Difuzni hoteli – prilika za stvaranje hotelskog smeštaja u ruralnoj sredini

Difuzni hotel, grubo rečeno, predstavlja skup objekata različitih vlasnika koji pružaju usluge smeštaja, najčešće na selu. U odnosu na standardni hotel, gostima omogućavaju da mnogo bolje i lakše upoznaju lokalnu kulturu i običaje.

Ražnjevića dvori, Hrvatska

Ražnjevića dvori, Hrvatska

Ovaj koncept najrazvijeniji je u Italiji i naziva se albergo diffuso. Najpribližniji prevod na engleski glasio bi scatterd hotel. Razvio se oko 1980. godine u italijanskoj pokrajini Fruli, nakon što je veliki broj kuća stradao u zemljotresu. Tokom rekonstrukcije, došlo se na ideju o izgradnji difuznih hotela.

Ideja je da nekoliko objekata ponudi smeštaj gostima, a da svima njima upravlja jedna recepcija i jedan menadžer, najčešće neko iz lokalne samouprave. Za razliku od standardnih hotela, smeštajne jedinice u difuznim hotelima su „razbacane“ po čitavom mestu.

Pojedini difuzni hoteli uz smeštaj pružaju i usluge doručka koji se služi u lokalnom restoranu, kuhinji jedne od kuća koja pruža smeštaj ili se gostima dostavlja u sobu. Iako se sobe međusobno razlikuju, kuće su mahom uređene u skladu sa lokalitetom na kome se hotel nalazi. Svaka jedinica može da ima svog vlasnika.

Italijanski difuzni hotel Sextantio Albergo Diffuso

Italijanski difuzni hotel Sextantio Albergo Diffuso

Međutim, sve ih povezuje jedna recepcija u kojoj se rezerviše smeštaj za svaki od objekata koji su gostima na raspolaganju. Menadžer je, osim za nadgledanje poslovanja, zadužen i da pomogne turistima kako da se najbolje snađu, ali i da organizuje druge aktivnosti.

Iako kuće koje ovakvi hoteli koriste kao smeštajne jedinice najpre zahtevaju rekonstrukciju, pružaju jedinstven doživljaj kakav retko koji standardni hotel može da isprati. Ovakva vrsta hotela omogućava turistima da u potpunosti iskuse i osete život u određenom mestu, uz osnovne usluge koje bi im pružao hotel.

U difuznom hotelu vodi se računa i o slobodnom vremenu gosta, a domaćini se trude da im organizuju različite vrste aktivnosti. Odnos između vlasnika i gostiju je prijateljski. Takođe, gosti imaju priliku da se bolje upoznaju i sa lokalnom zajednicom.

Italijanski difuzni hotel Sextantio Albergo Diffuso

Italijanski difuzni hotel Sextantio Albergo Diffuso

Osim promocije samo jednog objekta, difuzni hotel praktično promoviše celo mesto u kome se nalazi. Takođe, ovakva vrsta hotela podstiče i lokalno stanovništvo da se uključi u turizam nudeći hotelu, na primer, svoje proizvode: voće i povrće, mlečne proizvode, suvenire.

Difuzni hotel je i šansa za zapošljavanje lokalnog stanovništva, koja mnogima može dati razlog da ostanu u selu, umesto da se presele u grad.

Prema nezvaničnim podacima, u Italiji trenutno postoji više od 60 difuznih hotela. Kako piše The New York Times, koncept difuznih hotela mogao bi u velikoj meri da se proširi i na druge zemlje poput Španije, Švajcarske i Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo turizma je izmenama Pravilnika o kategorizaciji objekata, kategoriji hotela dodalo i difuzni hotel. Jedan od ciljeva Strategije razvoja turizma u ovoj zemlji do 2020. godine je i udruživanje privatnog smeštaja na ovaj način – stvaranjem difuznih hotela.

Ražnjevića dvori, Hrvatska

Ražnjevića dvori, Hrvatska

Ovakav hotel predviđa najmanje tri smeštajna objekta u ruralnim područjima zemlje, koja imaju određeni istorijski značaj. Takođe, osim standardnih, predviđeno je da difuzni hoteli imaju u ponudi i porodične sobe, kao i apartmane.

U Hrvatskoj je 2014. godine otvoren i prvi difuzni hotel – Ražnjevića dvori, u sastavu turističke kompanije Ilirija d. d. Smešten je u opštini Polača, u severnoj Dalmaciji. Nastao je tako što je stara porodična kuća i celokupno imanje preuređeno u šest funkcionalnih objekata. Osim smeštaja, ovaj difuzni hotel namenjen je i za održavanje sastanaka i seminara, kao i drugih događaja.

Difuzni hoteli, osim očuvanja arhitekture, doprinose i podizanju kvaliteta i usluga u smeštajnim objektima, što dovodi i do jačanja konkurentnosti u turizmu. Takođe, stiče se utisak da difuzni hoteli bolje utiču na razvoj ruralnih sredina od standardnih.

Share Button
blog comments powered by Disqus