Hoteli u kojima deca nisu dobrodošla

Kao što postoje hoteli koji su namenjeni porodicama, tako ima i onih u kojima mogu da borave samo odrasli. I dok je to trend koji je širom sveta prilično razvijen, u regionu ima tek nekoliko ovakvih hotela.

Kalmota Island Resort by Karisma

Kalmota Island Resort by Karisma

Kancelarija za jednakost Vlade Velike Britanije objavila je pre nekoliko godina vodič o tome šta se u ugostiteljstvu smatra diskriminacijom. Vodič propisuje da ugostiteljski objekat ne sme da diskriminiše osobe na osnovu njihovih godina, odnosno da ne sme da odbije da pruži uslugu nekoj odrasloj osobi.

Ipak, to ne važi za mlađe od 18. Kako se zaključuje, hoteli i slični ugostiteljski objekti smeju da uvedu pravilo da kod njih deca nisu dobrodošla.

Hoteli za odrasle najpre su počeli da se razvijaju na egzotičnim ostrvima, ali ovaj trend je brzo postao popularan u celom svetu.

Iako su najčešće izolovani rizorti, to nije uvek slučaj. Hotela za odrasle ima i u drugim većim gradovima koji nisu na moru. Ono što se ceni je privatnost, odnosno udaljenost od većih saobraćajnica, pa je najbitnija stavka lokacija i što prirodnije okruženje.

Hotel Melia Coral, Umag

Hotel Melia Coral, Umag

Neki hoteli jasno ističu da deci u njima nije dozvoljen boravak. Drugi to ne govore tako jasno već, primera radi, osoblje prilikom rezervacije informiše goste da u objektu nema mnogo sadržaja za decu. Takođe, u pojedinim hotelima postoji minimalan broj godina koje gosti moraju da imaju, kako bi mogli da odsednu u njemu.

Mnogi se slažu da, ukoliko hotel dozvoli boravak samo odraslima, rizikuje da izgubi deo tržišta. Iako je tačno da će onda za hotel prestati da se interesuju oni koji imaju decu, sa druge strane, postaće znatno privlačniji onima koji ih nemaju ili ne vole.

Nisu svi hoteli odmah po otvaranju bili prilagođeni samo odraslima, već su se neki na to odlučili u nekom trenutku svog poslovanja. Iako je bilo potrebno uložiti izvestan novac i prilagoditi objekat novoj ciljnoj grupi, ta investicija je najčešće bila isplativa. Boravak u ovakvim hotelima može da košta i mnogo više, nego u onima u kojima mogu da odsedaju i deca.

Hotel Sensimar Makarska

Hotel Sensimar Makarska

Ovakvi hoteli nude brojne usluge namenjene kako parovima, tako i odraslim samcima. Svoju uslugu temelje na mogućnosti da gostima pruže uživanje u tišini i, kako kažu, savršenom odmoru. Ipak, nude i druge vanpansionske aktivnosti koje uključuju adrenalinske poduhvate ili planinarenje, ali i aktivnosti poput časova kuvanja.

Hoteli za odrasle prostore koji bi inače bili predviđeni za decu, organizuju drugačije. Tako su to, na primer, privatni bazeni za dvoje, dok se u sklopu soba često nalazi i đakuzi.

U regionu ovakvi hoteli tek počinju da se pojavljuju, a ovaj koncept najrazvijeniji je na hrvatskoj obali. Neki od njih su hotel Melia Coral, nedaleko od Umaga, Sensimar Makarska i Kalamota Island Resort by Karisma. I dok su u Melia Coral hotelu dobrodošli svi koji su stariji od 16 godina, ostala dva hotela obraćaju se parovima starijim od 18 godina.

Hotel Melia Coral, Umag

Hotel Melia Coral, Umag

Kako bi zadovoljio potrebe svojih gostiju, nedavno rekonstruisani hotel Sensimar Makarska je prvi hotel u Hrvatskoj sa takozvanim plivajućim sobama iz kojih se praktično odmah može ući u bazen.

Kalmota Island Resort by Karisma nekada su se zvali hoteli Koločep. Nakon propalih planova, kupila ga je kompanija Karisma Hotels Adriatic, čiji je vlasnik meksička grupacija Karisma. Hotel je renoviran, a zatim je i promenio ciljnu grupu: sada se obraća samo parovima starijim od 18 godina.

Share Button
blog comments powered by Disqus