Dodatna naplata usluga u hotelu – da ili ne?

Ostale teme , Region / 21. 09. 2017. / Autor:

Dodatne takse i naknade na hotelske usluge turisti najčešće ne prihvataju sa oduševljenjem. Gosti u najvećem delu sveta najradije biraju ponude kod kojih su svi sadržaji uvršteni u jedinstvenu ponudu i cenu, bez potrebe za dodatnom naplatom tokom boravka, dok se u pojedinim zemljama deo usluga naplaćuje isključivo kroz bakšiš radnicima.

Izvor: Facebook.com/KempinskiPalacePortoroz

Severna Amerika primer je područja gde je među gostima uobičajeno da zaposlenima daju manje sume novca kao bakšiš, gde samim tim nema potrebe za uvođenjem dodatnih naknada za usluge i sadržaje. Poenta bakšiša je poznata – bolja usluga znači i više novca za zaposlenog. Međutim, dvoumljenje oko toga da li uvesti jedinstvene naknade za usluge ili, pak, dozvoliti gostima da na osnovu utiska sami nagrade zaposlene kroz bakšiš dovodi do tri nedoumice među gostima:

1. Ukoliko se naplaćuju naknade za usluge, a ne bakšiš, goste interesuje da li taj novac uopšte stiže do zaposlenih?

2. Da li visina naknade zaista određuje i kvalitet usluge?

3. Ukoliko zaposleni ne dobijaju bakšiš, hoće li se i dalje dovoljno truditi oko usluge?

Vrhunski kvalitet usluge, naravno, nema alternativu. Iako možda zvuči kao kliše, ukoliko se odlučite da sve usluge i sadržaje naplaćujete zajedno sa aranžmanom, sve što ćete ponuditi gostu mora biti na najvišem nivou. U toj situaciji, gosti će najvećim delom biti zadovoljni bez obzira na to što dodatno moraju da plate usluge tokom boravka. Nijedan gost se neće žaliti na plaćanje razumnog iznosa za sadržaje koji će mu prijati.

Tu dolazimo do sledeće stavke – visina naknade.

Dodatne usluge i sadržaji gotovo uvek se plaćaju pri odlasku iz hotela. Potrudite se da ne šokirate goste iznosom koji će morati da plate pri završetku boravka. Naš savet je da već prilikom rezervacije, gostu pružite sve informacije koje su u vezi sa dodatnim naknadama. Najčešće, hoteli navedu samo informaciju da se pojedine usluge plaćaju dodatno, što nije dovoljno i može se svrstati pod manipulaciju.

Takođe, preporučujemo da uz poruku dobrodošlice u hotelskoj sobi, gostu navedete i koje su usluge uključene u cenu aranžmana, koje se plaćaju dodatno pri odlasku, kao i da davanje bakšiša zaposlenima nije neophodno. Ukoliko je gost izričit u svojoj nameri da nagradi zaposlenog bakšišom, važno je i da radnik zna na koji način da prihvati ili odbije novac.

Internet u hotelu

Dve trećine putnika smatra da je besplatan pristup internetu u hotelima od izuzetne važnosti i bitniji od bilo koje druge usluge u hotelu. Dakle, dodatna naplata za pristup internetu najverovatnije će doprineti da hotel dobije nižu ocenu na sajtovima za rezervaciju smeštaja.

Izvor: Hotel Terminus & Plaza

Ako ipak želite da stvorite novac koji će pokriti troškove interneta, ispratite primere nekih od većih svetskih hotela. Recimo, hoteli koji se nalaze u urbanim gradskim zonama najčešće poseduju privatna parking mesta. Zašto njih ne biste iskoristili za dodatnu zaradu? Naplatite građanima parkiranje pred vašim hotelom, a novac prikupljen na taj način preusmerite na troškove interneta.

To je samo jedan od primera, a postoji mnogo drugih mogućnosti za ostvarivanje prihoda od usluga koje ne traže dodatna ulaganja.

Takođe, dobar način za prihodovanje od internet-veze je i razdvajanje regularne i izuzetno brze veze. Pristup internetu regularne brzine svakako mora biti besplatan, a ukoliko neko želi bržu vezu može to i doplatiti.

Turističke takse

Nije dobra praksa ukoliko turističke takse nisu uvrštene u regularnu cenu aranžmana. Ipak, ukoliko želite tako da poslujete i ove takse ne uključite u cenu koja se plaća pre boravka, to obavezno naglasite, kako gosti ne bi bili iznenađeni pri dolasku.

Sefovi, telefoni, TV kanali…

Gosti nimalo ne vole doplate za ove i slične usluge. To su uobičajeni sadržaji koje poseduju gotovo svi smeštajni objekti. Troškovi održavanja i korišćenja telefona, sefova, gledanja TV kanala nisu veliki, pa je rešenje – ne naplaćujte dodatno.

Izvor: Instagram.com/termesvetimartin

Ukoliko se ipak odlučite da ove usluge naplatite dodatno, važi isto pravilo kao i za sve prethodno navedene stavke: naglasite to prilikom rezervacije. Uz to, ostavite mogućnost gostima da se izjasne ukoliko ne žele da koriste ove uređaje tokom boravka, kako bi bili uklonjeni iz sobe pre dolaska.

Uopšteni savet hotelijera je da što manje usluga dodatno naplaćujete i da što više sadržaja gosti mogu da koriste u okviru redovne ponude koju su unapred platili. U poređenju sa dodatnim taksama, davanje bakšiša je za goste svakako bolje rešenje jer je individualno i opciono, ali se postavlja pitanje da li ovaj novac može da doprinese boljem funkcionisanju hotela.

Najbolje rešenje kada su u pitanju hotelijeri je da sve usluge koje nisu uvrštene u redovnu ponudu budu naznačene pre rezervacije kako bi gost imao sve informacije i bez problema odabrao hotel i mesto u kome će boraviti, a dodatne naplate svakako će uticati na njegov izbor.

Share Button
blog comments powered by Disqus