Hotelijeri savetuju: Šta je ključ dobre prodaje?

Kada je reč o prodaji, da li je bitnije imati dobru ponudu, dobru uslugu ili je neophodno sve to uskladiti? Da li je gost neko ko bi prvi mogao da uoči nedostatke i mane hotelske ponude i koga bi hotelijeri morali da poslušaju? Razgovarali smo o tome sa hotelijerima eks-Ju zemalja, evo šta oni misle o tome.

Jedna od bitnih stvari je da hotelijeri znaju adekvatno da reaguju na promene tržišta. Putovanja su nešto čega će se ljudi najpre odreći u slučaju ekonomske krize, pa, u skladu sa tim treba reagovati. Naravno, iza svega toga mora da stoji kvalitetna usluga u hotelu.

Katarina Kažanegra

Katarina Kažanegra, pomoćnik izvršnog direktora HG Budvanska rivijera

– Mora se “skockati” sve. Morate imati kompletnu ponudu, morate imati uslugu, ali, takođe, morate u svakom trenutku znati da reagujete i na najmanju promenu tržišta. Turizam je jedna specifična grana i najmanji poremećaj tržišta prvo utiče na putovanja. Onoliko koliko ste vi brzi da reagujete na takav jedan poremećaj, toliko će brzo tržište reagovati da vam se vrati, u pogledu veće posete. Tako da, ako su sklopljene sve te kockice, onda vam je i prodaja dobra – smatra Katarina Kažanegra, pomoćnik izvršnog direktora HG Budvanska rivijera.

Sa druge strane, ponuda, takođe, mora biti adekvatna. Dobra reakcija na promene na tržištu neće učiniti mnogo, ukoliko vi nemate gostima šta da ponudite.

Patricia Pobrić, marketing direktor hotela Ramada, Podgorica

Patricia Pobrić, marketing direktor hotela Ramada, Podgorica

– Ponuda, definitivno, mora da bude usklađena. Nije važno da li je reč o seminarskom prostoru i ozvučenju, hrani ili smeštaju. Mislim da celokupna slika mora da bude u skladu da bi sve to funkcionisalo kako valja, kako biste imali jedan dobar proizvod koji možete da ponudite – kaže Patricia Pobrić, marketing direktor hotela Ramada iz Podgorice.

Svedoci smo da se hotelska ponuda menjala s godinama. Iako su hoteli nekada nudili samo prenoćište danas nude praktično sve: noćenje, hranu, animaciju, pa čak i ličnog slugu i dadilju koja će voditi računa o vašoj deci ili kućnom ljubimcu.

Osim brze reakcije na promene tržišta i dobre ponude, za dobru prodaju je, smatraju hotelijeri, bitno i sagledati svoje potencijale iz jedne drugačije perspektive.

Josipa Futt Ferlan, generalni direktor hotela Palace Zagreb

Josipa Futt Ferlan, generalni direktor hotela Palace Zagreb

– Ključ dobre prodaje je da vidite po čemu ste drugačiji i da to istaknete. Međutim, isto tako, treba se ubaciti u cipele gosta, onog koji vas gleda. Često ima detalja koje mi sami ne vidimo i ne doživljavamo kao bitne, a koji su iz perspektive gosta jako važni i bitni. Dosta je važno upravo to, sagledati svoje potencijale iz jedne šire, dalje perspektive – kaže Josipa Jutt Ferlan, generalni direktor hotela Palace Zagreb.

Da su gosti najbitniji, slaže se i Mario Čolić, predstavnik prodaje Grand hotela Union iz Ljubljane.

– Ključ uspešne prodaje je da dobro saslušate želje gosta, ponudite vrhunske usluge i umete da objasnite posebne koristi koje vaša kompanija nudi, u odnosu na konkurenciju. Izuzetno je važno da pristupite klijentu iskreno i profesionalno. Mislim, da je s tim uspeh zagarantovan – zaključuje Čolić.

Mario Čolić, predstavnik prodaje Grand hotela Union, Ljubljana

Mario Čolić, predstavnik prodaje Grand hotela Union, Ljubljana

Nameće se zaključak da je gost danas jedna od bitnih stavki u hotelijerstvu. Njegove želje su ono što se mora ispoštovati, jer, na kraju dana, gosti donose profit koji je hotelu nužan za njegovo funkcionisanje.

Ipak, pojedini hoteli danas su gotovo ujednačeni i to može biti problem, kada je reč o dobroj prodaji. Dobar deo hotela ima gotovo istu ponudu, obučeno osoblje, pa jedino po čemu se razlikuju postaje njihova cena i lokacija.

Dražen Vranješ Kosi, predstavnik prodaje za region, Terme Krka

Dražen Vranješ Kosi, predstavnik prodaje za region, Terme Krka

– Greška u komunikaciji koju svi pravimo je to što generalizujemo naše ponude, i u tom smislu su cene ono po čemu nas potencijalni gosti razlikuju, a ne obraćaju veliku pažnju na suštinu ponude, odnosno šta se konkretno nudi u paketima. Moraćemo više da obratimo pažnju na tu dodatnu vrednost, na iskustvo gosta kada je jednom već na samom mestu i da se trudimo da budemo konkurentni sa cenom, kako bismo postigli ono što gost očekuje – zaključuje Dražen Vranješ Kosi, predstavnik prodaje za region u Termama Krka.

Share Button
blog comments powered by Disqus