Kako putem online studija doći do diplome menadžera u turizmu

Jedan od načina da hotelijer pokaže da ceni radnike jeste da ulaže u njihovu edukaciju. Svima je jasno da ulaganjem u obrazovanje radnika ulažete, zapravo, u svoj hotel. Međutim, šta kada hoteli nemaju predviđeni budžet za to ili jednostavno za tako nešto uprava nije zainteresovana?

Studenti DOBA fakulteta

Da li hotelski i turistički radnici treba da se zadovolje tom situacijom ili da uzmu stvari u svoje ruke i sami rade na sebi?

Iskusni i uspešni hotelijeri najčešće preporučuju kombinaciju dve opcije: formalnog obrazovanja uz praksu. Turizam je izuzetno dinamična i profitabilna privredna grana. Neophodno je držati korak sa novim tehnologijama koje se uvode, ali i imati barem osnovna znanja o turizmu kako biste mogli njime uspešno da se bavite.

– Promene u turizmu se događaju veoma brzo i zato se očekuje od zaposlenih u turizmu da imaju puno znanja iz područja održivog turizma, ponašanja klijenata, gostoljubivosti… Područje turizma zahteva kompetencije za celokupno savladavanje i rešavanje zadataka i izazova preduzeća i ostalih organizacija iz oblasti turizma u vezi sa drugim poslovnim funkcijama – ističe Jasna Dominko Baloh, direktorica DOBA fakulteta.

Klasični vidovi obrazovanja poput više škole ili fakulteta zahtevaju posvećenost i vreme. Sa druge strane, postoji i opcija online studiranja. Slovenački DOBA fakultet nudi upravo takvu mogućnost. Na njemu polaznici mogu online steći bachelor diplomu na programu Poslovanje i menadžment u turizmu. Zapravo, ovo je jedini akreditovani onlajn studijski program iz oblasti turizma na srpskom jeziku.

Jasna Dominko Baloh direktorica DOBA fakulteta

Program Poslovanje i menadžment u turizmu obuhvata najsavremenije predmete upravo iz područja trendova u turizmu, kao što su Razvoj i formiranje vrhunskih proizvoda i usluga u turizmu, Ekoturizam ii lokalno okruženje, Strategije društvenih medija i marketing, Menadžment trendova u turizmu… Tokom studija studenti dobijaju interdisciplinarna teoretska i praktična znanja u širim stručnim oblastima i uče se upravljanju promenama, prilikama i izazovima u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom i multikulturalnom okruženju – dodaje Dominko Baloh.

Studije traju tri godine i međunarodno su priznate, što može pružiti više mogućnosti prilikom potencijalne promene zaposlenja. Predmete vode uvaženi stručnjaci iz Slovenije i Evrope, dok studenti rade u nacionalno mešovitim grupama, što pruža mogućnost dodatnog umrežavanja i razmene iskustava.

Zapravo, ono što Fakultet DOBA nudi su praktična znanja i veštine koje mogu, primera radi, omogućiti uspešnije rukovođenje turističkim objektom, prodaju turističkih ponuda i slično.

Studenti DOBA fakulteta

Za one koji nisu sigurni da bi se “pronašli” na ovakvom fakultetu, DOBA nudi zainteresovanima i da isprobaju online studije pre upisa. Probni predmet postavljen je u virtuelnom amfiteatru, gde se ovakve studije i izvode. Jedino što je potrebno je internet konekcija.

Online studiranje nudi fleksibilnost, odnosno pruža polaznicima priliku da uče kada god mogu i ne zahteva fizičku prisutnost. Takođe, polaznici sami biraju tempo kojim će savladati određene oblasti. Ono što treba imati na umu kod online studiranja jeste da su predavači i mentori, stručnjaci iz prakse, stalno dostupni. Ukoliko se obrazujete samostalno, svaku nedoumicu ili problem na koji naletite moraćete da rešite sami.

Iako je nephodno platiti školarinu, online obrazovanje može biti jeftinije od klasičnog jer nema putovanja do fakulteta, a literatura je u elektronskom obliku pa nema kupovine ili fotokopiranja knjiga i skripta.

Studenti i nastavni kadar DOBA fakulteta

Ukoliko ste samostalni i imate volju za učenjem, Youtube obiluje velikim brojem tutorijala iz najrazličitijih oblasti. Ipak, Youtube ne izdaje sertifikate za odgledana predavanja.

Činjenica je da dodatna znanja koja steknete, mogu samo da vam budu od koristi, kako za što bolje obavljanje posla, tako i za napredovanje u karijeri. Dodatno znanje nije nešto što možete da izgubite već nešto što ćete pre ili kasnije moći da unovčite.

Share Button
blog comments powered by Disqus