Da li zaposleni u hotelu moraju nositi pločice sa imenima?

Ostale teme , Region / 02. 09. 2015. / Autor:

Među hotelijerima širom sveta postoje nesuglasice o tome da li bi zaposleni trebalo da nose pločice sa svojim imenom ili ne. I dok su jedni za, smatrajući da one mogu doneti brojne prednosti, drugi su protiv.

Izvor: Hampton by Hilton London Luton Airport Hotel

Izvor: Hampton by Hilton London Luton Airport Hotel

Sumirano, kao prednosti nošenja pločica sa imenom navode se: bolja komunikacija, motivacija, viši kvalitet usluge, ali i veća bezbednost gostiju.

Stavovi hotelijera iz regiona poklapaju se sa mišljenjima hotelijera u svetu koji podržavaju nošenje pločica sa imenima. Hotelijeri sa kojima smo razgovarali ističu da ih njihovi zaposleni nose, a one su, obično, deo uniforme propisan etičkim kodeksom.

Najčešće ih nose zaposleni koji dolaze u kontakt sa gostima, poput konobara, portira, recepcionera, dok oni koji rade u upravi i na održavanju nemaju ovu identifikacionu oznaku.

– Nošenje pločice s imenom izražava poseban pristup gostu, koji tako u svakom trenutku zna sa kim razgovara. Gosti tako znaju i poimenice da pohvale zaposlene, što dodatno podstiče njihovu motivaciju i utiče na njihovo pozitivno raspoloženje, nasmejanost, kao i uslužnost – smatra Barbara Brglez, menadžer hotela u Termama Olimia.

Osim što ovakva praksa omogućava praktično prisniji odnos prema gostima, isto važi i kada su u pitanju zaposleni u hotelu.

Terme Olimia

Terme Olimia

– Lepo je kada, primera radi radnik u restoranu nije samo konobar, već i osoba iza uniforme. Osim što je pozitivno za gosta, pozitivno je i za zaposlene, jer je mnogo lepše videti kada ih gost oslovljava imenom, nego nazivima poput “osoblje”, “konobar” i slično – objašnjava Saša Vugrinec, menadžer za marketing i odnose s javnošću u LifeClass Termama Sveti Martin.

Pločice sa imenima su čini se, najviše potrebne velikim hotelima koji zapošljavaju mnogo ljudi. Ne samo zbog gostiju, već i da bi zaposleni lakše komunicirali među sobom. Osim toga, zaposlene hotela je lako identifikovati, što je posebno važno u situacijama koje zahtevaju prisustvo policije ili drugih sličnih službi.

Posebno su značajne i ukoliko su česti gosti hotela strani turisti. Njima su pojedina imena koja su uobičajena na teritoriji eks-Ju zemalja neobična i teško da će ih zapamtiti.

Smatra se da nenošenje pločica sa imenom umanjuje i kvalitet usluge hotela jer, na neki način, doprinosi povećanju šansi da se u hotelu dese neprijatne situacije. Bez identifikacije gosti ne mogu da znaju koji su ljudi zaposleni u hotelu, a koji nisu. Zašto bi onda otvorili vrata svoje sobe nekome ko se predstavlja, primera radi, kao menadžer hotela, ukoliko uopšte nisu sigurni da li je to istina?

LifeClass Terme Sveti Martin

LifeClass Terme Sveti Martin

Sa druge strane, oni koji ne podržavaju nošenje ove identifikacione oznake tvrde da će upravo njen nedostatak „natereti“ gosta da započne komunikaciju sa zaposlenima tako što će ih jednostavno upitati za ime ili se vode politikom da bi zaposleni morali da se predstave gostima.

Sara Karni, potpredsednik Hajata zadužena za azijsko tržište, ističe za Forbes da se u hotelima Andaz, koji pripadaju ovom lancu ne nose pločice sa imenima.

– Na taj način pokušavamo da između gostiju i zaposlenih uspostavimo prijateljski odnos – ističe Karni.

Kako objašnjava, one su barijera poput recepcijskog pulta. Uklanjanjem identifikacionih pločica, gosti i zaposleni mogu da ostvare prisniji odnos.

Izvor: Hotel Grande Bretagne Athens

Izvor: Hotel Grande Bretagne Athens

Tim Miler, hotelijer koji je učestvovao u stvaranju brenda Edition, koji je nastao u saradnji lanca Merriott i Jana Šregera (Ian Schrager), slaže se sa ovakvim stavom.

Želimo da stvorimo prirodniju atmosferu, da se u hotelu osećate kao da ste došli kod prijatelja na nekoliko dana. Pločice sa imenom stvaraju granicu: sa jedne su zaposleni koji ih nose, a sa druge gosti – navodi Miler.

Oni koji podržavaju ovu „struju“ navode da, iako ove identifikacione oznake olakšavaju komunikaciju zaposlenih i gostiju, takav razgovor neće odmaći dalje od uobičajenih tema.

Pločice sa imenima neće pružiti kvalitetnu uslugu gostima, već će to uraditi zaposleni, bez obzira na to da li im znate ime ili ne.

Share Button
blog comments powered by Disqus