Facebook: “Preporuke” i nove mogućnosti stranica za više gostiju u hotelu

Marketing i prodaja / 24. 01. 2017. / Autor:

Facebook je nedavno uveo novu funkciju koja korisnicima omogućava da istraže, saznaju utiske iz prve ruke i upoznaju se sa lokacijama i destinacijama širom sveta. Osnova novog sadržaja su utisci prijatelja i drugih Facebook korisnika i funkcionisanje po principu preporuka. Očekivanja od ove funkcije i u hotelijerskoj i turističkoj industriji su velika.

Izvor: Hotel Indonesia Kempinski, Jakarta

Iako je funkcija Facebook preporuka za sada dostupna isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama, narednih meseci biće omogućena korisnicima širom sveta.

„Preporuke“, za sada u probnoj verziji, su prvenstveno uvedene zbog velikog broja pretraga na mreži Facebook o turističkim destinacijama, a izgledi da će ova funkcija poprimiti vrlo važnu ulogu i u promociji destinacija i hotela su sve izvesniji. Ukoliko se očekivanja obistine, smatraju Internet stručnjaci, „preporuke“ će doneti potencijalno veliku promenu, pre svega u svetu rezervacija hotelskih soba.

Prednost ove funkcije je jednostavnost upotrebe. Nakon komentarisanja korisnika koji daju svoje mišljenje i savet o određenoj lokaciji, u istom trenutku su spomenute lokacije linkovane i ostalim korisnicima je vrlo lako omogućeno da se sa istom dodatno upoznaju.

Takođe, značajno za komercijalne i stranice kompanija jeste i to što je uveden i nov set dugmadi „call-to-action“ koji će poseban boljitak doneti u pogledu primanja narudžbina i rezervacija.

Hotel Punta, recepcija – Lošinj Hotels & Villas

Koliki uticaj ima Facebook na turizam?

U vremenu kada su gotovo sve ljudske aktivnosti povezane sa korišćenjem računara i telefona, lako je prosuditi da je i Facebook od velikog uticaja za turizam u svetu.

2012. godine procenat objava povezanih sa putovanjima bio je 42 odsto i od tada je u porastu od nekoliko procenata godišnje. Sa udelom od oko polovine svih objava na personalnim profilima, turističke objave su apsolutno najzastupljenije, samim tim i marketinški nose najveći potencijal.

Priče sa putovanja objavljene na Facebook zidu imaju ogroman uticaj.

Na primer: fotografija koju je vaš prijatelj objavio i na kojoj uživa u koktelu pored hotelskog bazena, dovoljan je razlog da u vama podstakne želju za putovanjem. Zapravo, činjenice govore da 52 odsto korisnika za svoja putovanja inspiraciju prolazi upravo u fotografijama svojih online prijatelja.

Ali nisu samo fotografije prijatelja podstrek za putovanje. Milenijci, kao potpuno nova generacija turista, inspiraciju za putovanje i utiske iz hotela u najvećoj meri traže putem Facebook pretrage, prema istraživanjima – njih 87 odsto. Upravo ovi podaci govore o važnosti Facebook prezentacije hotela i destinacija. Hoteli su u obavezi da na kvalitetan način vode svoje stranice i budu dostupni u svakom trenutku, a kada Facebook preporuke zažive i budu u potpunosti integrisane sa stranicama, potencijal za direktne rezervacije hotela biće u velikoj meri povećan.

Zamislite situaciju u kojoj korisnik Facebook-a traži preporuke za smeštaj, recimo, u Zagrebu. Njegovi prijatelji koji su već imali priliku da posete ovaj grad, preporučiće određeni hotel, a zahvaljujući povezanosti stranica sa objavama ove vrste, korisnicima će odmah na raspolaganju biti sve neophodne informacije o hotelu. U tom trenutku najvažnija postaje hotelska Facebook stranica.

Izvor: Facebook.com

Više direktnih rezervacija

Novi set dugmadi „call-to-action“ sada korisnicima omogućava da još bolje budu povezani sa određenim brendom ili servisom. Između ostalih, tu su mogućnosti za naručivanje hrane, kupovinu karata za događaje, zakazivanje sastanaka, komunikaciju ali i najvažnije za turizam –  već spomenuto „preporuka prijatelja“ dugme.

Iako je tek uvedeno i šira upotreba je u planu, dugme za rezervaciju smeštaja u hotelu je veliki napredak u hotelskoj industriji. Ukoliko se pokaže kao korisno i jednostavno za korišćenje, rezervisanje smeštaja putem Facebook-a moglo bi potpuno da promeni sferu online rezervacija.

Dakle, kada Facebook „preporuke“ budu u masnovnijoj upotrebi, može se dovesti u pitanje rad već poznatih sajtova za utiske iz hotela, ali i onih koji turistima nude online rezervacije. To će dovesti do veće konkurencije ne samo među njima, već i među hotelijerima jer će i oni sami morati da ulože više energije u radu sa gostima kako bi iz hotela izašli sa što boljim utiscima. Uzimajući u obzir da će upravo to biti od presudne važnosti za stav koji će neko izneti na Facebook objavi, „preporuke“ će na ovoj društvenoj mreži biti vrlo uticajne.

Izvor: Facebook.com

Priprema za „Facebook preporuke“

U dolazećim mesecima, Facebook će stvoriti znatno lakši način za korisnike da dođu do informacija o lokalnim hotelima i dobroj ponudi. S ozbirom na to da su očekivanja od „preporuka“ velika, već sada treba veliku pažnju posvetiti stranicama hotela i održavati ih na profesionalan način. To će biti od vitalnog značaja za privlačenje potencijalnih korisnika koji su za vas saznali putem „preporuka“.

Takođe, socijalne mreže biće važnije nego ikada za hotelijersku industriju. S obzirom na to da će korisnici bolje prihvatiti utiske svojih prijatelja ili familije, umesto ocena nepoznatih ljudi na sajtovima na Internetu, „Facebook preporuke“ uz kvalitetnu stranicu hotela biće ključ za veći broj direktnih rezervacija nego ikada.

Share Button
blog comments powered by Disqus