Hotelijeri zabrinuti zbog novog programa sajta Booking.com

Ostale teme , Region / 20. 01. 2018. / Autor:

Booking.com je u fazi isprobavanja novog programa za hotele pod nazivom Rezervacija bez rizika (Risk Free Hotel Reservation). Iako je predstavljen kao niz pogodnosti koje čekaju hotele u slučaju da gost otkaže rezervaciju napravljenu preko ovog sajta, hotelijeri se boje da to neće biti baš tako dobro kao što izgleda.

Izvor: Booking.com

Kako piše Mirai agencija za marketing hotela, a prenosi hotelmarketing.com, ovaj program se za sada primenjuje kod nekih hotela u Španiji. U program su automatski uključeni svi odabrani, a oni koji ne bi želeli da učestvuju moraju da se obrate agenciji za rezervaciju smeštaja.

Program Rezervacija bez rizika predstavljen je kao pogodnost za hotele koja će im doneti više novca. Naime, suština je u tome da ukoliko gost, koji je rezervisao smeštaj koristeći Booking.com otkaže, sajt se obavezuje da će hotelu naći drugog gosta ili da će platiti rezervaciju. Hotel će, svakako, dobiti novac.

Međutim, Booking.com u startu najavljuje da je moguće da novac stigne malo kasnije nego inače, s obzirom na to da neki gosti otkažu rezervacije praktično pre same prijave u hotel.

Ono što brine hotelijere je to što ovaj sajt za rezervaciju smeštaja ne navodi mnoge pojedinosti. Na primer, ne navodi se da li će nakon otkazivanja rezervacije, Booking.com prodati sobu vašeg hotela po istoj ili po nižoj ceni. Takođe, ne navodi se da li će sajt platiti celokupan boravak koji je gost otkazao, ili će to biti samo jedna noć.

Izvor: Facebook.com/HotelZlatiborMona

Osim toga, ovaj sajt za rezervaciju smeštaja ovako praktično postaje ekskluzivni “vlasnik” soba vašeg hotela i ne ostavlja hotelijerima priliku da pokušaju da “odgovore” na otkazanu rezervaciju.

Naime, nakon otkazane rezervacije, hotelijeri su imali priliku da, na primer, razmisle o visini cene soba. Ukoliko su se tržišni uslovi promenili hotelijeri su mogli da snize cene i preostalih soba ili da zadrže prvobitnu cenu, ali da ih ponude uz neke dodatne besplatne pogodnosti kako bi ostvarili veću direktnu prodaju.

Uz ovaj program, čini se, gube svojevrsnu povratnu informaciju tržišta. Uz to, Rezervacija bez rizika donosi više para sajtu Booking.com na osnovu provizija.

Hotelijeri koji su se već susreli sa ovim programom poručuju da on ne namerava da spreči štetu koju hotelu nanose otkazane rezervacije. Da je to slučaj, sajt za rezervaciju smeštaja bi mogao da obavesti hotele o razlogu otkaza rezervacije, kao i da upozori hotel na gosta koji ima visok procenat otkazanih rezervacija.

Printskrin: Youtube/Booking.com

Veruju da ovim programom, Booking.com želi da postigne prednost, kako nad drugim sajtovima za rezervaciju smeštaja, tako i nad drugim prodajnim kanalima koje hoteli koriste.

Učestvovanje u ovom programu preporučuje se hotelijerima samo ukoliko ih ne zanima povećanje direktne prodaje hotelskih kapaciteta, ni smanjenje cene hotelskih soba.

Na sajtu Booking.com još uvek nema zvanične najave ovog programa. Ipak, na sajtu partnerhelp.booking.com koji je namenjen hotelijerima koji sarađuju sa ovim sajtom za rezervaciju smeštaja, ima nekoliko komentara nezadovoljnih hotelijera koji su dobili informaciju da Booking.com ovaj program, za sada, samo isprobava.

Ostaje da se vidi da li će Rezervacija bez rizika zaživeti i da li će pretrpeti neke izmene ili će i ostalim hotelijerima biti predstavljena upravo ovakva kakva je sada.

Share Button
blog comments powered by Disqus