Digitalne usluge koje će se dopasti vašim gostima

Marketing i prodaja / 17. 02. 2017. / Autor:

Poslednjih godina mogućnosti za korišćenje TV uređaja u hotelskim sobama znatno su proširene, pa je danas uz različita softverska rešenja gostima moguće ponuditi raznovrstan sadržaj i usluge koje će upotpuniti njihov boravak. Postavlja se pitanje da li hoteli gostima putem televizora i pametnih uređaja tokom boravka nude ono što zaista žele.

Globalno partnerstvo: Hoteza i Samsung

Globalno partnerstvo: Hoteza i Samsung

Šta gosti ne žele od TV uređaja?

Istraživanja pokazuju da je dodatno plaćanje servisa koji omogućuju gledanje filmova i serija u hotelskim sobama postalo prilično nepopularno i da izaziva nezadovoljstvo turista. Nasuprot ovakvom vidu televizijske ponude, gosti izražavaju želju isključivo za kvalitetnom Wi-Fi mrežom i brzim Internetom.

Takođe, ukoliko želja hotela nije da probudi nostalgiju kod gosta, stari TV uređaji, male veličine i nekvalitetne slike moraju biti isključeni iz upotrebe.

Šta gosti žele od TV uređaja?

I dok je sa jedne strane vrlo lako utvrditi šta je najbolje izbegavati kada je u pitanju TV sadržaj u sobama, istraživanja među gostima pokazuju različite zahteve u ovoj sferi. Međutim, najvažnije je obezbediti visok (HD) kvalitet TV signala, interaktivne sadržaje, usklađenost televizora sa mobilnim uređajima i ekskluzivne sadržaje koje gosti ne mogu dobiti kod kuće.

Kvalitet slike televizora i veličina su od velike važnosti. Savetuje se upotreba LED smart hotelskih televizora jer imaju čistiju sliku, a preporučuju se uređaji veličine od 40 inča za hotele sa 4 zvezdice, do najmanje 49 inča u hotelima sa 5 zvezdica.

Gledanje serija i filmova je uobičajeno, ali danas TV uređaji omogućavaju i korišćenje društvenih mreža Netflix, Youtube, Spotify, Vimeo, Radio, Facebook. Takođe, gostima će boravak biti znatno olakšan ukoliko putem televizora mogu da pregledaju listu lokalnih znamenitosti, naruče hranu, zakažu tretmane ili komuniciraju sa recepcijom hotela. Sa druge strane, u ovom polju se otvara mogućnost za promociju hotelskih sadržaja i ponuda putem kojih hotelijeri preko TV uređaja mogu isticati poruke sa aktuelnim promo ponudama i povećati svoje prihode.

Uticaj novih digitalnih tehnologija na turizam može potpuno izmeniti načine poslovanja u hotelijerstvu, a proces integracije softverskih rešenja u hotelske poslove posebno će biti značajan kada milenijci budu činili apsolutnu većinu turista u svetu.

Softverska rešenja za hotele

Jedna od platformi koja se poslednjih godina pokazala kao izuzetno pogodna i za goste i hotelijere je Hoteza, softversko rešenje koje je već u upotrebi u mnogim hotelima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji te u Rusiji, Švajcarskoj, Kini…

Hoteza predstavlja multifunkcionalnu platformu i odgovara na sve želje turista koji imaju potrebu da imaju sve na dohvat ruke, sa minimalnim nivoom komunikacije sa osobljem hotela lice u lice. Ova platforma obuhvata mobilnu, TV i aplikaciju smeštenu na tablet uređaju u hotelskoj sobi, touch screen ekrane u lobiju ili na recepciji, ekrane unutar hotela i jedinstven Wi-Fi sistem.

Poseban segment platforme koja u potpunosti odgovara na zahteve mlađih gostiju i najnovija tehnološka dostignuća jeste platforma hotelske televizije – HotezaTV.

Pogodnosti za goste

Osnova Hoteza TV je u ponudi komunikacije sa hotelskim osobljem, mogućnostima za naručivanje usluga, pružanju informacija o interesantnim destinacijama u okolini hotela i svakako mogućnošću gledanja raznovrsnih televizijskih sadržaja. S obzirom na to da je Hoteza TV povezana sa drugim segmentima platforme, gostima u potpunosti omogućava da dobiju sve ono što žele.

TV sistem je jednostavan za korišćenje i dizajniran je po principu da svaki gost na lak način može da ga upotrebljava. Zahvaljujući jednostavnosti sistema, naručivanje usluga je putem smart TV hotelskog uređaja vrlo pristupačno. To znači da su gosti u mogućnosti da naruče hranu, rezervišu mesto u restoranu, zakažu masažu ili zatraže usluge koje su se do sada obavljale na potpuno nov način – buđenje, naručivanje dnevnih novina i sličnog sada je moguće preko televizora. Takođe, sistem obuhvata i informacije značajne za gosta, a vezane za lokalne znamenitosti, preporuke restorana, klubova ili muzeja. Posebno olakšanje je i povezanost sa smart telefonima gostiju što znači da je moguće gledati video materijale sa telefona direktno na Hoteza hotelskoj televiziji.

Komfor pruža i mogućnost da se putem daljinskog TV upravljača kontroliše rasveta ili temperatura unutar sobe.

Corinthia Hotel, St Petersburg

Corinthia Hotel, St Petersburg

Pogodnosti za hotelijere

Prvenstveno, Hoteza TV hotelu daje mogućnost za dodatne prihode. Ovo je idealna prilika za promociju hotelskih sadržaja koji nisu obuhvaćeni aranžmanima, a ono što statistika pokazuje jeste veći broj narudžbina hrane i pića iz soba putem hotelskog smart TV.

Prodaja spa tretmana, suvenira ili sezonskih ponuda je takođe češća kada se promocija vrši putem televizora nego preko flajera i štampanih materijala.

Benefit hotela ogleda se i u mogućnosti kontrole TV uređaja sa recepcije i vrlo lakom uvođenju novina u ceo sistem. Takođe, umesto dosadašnjeg pozivanja recepcije, gosti mogu da pošalju poruku direktno hotelskom osoblju putem Hoteza sistema što i gostima i hotelijerima u mnogome pomaže. Hoteza platforma omogućava detaljno praćenje statistike, a informacije prikupljene iz sistema hotelijerima daju tačne i relevantne podatke o interesovanjima, najčešće korišćenim servisima, utiscima i jednostavno – ponašanju posetilaca.

Prednost ove platforme ogleda se i u uštedi radnog materijala i radnih sati. Sve informacije i fotografije koje se regularno štampaju za hotelske sobe, sada se mogu prikazati na TV uređaju i digitalizovane su. Ušteda je, prema podacima hotela koji Hoteza sistem upotrebljavaju, vrlo značajna. Takođe, globalna podrška kompanija Samsung, LG i Philips osigurava najbolje projektne cene za nabavku hotelskih televizija za svaki hotel pojedinačno.

Kempinski Hotel Adriatic kod Umaga - najveća televizija u regiji

Kempinski Hotel Adriatic kod Umaga – najveća televizija u regiji

Iskustva hotela

Direktorka “Kempinski Hotela Adriatic” u Umagu u Hrvatskoj, Fiorela Morožin, kao prednosti interaktivnog hotelskog sustava ističe upravo jednostavnost trenutnih promena i pravovremenu objavu informacija gostima hotela, brzo i jednostavno korištenje raznih hotelskih usluga od strane gostiju hotela.

I u Termama Olimia u Sloveniji sistem Hoteza funkcioniše od renoviranja njihovog najboljeg Hotela Sotelia pred letnju sezonu 2016. godine.

“Za oko pola godine koliko koristimo Hoteza znatno smo poboljšali informisanje naših gostiju, a posebno smo zadovoljni funkcijom ponude dodatnih usluga čime smo poboljšali rezultate interne prodaje. Po mom mišljenju, najveća prednost Hoteze je da radi ne samo na hotelskom TV sistemu nego i kao aplikacija na mobilnim telefonima čime povećavamo nivo informisanosti gostiju. Zbog dobrog iskustva već sada planiramo nadogradnju sistema tako što ćemo uključiti i “public TV” u njega i tako informisati goste i na mestima gde se najviše zadržavaju”, kaže Vasja Čretnik, direktor marketinga i prodaje u Termama Olimia u Sloveniji.

Hotel Sotelia, Terme Olimia, Slovenija

Hotel Sotelia, Terme Olimia, Slovenija

Aktuelne potrebe gostiju i hotelijera se gotovo potpuno poklapaju sa mogućnostima koje nudi Hoteza sistem koji se u najvećoj meri koristi u Hrvatskoj i Sloveniji, a sve više interesovanja pokazuju i hoteli u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Benefiti koje donosi Hoteza platforma ogledaju se u mnogo efikasnijem upravljanju hotelom, dvosmernoj komunikaciji sa gostima, povećanju prihoda ali i usklađivanju sa potrebama milenijaca i praćenju svetskih trendova u hotelijerstvu.

Share Button
blog comments powered by Disqus