Da li su sankcije Rusiji jedini razlog za pad posete njihovih turista Crnoj Gori?

Sankcije koje je EU uvela Rusiji, a koje je Crna Gora podržala, iako nisu presudan faktor, uticale su na dramatično smanjenje ruskih gostiju u ovoj zemlji. Toliko, da su se crnogorski hotelijeri okrenuli drugim tržištima, najavljujući neizvesnu sezonu.

Hotel Splendid, HG Montenegro Stars

Hotel Splendid, HG Montenegro Stars

Avgusta 2014. godine Crna Gora je podržala sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog ukrajinske krize. Tada je, prema pisanjima medija, zabranjen ulaz i raspolaganje sredstvima u zemlje EU za 53 ruska i ukrajinska državljanina.

Ruska federacija je, kao odgovor na sankcije, uvela jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije. Na manji broj putovanja ruskih državljana uticaće i oslabljena ruska rublja. Osim toga, stanovništvu u Rusiji se promoviše letovanje u sopstvenoj zemlji, umesto odlaska u inostranstvo.

Samim tim, turistička sezona je, tvrde crnogorski hotelijeri, još uvek neizvesna. Činjenica je da će ovog leta biti manje ruskih gostiju nego prošlih godina, kada su oni bili dominantni na crnogorskom primorju, a toga su svesni i hotelijeri koji su svoje promocije usmerili ka Evropi, ali i Aziji.

Hotel Palas, HG Budvanska rivijera

Hotel Palas, HG Budvanska rivijera

– Definitivno, prošle i pretprošle sezone najjače je bilo rusko tržište i najviše gostiju je dolazilo odande. Kad kažem rusko tržište, mislim na Rusiju, objedinjenu sa Ukrajinom i Belorusijom. Ipak, još prošle godine osetio se nešto manji broj noćenja ostvarenih sa tržišta Rusije i Ukrajine. Međutim, određenim posebnim akcijama koje smo ove godine radili, već sad imamo pozitivnih efekata pa se povećao broj avio-letova i iz Ukrajine, iako je to ratno područje, kao i Sankt Peterburga i Moskve. Nadamo se da ćemo bar doći do nivoa koji je ostvaren prošle godine – kaže Katarina Kažanegra, pomoćnik izvršnog direktora HG Budvanska rivijera.

Samo uvođenje sankcija ne može biti jedini razlog pada broja gostiju sa ruskog tržišta, tvrdi Maja Vukićević portparol HG Montenegro Stars.

Ne može se izolovati na taj način jedan faktor koji je izazvao reakcije tržišta jer je to mnogo složeniji i komplikovaniji sistem. Upravo se politička nesigurnost odražava na finansijsku nestabilnost i to je, naprosto, indukovan proces. Čitav sled događaja je napravio seriju faktora koji su uticali i sa jedne i sa druge strane na ono čega smo bili svedoci – objašnjava Vukićević.

Hotel Splendid, HG Montenegro Stars

Hotel Splendid, HG Montenegro Stars

Kako objašnjava, ova hotelska grupa je prošlog avgusta imala zabeležen porast individualnog broj dolazaka sa ruskog tržišta, ali preko onlajn prodaje.

– Zvanični podatak na početku avgusta, koji je saopštila Nacionalna turistička organizacija Rusije, jeste bio da su najveće agencije, čak njih šest, bankrotirale u tom periodu. To je značilo da je na stotine hiljada ruskih turista širom sveta ostalo bez prevoza i bez smeštaja u hotelima. Mi smo tada u kanalima onlajn prodaje imali zabeležen individualni broj dolazaka upravo sa tog tržišta iz prostog razloga što su ruski turisti izgubili poverenje u sopstvene agencije koje su ih vodile na odmor širom sveta i okrenuli su se onlajn rezervaciji – zaključuje portparol HG Montenegro Stars.

Kako bi se nadoknadio gubitak koji će svakako nastati nedolaskom ruskih turista u velikom broju, hotelijeri na crnogorskom primorju, između ostalog, okrenuli su se tržištima zapadne Evrope i Azije.

Slovenska plaža, HG Budvanska rivijera

Slovenska plaža, HG Budvanska rivijera

Posebna pažnja u narednom periodu poklanja se Aziji. Određene grupe sa tog kontinenta rade balkanske ture, odnosno njima je čitav Balkan zanimljiv. Što se tiče Budvanske rivijere, zadržavaju se možda jednu ili dve noći. Ipak, mi pokušavamo, zajednički sa kolegama, da nastupamo drugačije i da im ponudimo malo duži boravak. Naš plan je da, u narednih 5 godina, ta tržišta privučemo i da ih zadržimo što duže – dodaje pomoćnik izvršnog direktora HG Budvanska rivijera.

Share Button
blog comments powered by Disqus