Da li naplatiti kašnjenje na čekautu?

Ostale teme , Region / 10. 10. 2015. / Autor:

Svaki hotel ima svoja pravila, kada je reč o kasnom čekautu. Neki hoteli će dozvoliti gostima da malo zakasne, ukoliko samo pitaju zaposlene na recepciji da li bi to bilo izvodljivo, dok će drugi naplatiti čak i najmanje kašnjenje.

Izvor: asklizweston.com

Izvor: asklizweston.com

Želeći da razgovaramo sa hotelijerima iz regiona na ovu temu, kontaktirali smo deset hotela. Niko od njih nije nam odgovorio na pitanja kakve probleme izaziva kašnjenje gostiju sa odjavom, kao i kakva je politika hotela u pogledu naplate. Iz tog razloga, opisaćemo kakva je praksa inostranih hotelijera.

U mnogim hotelima minimalno kašnjenje se u ovom slučaju toleriše. Naime, na taj način ostavlja se hotelu dovoljno vremena da organizuje čišćenje drugih soba. Tako sobu gostiju koji kasne, čistačice mogu da srede poslednju. Međutim, ukoliko gosti ne obaveste recepciju, nastaje problem u organizaciji koji zahteva brzo rešavanje.

U pojedinim hotelima gostima se omogućava da se, uz manju doplatu, zadrže malo duže u sobi. Ipak, vreme kada se drugi gosti prijavljuju u hotel je trenutak kada će morati da napuste sobu, osim ukoliko ne žele da plate za još jedno noćenje.

Sa druge strane, neki hoteli će onima koji su zakasnili na čekaut makar i nekoliko minuta, naplatiti cenu za još jednu noć. Smatra se da je na taj način prekršen „dogovor“ koji je gost sklopio sa hotelom po dolasku.

Izvor: Flickr.com/salayapavilion

Izvor: Flickr.com/salayapavilion

Ukoliko gosti napuste sobu kasno, sobarice ne mogu na vreme da je spreme za sledećeg gosta. Tako soba ostaje upražnjena, a hotel je na gubitku jer tog dana neće moći da je izda. S obzirom na ovaj potencijalni gubitak, naplata kašnjenja u vrednosti jednog noćenja prilikom odjave, čini se opravdanom.

Takođe, problem je i u tome što dobar deo gostiju stigne pre nego što je hotel naznačio početak ček-ina. Oni su svesni da hotel nije u obavezi da ih pusti u sobu, ranije nego što je predviđeno. Ipak, hotelijeri će se potruditi da i ovim gostima izađu u susret, omogućavajući im da se prijave ranije.

Sa druge strane, gosti koji ispoštuju naznačeno vreme za prijavu u hotel imaju pravo da očekuju da će im usluga biti pružena odmah, odnosno da će odmah moći da se zapute u svoje sobe. To postaje nemoguće ukoliko ne postoji oštra politika o kašnjenju sa odjavom iz hotela.

Hoteli širom sveta često gostima nude promo pakete u kojima je predviđen besplatni kasni čekaut. Najčešće to rade nedeljom jer se tim danom, u najvećem broju ovih hotela, prijavljuje znatno manji broj gostiju.

Kasna odjava, sa druge strane, van ovakvih promo paketa je moguća u zavisnosti od popunjenosti hotela i dodatno se naplaćuje. Primera radi, hoteli u okviru hotelskog lanca InterContinental i Starwood najčešće dozvoljavaju kasni čekaut bez ikakve najave lojalnim i čestim gostima.

Recepcija DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Recepcija DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Sa druge strane, stručnjaci smatraju da je ovo jedna od usluga kojom hoteli mogu da se izdvoje od svoje konkurencije. Na taj način moći će da stave potrebe svojih gostiju ispred potreba hotela. Gostima će pružiti osećaj da su dobili maksimalnu uslugu za uloženi novac.

– Pojedini gosti smatraju da, ako su platili noćenje, nekoliko sati kašnjenja sa odjavom nikome neće škoditi. A s obzirom na to da se hoteli trude da se izdvoje od drugih posebnim ugođajem koji pružaju gostu, fleksibilnost oko vremena za čekaut će na goste ostaviti dobar utisak. Međutim, hoteli na taj način rizikuju da preopterete spremačice, ali i da izgube novac jer soba nije spremna za druge goste – ističe Mirijam Vehe, podpredsednica kompanije Applied Predictive Technologies koja se, između ostalog, bavi i savetovanjem hotela.

S obzirom na to da je ovo problem sa kojim se suočavaju praktično svi hoteli na svetu, hotelijerima u regionu bi sigurno bilo korisno da međusobno uporede različite prakse i njihove rezultate.

Share Button
blog comments powered by Disqus