Hotelijeri, prestanite sa formiranjem fiksnih cena – #DotComHotel konferencija

Događaji , Srbija / 02. 07. 2015. / Autor:

Na konferenciji DotComHotel, koja je održana u Beogradu 30. juna i 1. jula, jedan od predavača, Stefan Šlahter (Stefan Schlachter) poručio je prisutnim hotelijerima da su fiksne cene i cenovnik prošlost u hotelijerstvu.

Konferencija DotComHotel u Beogradu

Konferencija DotComHotel u Beogradu

“Vodite statistiku popunjenosti. Sigurno nije ista radnim danima i vikendom, običnim danima ili praznicima. Popunjenost utiče na formiranje cene”, prvi je savet Stefana Šlahtera.

Ovaj problem dinamične potražnje je hotelijerima i te kako poznat. Ipak, nije lako sve predvideti, posebno ako je hotel u prvoj godini poslovanja. Situacija se iz godine u godinu menja, a što je najvažnije, podataka je sve više.

Šlahter takođe naglašava da grupne posete mogu ozbiljno narušiti prihod hotela, posebno u terminima visoke popunjenosti i prisutnima savetuje: “Koristite podatke iz ranijih sezona, pratite trenutnu potražnju i dobro procenite posetu. Nemojte grupama dati veliki popust ako znate da će u tom periodu biti i individualnih dolazaka, za koje je prihod po gostu uvek veći.”

Stefan Šlahter; Foto: Facebook/stefan.schlachter

Stefan Šlahter; Foto: Facebook/stefan.schlachter

Iskustvo Stefana Šlahtera iz Štutgarta, i posao menadžera prihoda i prodaje u velikim inostranim hotelima, daje mu za pravo da iznese novu praksu koja garantuje maksimalni mogući prihod u datom trenutku. Maksimum prihoda je želja svih menadžera prodaje, ali realnost ume biti drastično drugačija.

“Koju god cenu da odredite, uvek će biti gostiju kojima je skupo, a sa druge strane onih kojima je to jeftino”, podseća Šlahter.

Ipak, i nakon svega rečenog, vrlo je diskutabilno kako će to prihvatiti gosti. “Plivajuće” cene u Srbiji nisu popularne. Gosti vole popuste, ali je veoma teško objasniti kako cena jedne iste sobe može drastično varirati, ukoliko se primenjuje sve ono što nam Šlahter poručuje.

Konferencija DotComHotel u Beogradu

Konferencija DotComHotel u Beogradu

DotComHotel konferencija je okupila dvadesetak inostranih predavača i blizu pedeset hotelskih radnika iz regiona, a ovo je samo jedno od izuzetno kvalitetnih predavanja. Narednih dana možete očekivati još tekstova i informacija sa ove konferencije, stoga se slobodno prijavite na naš njuzleter desno od ovog teksta.

Share Button
blog comments powered by Disqus