Da li online agencije pružaju objektivne informacije o hotelima?

Ostale teme / 22. 09. 2016. / Autor:

Poslednjih nekoliko nedelja, dve vodeće online turističke agencije, Expedia i Priceline.com, izdavajući saopštenja pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na to kakve se informacije plasiraju turistima putem zvaničnih sajtova hotelskih lanaca i postavljaju pitanje da li se one mogu smatrati objektivnim. I dok saradnju sa mnogim poznatim hotelskim lancima agencije otkazuju, sve više se okreću novim hotelima koje na svojim sajtovima ističu u prvi plan.

Izvor: DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Izvor: DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Nezadovoljstvo menadžmentu dve agencije donela je informacija da su Marriott, Wyndham i hoteli Hilton počeli da privlače svoje goste da rezervacije i upite za smeštaj vrše direktno, putem sajtova hotelskih lanaca, a ne koristeći agencije. Bez rezervacije, upravo one ostaju i bez posla i provizije.

Sa ciljem rešavanja ovog problema i privlačenja turista da i dalje koriste usluge agencija, one su svoj fokus prebacile na nove lance, a Hilton, Marriott i druge počele da zapostavljaju u pretragama i smanjuju broj pruženih informacija. „Zamagljivanje“, kako to nazivaju marketinški stručnjaci, sve se češće javlja na sajtu Expedia, što znači da se iz ponude pojedinih hotela uklanjaju fotografije i detalji smeštaja, a prilikom pretrage, prioriteti se pridaju drugim hotelskim lancima.

Međutim, ulozi su veliki – i za jednu i za drugu stranu. Agencije gube profit od provizije i poseta, hoteli rezervacije i goste, a da li će hotelski lanci i ove, kao i prethodne godine zabeležiti rast u prihodima, verovatno će u mnogome zavisiti i od online turističkih agencija.

Milan Marriott Hotel

Milan Marriott Hotel

Saradnja između hotela i agencija funkcioniše tako da turisti putem njihovih sajtova pronalaze, rezervišu i plaćaju boravak u hotelima što za agencije godišnje donosi prihod od više od 1 milijardu dolara. Ogroman prihod donosi borbu za korisnike i zbog toga se agencije utrkuju ko će ponuditi nešto bolje, više informacija i fotografija hotela, ali onih koji su i dalje otvoreni za saradnju. Sa druge strane, da bi ih iznele u prvi plan, agencije se ponekad služe i davanjem visokih ocena hotelima koje se ne pokazuju uvek kao relevantne i pružanjem neobjektivnih informacija. Logično pitanje koje se postavlja je da li informacijama i ocenama na internetu zaista treba verovati?

Trenutno je 3500 od ukupno 260 hiljada hotela na sajtu Expedia zahvaćeno trendom izuzimanja informacija i “zamagljivanja”, što je skoro za trećinu više nego pre 3 nedelje, navode agencije. Međutim, više od polovine tih hotela pripada upravo popularnim svetskim lancima koji pokušavaju da privuku goste da rezervacije vrše putem njihovih platformi.

Iako iz američke hotelske asocijacije pozivaju nadležne organe da reaguju i ispitaju da li online agencije dovode putnike u zabludu, za sada, odgovora nema. “Pristrasne i neobjektivne informacije prilikom pretrage hotela dovode u zabludu goste i mogu biti veoma opasne, što hotelijeri treba da izbegavaju, a agencije moraju da počnu da se ponašaju fer i ne izuzimaju nikoga iz pretrage”, kažu u asocijaciji.

Povodom ove situacije, u Expedia se nisu oglašavali detaljnije, već su za Washington Post samo naveli da je kompanija odlučila da jednom broju hotela i lanaca umanji broj infomacija koje su dostupne na njihovom sajtu.

Aplikacija Hilton HHonors

Aplikacija Hilton HHonors

Borbi za tržište pridružio se i Booking.com za koji još nisu poznate sve informacije ali se pretpostavlja da se i na ovom sajtu pojedini hoteli favorizuju dok su onima koji sve više rezervacija imaju putem sopstvenih sajtova, detalji o lancima izuzimaju. Za američku TV mrežu CBS niko iz Booking.com ili hotelskih lanaca Marriott, Hilton ili Wyndham nije odgovarao na pitanja.

Početak cele priče oko smanjivanja informacija koje pružaju online turističke agencije bio je sredinom ove godine, a pretpostavlja se da su direktne rezervacije dovele do toga da agencije započnu saradnju i istaknu u prvi plan mnoge druge hotelske lance. Stručnjaci navode da online rat koji se vodi zbog rezervacija preko interneta dovode do toga da će vrlo brzo svetski lanci koji i dalje sarađuju sa agencijama imati sve više gostiju i prihoda, ali i da će 5 vodećih brendova pojačati kampanju za direktne rezervacije, a do tada, najviše će ispaštati turisti koji zbog nedovoljno pruženih informacija ili visokih, a nerelevantnih ocena, mogu biti dovedeni u zabludu.

Share Button
blog comments powered by Disqus