Detaljima u dizajnu podstaknite goste da troše više novca

Marketing i prodaja / 17. 10. 2016. / Autor:

Ukoliko ste ikada pomislili da enterijer hotela, a posebno detalji nisu važni – varate se. Lojalnost i prepoznavanje hotelskog lanca vrlo lako je uspostaviti i specifičnim mirisima, o čemu je već bilo reči, ali ono što vašoj kompaniji može doneti dodatne prihode jeste kvalitetno osmišljen enterijer u čijoj izradi će glavnu reč voditi, uz arhitekte, i poznavaoci psihologije gostiju.

QT gold coast hotel; Izvor: idesignarch.com

QT gold coast hotel; Izvor: idesignarch.com

Sam Stokoe iz Agencije za dizajn komercijalnih objekata Newman Gauge, objašnjava kako dobro osmišljen dizajn na kome radi tim različitih stručnjaka može hotelima i ugostiteljskim objektima da donese dodatne prihode putem sadržaja za koje gosti prvobitno nisu bili zainteresovani.

Prema njegovim rečima, ljudi ga konstantno kontaktiraju kako bi dobili savete vezane za uređenje kuća i stanova, međutim, kao dizajner agencije čiji su klijenti isključivo kompanije, namerava da svoju firmu počne da predstavlja pod sloganom „Kreiramo prostore u kojima se troši više novca“. Dakle, evo par njegovih saveta za detalje u uređenju hotela.

Novotel hotel; Izvor: greenroofs.com

Novotel hotel; Izvor: greenroofs.com

Za početak, kada uređujete objekat zapitajte se ko, gde i kada želi nešto i gde će to moći da pronađe tokom boravka u hotelu. Iako deluje vrlo neodređeno, zapravo ćete odgovorom dobiti osnovu za izradu kvalitetnog enterijera.

Veoma važna je putanja kretanja gosta. Kreiranjem enterijera koji će goste podsetiti na nešto i vizuelno ih stimulisati, crtežima i fotografijama na zidovima, goste ćete dovesti na željenu lokaciju – spa centar, kafić, restoran, suvenirnicu. Zvuči jednostavno, ali ovo će biti znatno efektnije nego flajeri i posteri, koji u većem broju slučajeva zapravo odbiju gosta od sadržaja ili usluge, kažu u aganciji Newman Gauge.

Osim detalja na zidovima, rasveta objekta ima važnu ulogu. Potrudite se da bude postavljena tako da na samom ulazu u objekat i najprometnijem mestu osvetljenje bude jako i belo, a da na mestima gde želite da gosti nešto kupe i ostave svoj novac bude toplija, rasveta u raznim bojama, prvenstveno sa fokusom na proizvode koje im nudite. Pojašnjeno, hol i velike prostorije imaju „opštu“, a mesta sa proizvodima „fokusiranu“ rasvetu.

Gift shop hotela u Barseloni; Izvor: barcelo.com

Gift shop hotela u Barseloni; Izvor: barcelo.com

Ukoliko posedujete restoran ili poslastičarnicu, postarajte se da sve unutar prostorije bude vidljivo kroz velika i prozirna stakla, a naročito proizvodi. Ne dozvolite da jedina mogućnost gostima da vide šta se dešava unutar prostorija budu ulazna vrata.

Impulsivne reakcije gostiju

Bojama enterijera o kojima se svakako treba konsultovati sa arhitektama i poznavaocima psihologije turista, možete naterati goste da reaguju impulsivno i u vašu korist. U takvim situacijama im možete ponuditi popust ukoliko odmah rezervišu naredni boravak u vašem hotelu ili, recimo, dodatak ishrani tokom boravka koji gosti nisu prethodno planirali, ali su spremni da dodatno plate uslugu.

Hotel Cluster; Izvor: hotelcluster.com

Hotel Cluster; Izvor: hotelcluster.com

Sam Strokoe dodaje da po njegovom mišljenju povećanje troškova tokom puta mora da bude spontano i bez pritisaka. Podsvesno turististe podsetiti na neki proizvod nije lako, ali će u većini situacija gosti o hotelu stvoriti još bolje mišljenje ukoliko im tokom boravka diskretno nametnete još sadržaja koje će koristiti i u kojima će uživati.

Savet dizajnera i iskusnih hotelijera jeste da razmišljate kao gost. Najbitnije je da saznate kada i u kom trenutku je najpogodnije da uslugu ili sadržaj gostu i ponudite, konsultovanjem dizajnera dobićete najbolje rešenje kako enterijer da izgleda, a zatim ponuda u pravom trenutku i izgled hotela donose nove prihode.

Share Button
blog comments powered by Disqus