Hoteli na vodi – za turiste kojima je dosta kopna

Takozvani plutajući hoteli nude turistima zanimljiv doživljaj, po sličnoj ceni kao u hotelu koji se nalazi na kopnu. Najčešće se nalaze na manjim brodovima, a prete i da preotmu popularnost hotelima na kopnu.

Amstel botel - hotel na vodi u Amsterdamu

Amstel botel – hotel na vodi u Amsterdamu

Još od početka dvadesetog veka, kada su se prekookeanska putovanja odvijala brodom, postojao je svojevrsni koncept hotela na vodi. Iako su tada putnici koristili brodove radi prevoza sa jedne na drugu destinaciju, kompanije koje su bile vlasnice brodova, imale su obavezu da putnicima obezbede obroke, kabinu za noćenje, kao i druge vrste aktivnosti u zavisnosti od stepena luksuza.

Hoteli na vodi danas nude malo drugačiji koncept. Iako se dobar deo njih nalazi na brodovima, glavni fokus ponude prebačen je na boravak, umesto prevoza na destinaciju. Ono što takvi hoteli nude, u odnosu na one na kopnu, zapravo je novo iskustvo za putnike.

Na Maldivima i Tajlandu popularni su bungalovi na vodi, ali ima i hotela, izgrađenih na sličnom principu, koji se nalaze iznad vode. U ovakvim hotelima, sve je podređeno gostima i njihovom uživanju.

Compass River City, Beograd

Compass River City, Beograd

Tim principom vodiće se i vlasnici Krystall hotela, čije je otvaranje najavljeno za decembar 2016. godine. Plan je da hotel bude smešten između dva fjorda, nedaleko od norveškog grada Tromza. Ovaj hotel trebalo bi da ima stakleni krov, kako bi gosti mogli da uživaju u polarnoj svetlosti.

Čelnici kompanije koja stoji iza izgradnje Krystall hotela tvrde da bi ljudi, zbog podizanja nivoa mora, morali da nauče da žive na vodi, ali i da statični objekti ne nude ljudima nivo fleksibilnosti za kojim žude.

Sa druge strane, mnogi hoteli na vodi nastali su preuređenjem manjih brodova koji su do skoro korišćeni za plovidbu. Iako su neki usidreni, pojedini mogu da plove manje deonice.

Naravno, prednost ovakvih hotela je otvorena paluba sa koje putnici mogu da uživaju. Od hotela na kopnu razlikuje ih i činjenica da celokupan objekat nikada neće moći da stoji savršeno mirno, već da će to zavisiti prvenstveno od vetra i udara talasa.

Plutajući hotel sa apartmanima-katamaranima; Foto: saltandwater.rs

Plutajući hotel sa apartmanima-katamaranima; Foto: saltandwater.rs

Kada je reč o karakteristikama soba, razlika skoro da i nema. Većina ovakvih hotela nudi luksuzne sobe sa svim pogodnostima koje su dostupne putnicima u hotelima na kopnu. Brodovi-hoteli opremljeni su i saunom ili spa centrom i salom za fitnes, dok su sobe u ovakvim objektima najčešće klimatizovane.

Ipak, na poslednjem konkursu Millenium Yacht Design Awards, pobedio je projekat koji je predstavio hotel predviđen za jezera ili mirnije reke sa apartmanima-katamaranima. Tako svaki apartman može da se odvoji od hotela i slobodno plovi, a katamaranom bi upravljao gost hotela.

Ukoliko ovaj ili neki slični projekat bude realizovan, gosti tog hotela mogli bi, primera radi, da uživaju u rukavcima jezera, praktično iz svoje sobe. Sa ovakvim mogućnostima, hoteli na kopnu bi teško mogli da se takmiče.

Hotela na vodi ima i u našem regionu. U pitanju su Compass River City u Beogradu, usidren na Dunavu, nedaleko od hotela Jugoslavija i botel (brod-hotel) Marina, usidren nedaleko od centra Rijeke.

Botel Marina, Rijeka

Botel Marina, Rijeka

I dok Compass River City ima 82 kabine i šest luksuznih apartmana, botel Marina na raspolaganju ima 35 soba kategorizovanih sa 3 zvezdice. Oba u potpunosti funkcionišu kao hoteli, a gostima su, osim noćenja, dostupni i drugi sadržaji.

Plutajući hoteli izdvajaju se od onih na kopnu neobičnim konceptom, ali i time što se stiče utisak da gostima posvećuju veću pažnju. Ostaje da se vidi koliko će takvi objekti moći da se „nose“ sa svojom konkurencijom na kopnu.

Share Button
blog comments powered by Disqus