“Facility” aplikacija za bolju organizaciju poslova u hotelu

Marketing i prodaja , Region / 28. 12. 2016. / Autor:

Facility predstavlja aplikaciju koja hotelijerima omogućava da sve informacije i zadaci zaposlenih budu objedinjeni na jednom mestu i dostupni u svakom trenutku. U pitanju je aplikacija slovenačke firme, jedna od najboljih za hotelijere jer je prilagođena i hotelskom osoblju, gostima i menadžmentu. Podaci o sobama i check in-u, hrani, pićima, brza komunikacija i praćenje statistike, neke su od prednosti koje nudi ova aplikacija.

U kompaniji “Creatriks” koja je kreator Facility platforme kažu da je ovo aplikacija koja zadovoljava sve operativne i logističke potrebe zaposlenih u hotelima i dodaju da je ovime omogućeno da se više ne koriste telefoni, štampači, podsetnici i drugi vidovi komunikacije jer se sada sve nalazi na jednom mestu.

Koje mogućnosti ima Facility?

Aplikacija Facility nudi širok spektar mogućnosti za kontrolu rada hotelskog objekta. Vrlo važna i jedna od osnovnih stvari za funkcionisanje hotela jeste kontrola soba, a putem Facility aplikacije moguće je pregledati i menjati status smeštajnih jedinica, lakše organizovati zadatke ili recimo podsetiti na nedostatke sobe. Poenta platforme je u tome da svaki zaposleni ima pristup istim podacima i samim tim su organizacija i rad u timu mnogo lakši.

Osim toga, aplikacija ima podeljene sektore poput onih za pranje rublja, check in, recepciju i drugo što u mnogome olakšava rad zaposlenima.

Uz kontrolu konzumiranja pića iz mini bara, kozmetičkih sredstava, interne pozive između zaposlenih i kontrolu prtljaga gostiju, aplikacija ima i vrlo važnu mogućnost – lak pregled utisaka gostiju sa ciljem pronalaženja rešenja za njihov ugodniji boravak u budućnosti. Takođe, detaljna statistika za sve odeljke hotela je dostupna i vrlo važna za menadžment objekta.

Luka Berger i Aljaz Ketiš

Luka Berger i Aljaz Ketiš

Kako je nastala aplikacija?

Početak razvoja aplikacije vezan je za putovanje Luke Bergera, jednog od tvoraca aplikacije, u Sjedinjene Američke Države na “Work and travel” program i rad u jednom od hotela u Yellowstone nacionalnom parku.

Berger, inače mladić iz Slovenije, kaže da je tokom boravka u Americi i rada u hotelu detaljno sagledavao kako su oni, radnici organizovani oko poslova i kako komuniciraju.

“Shvatio sam da gubimo mnogo vremena, jednostavno zbog načina komunikacije, uglavnom preko papira, razgovorom ili preko uređaja za komunikaciju. Problem je što to nije nimalo efektno”, kaže Berger i navodi primer da kada su njihovi nadređeni kontrolisali da li su sobe adekvatno uređene, odlazili su do soba i ukoliko su pronalazili nešto što bi trebalo ispraviti, dolazili bi nazad do radnika i o tome ih obaveštavali.

“Rezultat toga je bio mnogo potrošenog vremena i mnogo prepešačenih metara unutar hotela samo zato što nisu imali bolji način za komunikaciju među zaposlenima”, naglašava autor Facility aplikacije.

Luka Berger i Aljaz Ketiš

Luka Berger i Aljaz Ketiš

Berger kaže da kada je sve to sagledao, prepoznao je mogućnost za razvoj platforme koja bi rešila mnogo problema sa kojima se susreću hotelijeri i zaposleni.

“Četiri godine nakon toga, Facility daje značajan učinak i menja hotelsku industriju pomažući hotelijerima da obezbede kvalitetniji boravak gostima. Facility ne štedi samo vreme, novac, papire, već daje i ono što je vrlo važno – detaljan pregled svih važnih činilaca za menadžere”, kaže Berger.

img_6277

550.000 € za razvoj aplikacije

Važan trenutak za razvoj Facility aplikacije bio je donacija austrijskog fonda “Speedinvest” u iznosu od 550.000 evra.

Iako je aplikacija u tom trenutku već bila u upotrebi u brojnim hotelima u regionu, ovo je bila prilika za dodatni i ključni razvoj, a u fondu koji je investirao u Facility kažu da su prepoznali ovu aplikaciju kao nešto što zaista omogućava mnogo efektnije i kvalitetnije pružanje usluga i obavljanje hotelskih operacija.

Testiranje aplikacije

Testiranje apliakcije takođe je bilo važno. Iako je u hotelu Bernardin u Portorožu Facility već bio u upotrebi, u martu prošle godine aplikacija je u ovom hotelu sa 5 zvezdica i više od 240 soba testirana tokom 30 dana. Cilj je bio dobiti informacije o tome koliko se uz Facility mogu uštedeti drugi resursi. Nakon analize podataka, rezultat je bio da je Facility uštedeo oko 200 sati rada hotelskog osoblja u ovom periodu što je više od prosečnog broja sati rada samo jedne osobe. Svi rezultati pokazali su da su željeni ciljevi postignuti, odnosno da se olakšava komunikacija i rad, štede radni sati zaposlenih i smanjuju troškovi.

Neki od trenutnih klijenata i korisnika Facility aplikacije su i poznati hoteli poput Best Western Premier Hotel Slon Ljubljana, Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana, Esplanade Zagreb Hotel, Valamar Hotels… Milan Sajovic iz Union hotela kaže da je Facility napravio ogromnu razliku u radu i procesu rada u ovom hotelu.

“Ubrzali smo procese informisanja i komunikacije što sada rezultira boljim radom i planiranjem i izuzetno efektnom kontrolom poslovanja”, kaže Sajovic.

img_6208

Tehničke specifikacije

Facility funkcioniše po Cloud sistemu i lokalne instalacije nisu potrebne. Za upotrebu je neophodan Android sistem 4.4 ili noviji, internet konekcija, a radi lakšeg korišćenja svaki zaposleni ima svoj PIN kod za pristup sistemu. Takođe, aplikacija se može integrisati i povezati na aplikacije poput Guest Apps, Doorlocks, PMS, Smart room ili IP TV sisteme čime se dodatno olakšva organizacija hotela.

Facility for Hotels – Ultimate hotel operations application from Facility for Hotels on Vimeo.

Share Button
blog comments powered by Disqus