Hoteli sa 3 zvezdice su čistiji od višerangiranih hotela?

Ostale teme , Region / 08. 02. 2016. / Autor:

Sajt TravelMath.com koji se bavi planiranjem putovanja objavio je istraživanje o higijeni hotelskih soba. Naime, u istraživanju je upoređeno koliko bakterija se nalazi na pojedinim mestima u hotelskoj sobi u objektima sa tri, četiri i pet zvezdica.

The Ritz-Carlton Berlin 5*

The Ritz-Carlton Berlin

Istraživanje je obuhvatalo devet hotela. U sobama ovih objekata testirano je koliko su čisti daljinski upravljač, deo oko lavaboa u kupatilu, sto i telefon. Rezultati su pokazali da se na njima nalazi više bakterija nego u prosečnom domaćinstvu. Iznenađujući podatak je da, zapravo, u sobama hotela sa četiri i pet zvezdica ima više bakterija nego u sobama hotela sa tri.

U proseku, najprljavije su površine u kupatilu, zatim daljinski upravljač, sto i na kraju telefon. Pretpostavlja se da se najmanje bakterija nalazi na telefonu zato što danas većina turista koristi svoj mobilni za telefoniranje.

U sobama hotela sa tri zvezdice najprljaviji su delovi kupatila i daljinski, a u onima sa četiri zvezdice, nakon lavaboa, najviše bakterija nalazilo se na stolu. U sobama hotela sa pet zvezdica najprljaviji je daljinski upravljač. Nakon njega, najviše bakterija ima oko lavaboa u kupatilu.

Miss Clara by Nobis Stockholm 4*

Miss Clara by Nobis Stockholm

Istraživanje je pokazalo da je lavabo najprljaviji u hotelima sa četiri zvezdice, pošto uzorak uzet iz tih hotela ima skoro 10 puta više bakterija od iste površine u hotelima sa tri zvezdice. Daljinski upravljač je u sobi hotela sa pet zvezdica skoro 10 puta prljaviji nego u sobi hotela sa tri zvezdice.

Sa druge strane, telefon je ubedljivo najčistiji u sobama hotela sa četiri zvezdice, dok je sto čistiji u hotelima sa pet, nego u onima sa četiri zvezdice. Menadžerka projekta u kompaniji TravelMath, Emili Pirs, ima objašnjenje za to.

– Gosti hotela sa tri zvezdice praktično i ne koriste stolove u sobama. Sa druge strane, poslovni turisti koji češće odsedaju u hotelima sa četiri zvezdice, koriste ih ne samo za rad, već verovatno za stolom jedu i piju – ističe Pirs za Yahoo Travel.

Printskrin: TravelMath.com

Printskrin: TravelMath.com

S obzirom na veliki broj turista koji boravi u hotelima, ne može se očekivati da oni budu u potpunosti bakterijski čisti ili barem čisti kao prosečno domaćinstvo. Takođe, nivo bakterija varira ne samo u različitim sobama hotela, već i u različitim delovima jedne sobe.

Sve u svemu, efikasan režim čišćenja hotelskih soba smanjiće broj bakterija koje se u njoj nalaze. Ipak, nije loša ideja da sa sobom sledeći put ponesete antibakterijske vlažne maramice ili sredstvo za dezinfekciju ruku.

Treba uzeti u obzir da bakterije pronađene u ovim hotelima nisu previše opasne. Takođe, ove rezultate treba uzeti sa rezervom jer bi se možda neki hotel koji se nije našao u ovom istraživanju, pokazao kao čistiji ili prljaviji od ostalih u svojoj kategoriji, čime bi promenio prosečne rezultate. Osim toga, ne mora da znači da bi rezultati ovog testiranja ostali isti ukoliko bi se u obzir uzeo veći broj hotela.

Share Button
blog comments powered by Disqus