Da li znate ko su gosti vašeg hotela?

Ostale teme , Region / 16. 10. 2017. / Autor:

Većina hotela se trudi da privuče određenu grupu gostiju više nego ostale. Kako biste bili uspešniji u ovom procesu, morate dobro da upoznate svoje potencijalne goste.

Hotel Splendid, HG Montenegro Stars

Dobro poznavanje gostiju koji dolaze u vaš hotel omogućava vam da kreirate bolje promo ponude i oglase na društvenim mrežama. To vam, uglavnom, dovodi više gostiju u hotel. Primera radi, ukoliko želite da privučete više poslovnih putnika u svoj hotel, nuđenje povoljnog čuvanja dece i porodični promo paketi neće vam pomoći u tome. Međutim, ukoliko ste odlučili da su porodice vaša primarna ciljna grupa, čuvanje dece makar i na nekoliko sati, uz sve ostalo što hotel nudi može im zvučati kao odlična ponuda.

Kako biste stekli pravu sliku o tome ko je vaš “idealan” gost, odnosno kakav profil gostiju želite primarno da privučete neophodno je da analizirate ko su bili vaši prethodni gosti, ali i da konsultujete Google Analytics i Facebook Insights. Kombinacijom ovih saznanja najbolje možete da saznate ko su ljudi koji su zainteresovani za boravak u vašem hotelu.

Što više informacija saznate na ovaj način to će vam lakše biti da privučete profil gostiju koji želite. Pri donošenju svake odluke morate imati na umu svoju ciljnu grupu, šta oni vole i kako se ponašaju: od nabavke namirnica za hotel, pa sve do kanala na kojima se reklamirate.

Hotel Merkur

Naravno, ne morate da potpuno isključite druge profile gostiju, ali veoma je korisno imati na umu one koje želite da privučete kada donosite bilo koju odluku koja se tiče poslovanja vašeg hotela. Ukoliko to ne uradite, rizikujete da izgubite mnogo više gostiju. Nijedan hotel ne bi trebalo da bude hotel za sve već bi bilo poželjno da budete hotel koji je mnogo više prilagođen za jednu grupu gostiju nego za ostale.

U tom smeru trebalo bi i da razvijate svoj hotel. Ukoliko je vaš hotel butik hotel sa modernim nameštajem i cenom koja je viša od uobičajene, a planirate da privučete porodice koje traže što povoljnije noćenje – to se neće desiti.

Hoteli širom sveta često praktikuju dublje i detaljnije analize pre dolaska svojih gostiju. Neki od njih pretražiće naloge svojih budućih gostiju na društvenim mrežama u potrazi za specifičnostima kojima bi mogli da ih iznenade kada se prijavljuju u hotel. Ukoliko, na primer, saznaju da su strastveni ljubitelj nekog magazina, isti će ih čekati na stolu u sobi.

Beverly Wilshire Hotel, Beverly Hills

Drugi će ih “guglati” kako bi stekli sliku o tome ko im, zapravo, dolazi u hotel. I dok su takvi postupci ranije bili rezervisani samo za VIP goste, danas su svi podvrgnuti takvom tretmanu. Oni koji su tokom prethodnog boravka imali specijalne želje poput dodatnog jastuka, pri sledećem boravku videće da je dodatni jastuk već u sobi kada u nju uđu.

Osim što je potrebno da prilagodite ponudu i reklame svojoj grupi gostiju, korisno je i da vodite beleške o onima koji su već odsedali kod vas. To će vam uštedeti vreme i bićete sigurni kako možete takvim gostima da priredite nezaboravno iskustvo.

Ovakvi gestovi kod gostiju će izazvati osećanje da se radnici hotela brinu o njima i da im je važno kako se osećaju. Retki su oni gosti koji neće uživati u tome što znate šta sve oni vole bez suvišnih pitanja.

Share Button
blog comments powered by Disqus