Hrvatski hoteli po meri biciklista

Realizacija projekta Adria Bike Hotels u Hrvatskoj počela je prošle godine. Projekat predstavlja hotele, ali i druge ugostiteljske objekte koji su ujedinjeni kako bi omogućili biciklistima što kvalitetniji odmor.

Kako je istaklo hrvatsko Ministarstvo turizma, cilj Adria Bike Hotels je podizanje biciklističkog standarda kako u Međimurskoj županiji tako i u drugim delovima zemlje.

LifeClass Terme Sveti Martin

LifeClass Terme Sveti Martin

Hrvoje Šepić, osnivač brenda Adria Bike Hotels, istakao je prilikom predstavljanja projekta da je u planu da se regija Međimurje brendira u biciklističku destinaciju koja bi bila prepoznatljiva po sloganu: „Svet zdravih užitaka“. Ipak, tada je rečeno i da „promene ne treba očekivati preko noći, a projekat Adria Bike Hotels je stepenica više u promociji Međimurja na inostranom i domaćem tržištu“.

– Na ovu ideju došli smo još pre tri godine, a motiv su bile slične licence u nekim drugim zemljama i regijama. Sama licenca podrazumeva, pre svega, garanciju turistima da će u ovim hotelima pronaći sve ono što im treba, kako bi se na odmoru u potpunosti posvetili svom omiljenom hobiju. Mi uvek kažemo da je naša licenca tek početak, ona je “motika i lopata” kojim možete nešto napraviti, ali krajnji uspeh zavisi od samih hotela – ističe Hrvoje Šepić za Hotelijeri.com.

Adria Bike Hotels licencu za sada imaju četiri hotela: LifeClass Terme Sveti Martin u Međimurju, hotel Zvonimir na ostrvu Krk, Bitoraj u Fužinama i hotel Korana u Karlovcu. Uz njih, u projekat je za sada uključeno i nekoliko restorana i vinarija koji se, mahom, nalaze u Međimurskoj županiji.

Svaki od četiri hotela koji imaju ovu licencu nudi svojim gostima staze za vožnju bicikala koje su duge od 50 do skoro 350 kilometara. Staze su različite namene: za mauntin bajk ili vožnju bicikala po planinskim i brdskim predelima koje su zahtevnije, zatim za road bike ili drumski biciklizam i family bike koji podrazumeva stazu koja nije zahtevna i prilagođena je i za decu.

Hotel Korana

Hotel Korana

Na recepciji ovih hotela možete dobiti i mape biciklističkih staza, a to možete preuzeti i sa sajta ovog projekta. Mape i karakteristike staza su vrlo detaljne, pa osim dužine i kilometraže, možete videti i uspon staze kao i koliko je fizički zahtevna.

Hoteli sa ovom licencom nude sve što je potrebno biciklistima: od raznovrsnih staza do biciklističkih vodiča i servisa. Sadržaji koji hoteli nude biciklistima su Adria Bike Hotels licencom kategorisani kao klasik, premijum i pro.

Klasik licenca podrazumeva da hotel svojim gostima može pružiti pomoć prilikom odabira ruta, ostavu za bicikle kao i osnovni alat za njih. Premijum licenca znači da osim osnovnih usluga hotel u ponudi ima i iznajmljivanje bicikala, ali i prevoz onih koji ne umeju da ga voze do određenog mesta, dok pro licenca podrazumeva i posebne obroke prilagođene biciklistima, kao i biciklističke ture sa vodičem tri puta nedeljno.

LifeClass Terme Sveti Martin

LifeClass Terme Sveti Martin

Adria Bike Hotels licenca, kako ističu u LifeClass Termama Sveti Martin, koje su je prve dobile i to u premijum kategoriji, zahteva potpunu infrastrukturu za profesionalne ali i rekreativne bicikliste.

– Pre dobijanja licence nismo imali gotovo nikakvu biciklističku infrastrukturu, dok danas nudimo usluge od čuvanja i pranja bicikala i sportske odeće do edukovanog osoblja, asortimana biciklističkih proizvoda, iznajmljivanja bicikala i GPS prikaza staza sa značajnim tačkama na njima. Postupak dobijanja licence je veoma zahtevan jer je, između ostalog, bilo potrebno i trasirati najbolje biciklističke rute u Međimurju. U saradnji sa ostalim ugostiteljima iz ove regije napravili smo 11 ruta u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara – ističe Saša Vugrinec, menadžer za marketing i odnose s javnošću u LifeClass Termama Sveti Martin.

Ove Terme, koje obuhvataju hotel sa četiri zvezdice Spa Golfer i Apartmane Regina, imaju i sopstveni Weekend Bike festival koji se održava u septembru, a takođe su i polazna tačka jedne etape biciklističke trke Tour of Croatia koja ide ka Zagrebu.

Hotel Zvonimir

Hotel Zvonimir

Adria Bike Hotels licencu, osim ovog, ima još tri hotela: Zvonimir, Bitoraj i Korana.

Hotel Zvonimir sa četiri zvezdice smešten je praktično na samoj plaži na ostrvu Krk. Najpoznatije turističko središte na ostrvu je Baška, pogodna destinacija za one koji uživaju u planinskom biciklizmu. U ponudi ovog hotela su obeležene biciklističke staze u dužini od oko 600 kilometara, kako za planinski i drumski biciklizam, tako i one koje su pogodne za porodičnu vožnju bicikala.

U centru Fužina u Gorskom kotaru nalazi se hotel Bitoraj, sa tri zvezdice. Ima 12 biciklističkih ruta sa oko 500 kilometara staza. Ono što karakteriše prikaze ovih staza je da su na njima obeležene i špilje, vidikovci i jezera na koja možete da naiđete tokom vožnje.

Hotel Bitoraj

Hotel Bitoraj

Jedan od najstarijih hotela sa Adria Bike Hotels licencom je hotel Korana u Karlovcu koji postoji od 1908. godine. Ovaj hotel sa četiri zvezdice u ponudi ima nešto više od 300 kilometara biciklističkih staza, prilagođenih za vožnju po putevima, kao i za porodičnu vožnju bicikala.

– Odziv biciklista je za sada jako dobar. Verujemo da je to rezultat kombinacije marketinških aktivnosti koje sprovodimo i kvalitetne biciklističke infrastrukture. Biciklisti najčešće dolaze na vikend, ali ima i onih koji ostaju po nedelju dana. Najviše ih je iz Hrvatske, a u velikom broju dolaze i biciklisti iz Austrije, Slovenije, Nemačke, pa čak i Italije – dodaje Vugrinec.

Ostaje da se vidi da li će ovaj projekat zaživeti u Hrvatskoj u većem obimu nego što je to bilo do sada. Svakako, ukoliko hotel, pored ostalih sadržaja, vodi računa i o aktivnom odmoru turista to može samo da doprinese većoj popularnosti, kao i posećenosti hotela.

Share Button
blog comments powered by Disqus