Hoteli iz regiona na LHW listi najluksuznijih na svetu

Leading Hotels of the World (LHW) je najveća mreža luksuznih hotela na svetu. Čini je oko 430 hotela i resorta u više od 80 zemalja. Pre svega, okupljaju autentične hotele, u kojima turisti mogu da upoznaju kako sam hotel, tako i mesto u kome se on nalazi kroz njegov dizajn i kuhinju.

Hotel Monte Mulini

Hotel Monte Mulini

LHW je 1928. godine osnovala grupa hotelijera i nazvala ga Luxury Hotels of Europe and Egypt. U početku, mrežu je činilo tek 38 hotela u Evropi, Egiptu i Izraelu. Krajem šezdesetih godina prošlog veka, broj hotela se povećao na 70. Svojim članovima su najpre nudili samo sistem rezervacija, poput drugih sličnih hotelskih grupa.

Početkom 1971. godine menjaju ime u Leading Hotels of the World zbog odluke da prošire članstvo i na hotele koji se nalaze na drugim kontinentima. Ovo je bio i pokušaj da se odgovori na potrebe sve većeg broja turista koji su odsedali u luksuznim hotelima. Pored drugih usluga za svoje članove poput marketinga, uveli su i kontrolu kvaliteta usluge koju hoteli članovi LHW isporučuju.

Square Nine Hotel Belgrade

Square Nine Hotel Belgrade

Kako bi postali deo ove grupacije, hoteli moraju da se drže određenih standarda. LHW ih ima čak 850, a hoteli moraju da ispune bar 85 odsto zahteva. Većina njih tiče se udobnosti hotela i kvaliteta odnosa prema gostima. Međutim, bitna je i arhitektura hotela, vlasnička struktura, ciljna grupa gostiju, ali i procena LHW da li i kako mogu da podrže određeni hotel.

Čak i nakon uspešne prijave i ispunjenja uslova, ne postoji garancija da će hotel postati deo ove mreže. O tome odlučuje sam vrh organizacije.

– Više bismo voleli da naši članovi budu hoteli koji zaista žele da pruže visok nivo usluge svojim gostima, nego da budemo kontrolori kvaliteta. Zaista želimo da pomognemo hotelima kako u njihovom poslovanju, tako i u misiji da usreće svoje goste – izjavio je generalni direktor Leading Hotels of the World, Ted Teng za skift.com.

Villa Dubrovnik

Villa Dubrovnik

Kako je dodao, iako je cena članstva ranije bila fiksna, radi se na kreiranju novog modela plaćanja koji bi bio “u duhu saradnje” sa hotelima.

LHW ne poseduje nijedan hotel. Svi hoteli koji su deo ove mreže su nezavisni ili su deo hotelskog lanca. Mreža hotela najbolje posluje u Americi, odakle dobija oko 40 odsto prihoda. Zatim, tu su hoteli u Velikoj Britaniji, kao i u drugim evropskim zemljama.

Već nekoliko godina za redom, Leading Hotel of the World dobija nagradu za najbolju organizaciju koja okuplja hotele (World’s Leading Hotel Alliance).

Falkensteiner Hotel & Spa Iadera

Falkensteiner Hotel & Spa Iadera

I hoteli u regionu deo su LHW mreže. U Srbiji, to je beogradski hotel Square Nine, a kao najveće prednosti ovog hotela LHW navodi dizajn, lokaciju, kao i jela koja se služe u hotelu.

I tri hotela u Hrvatskoj deo su ove mreže. Falkensteiner Hotel & Spa Iadera koji se nalazi nedaleko od Zadra, opisan je kao najbolji hrvatski wellness i spa hotel. Hotel Monte Mulini u Rovinju okarakterisan je kao hotel besprekorne usluge, dok je Villa Dubrovnik označena kao hotel koji svojim gostima pruža neočekivani nivo luksuza i stila.

Share Button
blog comments powered by Disqus