Inovacija u hotelijerstvu: Otključajte sobu pomoću mobilne aplikacije

Ostale teme / 27. 05. 2015. / Autor:

Novembra 2014. godine Starwood hoteli najavili su novu tehnologiju u svetu hotelijerstva: korišćenje aplikacije na smartfonu kako bi se gosti prijavili u hotel i, čak, otključali vrata svoje sobe. Sličan princip koristiće se i u Hilton hotelima.

Printskrin: Youtube/Starwood Preferred Guest® (SPG)

Printskrin: Youtube/Starwood Preferred Guest® (SPG)

Starwood Hotels and Resorts najavili su prošle godine da će u pojedinim hotelima ovog lanca umesto fizičkog ključa početi da se koristi aplikacija pomoću koje će gosti moći da otvore svoju sobu. Ovakva usluga danas je moguća u više od stotinu ovih hotela širom sveta, mahom u Americi i Kanadi, ali i u Evropi.

Hilton hoteli najavili su da će do kraja 2016. godine ovakav način prijavljivanja u hotele biti moguć u čak 4.000 njihovih objekata, a da će za nekoliko godina većina soba širom sveta moći da se otključa preko odgovarajuće aplikacije na smartfonu.

Ankete koje je Hilton sproveo među svojim gostima pokazale su da bi oko dve trećine njih volelo da sami biraju sobu, 30 odsto ne voli da čeka dok njihova soba bude spremna, dok se skoro isto tolikom procentu gostiju ne dopada lokacija njihove sobe.

Hotel Aloft Liverpool, deo lanca Starwood; Foto: Aloft Liverpool

Hotel Aloft Liverpool, deo lanca Starwood; Foto: Aloft Liverpool

Hilton hoteli su napravili više od 650.000 digitalnih planova soba i obučili 40.000 zaposlenih kako bi mogli da koriste ovu tehnologiju. Zbog ove aplikacije mnogi radnici više neće biti zatrpani administracijom već će moći da se fokusiraju na to da pruže bolju uslugu svakom gostu. Pružiće im bolje iskustvo, kako onlajn tako i uživo – rekla je za Forbes Džeraldin Kalpin koja je zadužena za digitalni marketing u kompaniji Hilton Worldwide.

Aplikacija je prilagođena za iOS i Android telefone i omogućiće gostima ne samo da ulaze u svoju sobu, već i u ostale delove hotela za koje je bio potreban ključ od sobe, poput fitnes centra, parkinga i drugih prostorija.

U Hilton hotelima funkcioniše tako što, pre nego što stignete u hotel, instalirate aplikaciju hotela i registrujete se. Pre nego što dođete u hotel, koristeći digitalne planove soba i fotografije, možete da izaberete sobu koju želite. Takođe, koristeći ovu aplikaciju možete unapred da poručite bocu pića koja bi vas čekala u sobi ili dodatni jastuk.

Printskrin: Youtube/Starwood Preferred Guest® (SPG)

Printskrin: Youtube/Starwood Preferred Guest® (SPG)

Kada je reč o Starwood hotelima, procedura je slična. Nakon registracije, dobićete na dan dolaska u hotel obaveštenje u kojem će pisati i broj vaše sobe. Kada uđete u hotel, uopšte ne morate da se zadržavate na recepciji, već idete pravo do svoje sobe koju otključavate tako što svoj telefon približite senzoru na vratima.

Kako bi se poboljšala zaštita privatnosti, broj sobe pojaviće se na vašem smartfonu samo onda kada to zatražite. Takođe, na ekranu će se pojaviti i jednostavne instrukcije koje će vam pomoći da brzo savladate „otključavanje“ vrata na ovaj način.

Ukoliko vam se telefon ugasi ili ako nemate smartfon, osoblje hotela će vam dati karticu kojom ćete moći da otključate vrata. Osim toga, aplikacija za sada još uvek funkcioniše tako da možete da koristite samo jedan kako biste otključali vrata. Ako je u sobi više ljudi, ostali će morati da koriste ključ.

W Montreal hotel, deo hotelskog Starwood; Foto: W Montreal Hotel

W Montreal hotel, deo hotelskog Starwood; Foto: W Montreal Hotel

Ipak, kako biste koristili ovu pogodnost morate da budete član Hilton Hhonors, odnosno da budete Starwood Prefered Guest i možete je aktivirati kada instalirate aplikaciju hotela i registrujete se. Takođe, moraćete hotelu da omogućite informacije o svojoj kartici kojom ćete platiti boravak.

Iako su pojedini gosti zabrinuti zbog toga što bi njihovu sobu mogao da obije iskusniji haker, stručnjaci koji su razvijali ove aplikacije ih uveravaju da ne treba mnogo da brinu. Otključavanje sobe aplikacijom nije ništa manje bezbedno od otključavanja ključem jer bi i bilo koju bravu mogao da obije spretniji lopov.

I drugi hoteli su počeli da eksperimentišu u ovom pravcu. Primera radi, pojedini InterContinental hoteli nude gostima da se prijave u hotel koristeći mobilni telefon, dok se u više od hiljadu Marriot hotela možete i prijaviti i odjaviti iz hotela koristeći svoj smartfon.

Share Button
blog comments powered by Disqus