Da li potpuno zabraniti pušenje u hotelima?

Ostale teme , Region / 17. 09. 2015. / Autor:

Na teritoriji eks-Ju zemalja retki su hoteli koji su u potpunosti zabranili pušenje u celom objektu. Iako zbog toga neretko dobijaju negativne kritike turista na sajtovima za rezervaciju smeštaja, sa druge strane pojedine grupe turista dolaze upravo zbog toga što mogu nesmetano da puše.

Izvor: matteo77 / Foter / CC BY-NC

Izvor: matteo77 / Foter / CC BY-NC

Neki hotelski lanci u Americi već su počeli ili uskoro planiraju da u potpunosti zabrane pušenje u svim hotelima koji su njihov deo. Među njima su Westin hoteli, za koje se pretpostavlja da su bili među prvim hotelima u Americi u kojima je zabranjeno pušenje.

Pratili su ih hoteli lanca Marriott, da bi zatim Starwood Hotels & Resorts proširio politiku zabrane pušenja isprobanu na Westin hotelima i na druge svoje brendove.

Pušenje je zabranjeno i u tri brenda hotelskog lanca Choice Hotels International. Kako ističu, na to su se odlučili jer putnici, pa čak i oni koji su pušači, sve češće žele da odsednu u sobama koje su namenjene nepušačima.

Komentar o hrvatskom hotelu; Printskrin: TripAdvisor

Komentar o hrvatskom hotelu; Printskrin: TripAdvisor

U Americi je česta praksa da se onima koji puše u sobama namenjenim nepušačima ili na bilo koji drugi način prekrše zabranu pušenja u hotelu, naplaćuje kazna od 250 dolara. Soba u kojoj su boravili pušači zahteva dubinsko čišćenje, koje je skuplje od običnog pospremanja u sobama nepušača.

Kako navodi International Business Times, pozivajući se na istraživanje o duvanskom dimu u sobama, delimične zabrane pušenja u hotelu ne štite nepušače od izloženosti dimu cigareta. S obzirom na to, one koji ne žele da budu izloženi savetuju da biraju hotele koji su sproveli zabranu pušenja u celom objektu.

Potpuna zabrana pušenja u hotelu je možda neuobičajena, ali je kod turista, čini se, sve poželjnija. Ipak, hoteli u regionu mnogo češće biraju da zadrže i pušače i nepušače, nego da se povinuju željama jednih ili drugih.

Komentar o slovenačkom hotelu; Printskrin: Booking.com

Komentar o slovenačkom hotelu; Printskrin: Booking.com

Na sajtovima za rezervaciju smeštaja nije retka pojava da se gosti žale na duvanski dim. To se događa čak i u hotelima koji zabranjuju pušenje u sobama, ali dozvoljavaju u nekim delovima hotela.

Turisti su hotelima zbog toga davali i niže ocene na ovim sajtovima, dok su pojedini isticali da zbog duvanskog dima više neće odsedati u tom hotelu. Mnoge od njih menadžeri hotela uveravali su svojim komentarima da je pušenje u hotelu zabranjeno. Međutim, drugi gosti će najčešće više verovati nekome ko je odseo u hotelu, posebno ukoliko se komentari sa sličnim zamerkama ponavljaju.

Iako je u svim eks-Ju zemljama pušenje na javnim mestima zabranjeno, hotelima je, ukoliko ispunjavaju određene uslove, dozvoljeno da imaju sobe ili određene prostorije prilagođene pušačima.

Komentar o srpskom hotelu; Printskrin: TripAdvisor

Komentar o srpskom hotelu; Printskrin: TripAdvisor

Takođe, većina hotela dozvoljava pušenje u nekim delovima objekta kao što su lobi ili bar, ukoliko ga hotel poseduje. Uobičajena praksa je i razdvajanje soba, od kojih su jedne prilagođene pušačima, dok su druge namenjene nepušačima.

Sa druge strane, boravak u hotelima u Srbiji često rezervišu strani turisti upravo zbog toga što mogu nesmetano da puše. Najčešće su u pitanju velike grupe turista iz Bugarske koji, naročito tokom praznika, rezervišu hotele na jugu i istoku zemlje.

Iako oni nisu jedini, slobodno možemo da kažemo da će se potpuna zabrana pušenja u pojedinim hotelima dosta teško sprovesti.

Share Button
blog comments powered by Disqus