Gosti savetuju hotelijere: Vodite računa o svojim saunama

Većina spa hotela na ovim prostorima u ponudi ima i saune. I dok se na zapadu znaju i striktno poštuju pravila ponašanja u sauni, kod nas to nije uvek slučaj.

Hotel Galleria, Subotica

Hotel Galleria, Subotica

Na vodećem sajtu za rezervacije spa hotela u Srbiji, Wellness-spa.rs, brojni su komentari posetilaca u kojima se navodi da se ne poštuju ni najosnovnija pravila ponašanja, a čest je slučaj i da radnici hotela i spa centara to ne kontrolišu.

Vlasnici sauna bi trebalo da imaju u vidu da nisu samo gosti krivi što ne znaju kako da se ponašaju, već da bi deo odgovornosti morali da snose i oni. U većini sauna ne postoji osoba koja bi bila zadužena da objasni gostima koja su pravila ponašanja u njoj ili da barem nadgleda kako se njihovi gosti ponašaju.

Gosti bi u saunu trebalo da ulaze i izlaze što je brže moguće i da za sobom zatvaraju vrata jer toplota iz nje može veoma brzo da izađe.

Na vratima saune trebalo bi da stoji upozorenje gostima da je obavezno nošenje peškira. U sauni bi trebalo da sede ili leže na peškiru, odnosno ne bi trebalo da postoji nikakav kontakt između njih i klupe. Papuče bi trebalo ostavljati ispred saune, a poželjno je obezbediti gostima posebne peškire koje bi stavljali ispod nogu, kako za sobom ne bi ostavljali „barice“.

Hotel Kopaonik, Lukovska banja

Hotel Kopaonik, Lukovska banja

Gostima treba objasniti da nije poželjno biti u sauni u sintetičkom šortsu ili kupaćem kostimu. Ako ni zbog čega drugog, barem zbog njihovog zdravlja jer sedenje u vlažnom kupaćem kostimu može da stvori idealne uslove za razvoj urinarne infekcije.

Takođe, goste bi trebalo upozoriti da u saunu ne unose mobilne telefone. Osim što vlaga može da ih ošteti, sauna je mesto za opuštanje. Isto pravilo važi i za alkohol, čije konzumiranje u sauni može da bude štetno po zdravlje. Finci imaju izreku da bi ljudi u sauni trebalo da se ponašaju kao u crkvi.

Gostima bi trebalo objasniti i da je poželjno istuširati se kako pre, tako i posle korišćenja saune. Neophodno je da sa sebe speru hlor, ukoliko su se kupali u bazenu, ili druge mirise koje je njihovo telo „pokupilo“ jer će se oni u sauni intenzivnije osećati. Ipak, u saunu ne bi trebalo da ulaze mokri. Nakon korišćenja saune, neophodno je samo brzo tuširanje, kako bi se isprao znoj.

Banja Junaković, Apatin

Banja Junaković, Apatin

– Problem je što nije do korisnika da definišu uslove, već do onih koji upravljaju spa centrima. Želim da apelujem na nekoga ko je u prilici da barem proba da uspostavi pravila ponašanja i da ih sprovodi, makar to bilo samo u jednom terminu nedeljno. I to je dovoljno za početak – glasi jedan od komentara.

Pogrešno je misliti da su za loše ponašanje u sauni „krivi“ samo gosti. Nepoštovanje jednostavnih pravila ponašanja može škoditi svima. Iako je u sauni toplo, toplota nije dovoljno jaka da ubije sve bakterije i viruse koje je neko od gostiju možda uneo. Tako se može desiti da neko od njih, primera radi, „pokupi“ neku virusnu infekciju. A gost kome se tako nešto desi se sigurno neće vratiti.

Saune bi trebalo redovno da se čiste i dezinfikuju. Takođe, drvene klupe u saunama bi trebalo detaljno ribati, kako bi se uklonile nečistoće koje su se nakupile u pukotinama drveta.

Striktno pridržavanje pravila ponašanja, kako se čini, neće odbiti goste, već će samo privući one koji ih poštuju i koji u saune dolaze da bi uživali. U suprotnom, ukoliko se oni koji žele da uživaju u tom tretmanu susretnu sa gostima koji ne znaju kako da se ponašaju i osobljem koje nije zainteresovano da im to objasni, verovatno se više neće ni vratiti.

Share Button
blog comments powered by Disqus