Ernest Kovač: Gondola je simbol planine Golte i našeg hotela

Intervju , Slovenija / 09. 11. 2016. / Autor:

U nizu intervjua sa hotelijerima iz regiona, imali smo posebnu želju da razgovaramo sa direktorom nekog planinskog hotela u Sloveniji. Našu prvu posetu planini Golte iskoristili smo upravo za taj razgovor, a naš sagovornik bio je Ernest Kovač, direktor ski resorta i gorsko-turističkog centra Golte.

golte-planina

Kompleks koji obuhvata hotel, skijalište i planinski dom, posebno je karakterističan po gondoli kojom se može premostiti visinska razlika od gotovo 1000 metara i direktno doći do recepcije hotela.

Koliko planinskih hotela u našem regionu uopšte poseduje gondolu kao opciju prevoza do same recepcije?

– Vrlo mali broj, neću sad reći da smo jedini hotel u Evropi, možda postoji još negde, ali barem meni nije poznato. Gondola iz podnožja dolazi direktno do ulaza hotel i praktično je sa njim spojena. Postoje neki hoteli kod kojih gondolom može da se dođe do planine, ali potrebno je još oko 100-200m hoda da bi se došlo do samog ulaza u hotel. Kod nas, gondola dovodi goste direktno do recepcije hotela, gde mi onda razdvajamo goste na one koji koriste naše hotelske usluge i dnevne goste, koji idu direktno na skijaške staze ili u prirodu.

ernest-kovac-golte

Na koliko metara nadmorske visine je smešten hotel, a odakle se kreće gondolom?

– Donja stanica gondole je na oko 400 metara nadmorske visine, gde se nalazi i parking za naše goste. Do vrha postoji i panoramska cesta duga 16km i traje otprilike pola sata kada bi se pešačilo njom, ali je najlakse, najlepše i najatraktivnije zapravo ići gondolom. Gosta smatramo već hotelskim gostom pri ulasku u gondolu i tu imamo pomoćno osoblje koje pomaže oko unošenja prtljaga u samu gondolu. Gost tada stiže direktno do recepcije, a na tom nivou su takođe i wellness centar, prostorije za masažu i sobe.

goltepogled

Po čemu je planina Golte specifična i po čemu se posebno izdvaja?

– Specifični smo po tome što se nalazimo u predelu najjužnijih, odnosno jugoistočnih delova Alpa i upravo ovde kod nas je i sam početak Alpa, tako da, na primer, gostima iz Srbije je ovo najbliži kontakt sa Alpima. Od ski centra Golte, ovde u blizini, kada se dođe u Savinsku dolinu, nalazi se i dobro poznata Logarska dolina. Baš sa vrha ove planine proteže se pogled i na Austriju, ali isto tako pogledom ka jugoistoku vidi se i Hrvatska.

Koji procenat čine skijaši u svekukupnom broju posetilaca vašeg hotela?

– Skijaši su zimi, u sezoni, zastupljeni oko 90-100% od ukupnog broja gostiju, ali zimska sezona kod nas traje samo 3 meseca, a čitava godina 12 meseci.

Da li su skijaši zahtevna ciljna grupa?

– Ne, nisu. Skijaši su specifična ciljna grupa građana ili ljudi koji imaju svoje potrebe. Ali kada se bavite tom delatnošću, onda su takvi gosti zapravo vaša ciljna grupa. Međutim, oni su, kao skijaši, samo deo ukupnog broja gostiju i ukupne naše ponude.

golte-skijanje

Iz kojih zemalja dolazi najviše gostiju?

– Tokom zime najviše gostiju dolazi iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Austrije, zatim ponekad iz BiH, Engleske. Ali još uvek, najviše nam dolaze domaći turisti iz Slovenije – oko 60% udela, dok svi ostali strani gosti zauzimaju ostalih 40%.

Koji procenat gostiju je iz Srbije i da li sarađujete sa nekim turističkim agencijama iz Srbije?

– Poslednjih godina nam je malo opao procenat gostiju iz Srbije. Ipak, verujemo da će nam saradnja sa turističkom agencijom “Odeon” doneti više gostiju iz Srbije. Danas možemo reći da nas najviše posećuju individualni gosti iz Vojvodine, severne srpske pokrajine.

golteplanina

S obzirom da je vaš hotel specifičan i atraktivan pogotovo kada je u pitanju zimska sezona, kako premostiti period van sezone kada ima manje gostiju? Na koji način popuniti tada kapacitete, a istovremeno smanjiti troškove?

– Mi se, između zime i leta, odnosno van skijaške sezone, bavimo MICE-om (Meetings, Incentives, Conferences, Events) ili poslovnim i kongresnim turizmom. Sala za konferencije i događaje može primiti oko 100 ljudi. Prave se team-building grupe, sednice, razni seminari. Sa tim se obično kreće od jeseni, kada i počinje sezona poslovnih dešavanja i ona traje od septembra do novembra. Tokom letnje sezone, akcenat ponude je više na aktivnom odmoru, koji podrazumeva provođenje slobodnog vremena u prirodi.

ernest-kovac

Period van zime definitivno traži alternativne strategije prodaje i sadržaja?

– Mi smo rekli da baš u tim periodima treba akcenat biti na drugim sadržajima, te smo se time vodili kada smo gradili hotel. Zato smo napravili već pomenutu kongresnu salu. Tako se preusmeravamo na velike grupe, poslovne goste i poslovni turizam, gde su, razume se, cene same po sebi veće i na taj način redukujemo troškove poslovanja. A leti, kao što smo već i napomenuli, dajemo ponudu aktivnog turizma, zatim tu je naravno i wellness zona. Sobe su tada više samo kao infrastruktura, a mi se koncentrišemo na vanpansionsku ponudu, kao što su organizovane ture za planinarenje, organizovanje skijaške škole, servisi, ugostiteljska ponuda, raznorazne priredbe i manifestacije, od koncerata, preko sportskih događaja i takmičenja.

Zahvaljujemo direktoru Ernestu Kovaču na prijatnom razgovoru i intervjuu za naš sajt.

Deo fotografija preuzet sa Premogovnik Velenje

Share Button
blog comments powered by Disqus