Grand hotel Union u Ljubljani: I tradicija i bitkoin

Grand hotel Union, deo grupe hotela Union u Ljubljani, ove godine proslavlja 110 godina postojanja. Iako se njegova spoljašnjost nije menjala više od jednog veka, unutar hotela se stalno radi na inovacijama, pa je hotel nedavno dobio i bitkoin automat.

Grand hotel Union Ljubljana

Union hoteli obuhvataju četiri objekta u Ljubljani: Grand hotel Union, Grand Union Business, Lev i Central hotel. Najstariji među njima svakako je Grand hotel Union. Svoja vrata otvorio je 1905. godine, a izgrađen je za samo 18 meseci.

Smatra se prvim modernim hotelom u Ljubljani. Kada je izgrađen, zgrada hotela bila je najviša u celom gradu, a zaštićena je i kao kulturna baština. Zbog toga, spoljašnjost hotela se praktično nije menjala tokom 110 godina, kao ni veličina i raspored soba.

Grand hotel Union Ljubljana

– U hotelskoj grupi Union hoteli imamo četiri hotela sa visokim nivoom usluga. Grand hotel Union, najreprezentativniji među našim hotelima, nalazi se u samom centru grada. Kod nas su noćile kraljica Elizabeta, skoro sve kraljevske familije koje su dolazile u Ljubljanu, delegacije država, poznati glumci, muzičari i time se možemo pohvaliti. Jako nam je bitno da se naši gosti, bilo da su oni turisti, kongresni gosti ili sama kraljica, osećaju jednako dobro, kako bi poželeli da se vrate i ponovo odsednu kod nas – kaže Mario Čolić, predstavnik prodaje Grand hotela Union.

Kada je izgrađen, hotel je imao 87 soba, centralno grejanje i telefon. Prvi je hotel u Sloveniji koji je imao lift, kao i vlastitu ribarnicu. Danas su gostima na raspolaganju 173 standardne sobe, devet apartmana i 12 studijskih soba. Takođe, Grand hotel Union je najveći kongresni hotel u Ljubljani sa ukupno 21 salom, čiji kapaciteti variraju od 10 do 850 ljudi.

Grand hotel Union Ljubljana

– Naše sobe su prostorne i osvetljene, u odnosu na sobe u drugim hotelima. U samom hotelu Grand Union sobe su veličine od 25 metara kvadratnih pa naviše, a naš kraljevski apartman zauzima više od 140 metara kvadratnih. Pored toga, ceo naš tim je visoko profesionalno obrazovan, pa ukoliko nam gosti ili klijenti prepuste organizaciju nekog događaja, tu nema greške – objašnjava Čolić.

Gostima hotela na raspolaganju je besplatno korišćenje Wi-Fi interneta i upotreba saune. Korišćenje unutrašnjeg bazena, koji se nalazi na osmom spratu, besplatno je za sve goste bilo kog od hotela iz grupacije Union.

Grand hotel Union Ljubljana

Osim kraljice Velike Britanije, Elizabete i princa Filipa, u hotelu je, između ostalih, noćio i kralj Španije Huan Karlos, kralj Norveške Harald V i kraljica Sonja, kao i dalaj-lama, Medlin Olbrajt, Bil i Hilari Klinton.

– Od stranih individualnih turista, najčešće nam dolaze Austrijanci i Nemci. Što se tiče turističkih grupa, najviše dolaze američke i azijske, kao i grupe turista iz država zapadne Evrope (Italija, Francuska, Španija itd). Ipak, imamo manji procenat gostiju iz Srbije, ali trudimo se da privučemo i turiste sa Balkana. U principu interesantniji smo ljudima koji dolaze u Ljubljanu poslovno – dodaje Mario Čolić.

Bitkoin automat, Grand hotel Union Ljubljana

Uprkos tome što postoji više od jednog veka, na inovacijama u hotelu se stalno radi. Tako je 13. februara instaliran bitkoin automat u hotelu. Bitkoin, virtuelna moneta koja je predstavljena 2009. godine, popularna je u Sloveniji, ali je njena vrednost prema evru i dolaru dosta promenljiva.

Bez obzira na to, gosti ovog hotela pokazali su veliko interesovanje za bitkoin automat. Bitkoinom možete platiti ugostiteljske usluge u popularnom kafiću ovog hotela, a u planu je širenje njegove upotrebe i za ostale usluge u hotelu.

Share Button
blog comments powered by Disqus