto, a s obzirom na to da je tekst objavljen na vašoj Facebook stranici, može se desiti da će smeštaj potražiti upravo u vašem hotelu. Zanimljivim objavama, ne uvek vezanim samo za vaš hotel, na idealan način podstičete turiste da budu redovni pratioci vaše Facebook stranice i sajta hotela.

Instagram

Iako je Instagram potpuno vezan za fotografije i video materijal i ne ostavlja mnogo mogućnosti za ostavljanje linkova, on može biti idealan tok za dolazak do vašeg sajta. Kao što smo već rekli, gosti vole da vide interesantne fotografije, priče i video zapise iz vašeg hotela ili destinacija u okolini. Kvalitetan Instagram nalog je jedna važna karika u lancu promocije vašeg hotela.

Za razliku od blogova, Facebooka i drugih mreža, na Instagramu se nemojte mnogo truditi da direktno prodate neku uslugu. Takođe, tu nije poželjno objavljivati samo fotografije vašeg objekta, već je dobro da se na zidu nađu fotografije okolnih znamenitosti, hrane, pića, lokalnih mesta za izlaske i sličnog. Na ovaj način prezentujete potencijalnim turistima sve sadržaje koji im mogu upotpuniti slobodno vreme tokom boravka. Jedini prostor za link na Instagramu, osim u sponzorisanim objavama, jeste u opisu vašeg profila. Nemojte zaboraviti da tu navedete link ka vašem sajtu.

Bledsko jezero; Foto: bled.si

YouTube

YouTube je još jedna platforma koja vam može pomoći da poboljšate online reputaciju hotela. Naravno, kreiranje kraćeg promo filma hotela je postalo “must have” za što bolje prezentovanje, ali postoje i drugi načini da putem video snimaka gostima ostavite jako dobar utisak. Stručnjaci kažu da video snimci ostavljaju jači utisak na potencijalne goste, pre svega jer nisu statični kao fotografije.

Prednost postavljanja snimaka na YouTube ogleda se i u tome što će prilikom pretrage bilo kog pretraživača, vaš video zasigurno biti među rezultatima, pa se samim tim se možete vrlo kvalitetno predstaviti odmah pri početku. Važnost postojanja YouTube kanala i objavljivanja snimaka potvrđuje i činjenica da je ova mreža danas popularnija nego Google među korisnicima na desktop i laptop računarima.

Savet za kreiranje video snimaka na nedeljnom nivou je da materijal uvek treba da bude drugačiji. Ne mora se stalno raditi o dešavanjima u hotelu, već to mogu biti mesta i u okolini, a koja bi mogla privući goste. Kreirajte takve snimke koji će biti pogodni za šerovanje među ljudima koji možda ne planiraju dolazak u vaš hotel, ali im se video dopao. Tako možete doći do potpuno novih turista. Priče iz kuhinje, kratki razgovori sa radnicima ili gostima, ili čak dovođenje popularnih osoba u hotel i kreiranje zanimljivih snimaka sa njima su uvek dobro rešenje.

Sajt prilagođen mobilnim uređajima

Oko 20 odsto rezervacija na sajtovima hotela vrši se putem mobilnih telefona i tablet uređaja. Dakle, portal prilagođen ovim uređajima hotelu ne daje prednost, već je on neophodnost. Forme za rezervaciju moraju biti jednostavne, kao i na desktop verziji sajta, stoga se potrudite da zatražite samo najneophodnije informacije o gostu.

Share Button
blog comments powered by Disqus