Iskoristite miris za stvaranje jače veze sa gostima

Ostale teme , Region / 12. 12. 2015. / Autor:

Mnogi hoteli posvetiće pažnju lepom dekoru ili prijatnoj muzici koja će se čuti kada gosti uđu u hotelski lobi. Međutim, neće posvetiti dovoljnu pažnju mirisu.

Falkensteiner hotel Beograd

Falkensteiner hotel Beograd

Primera radi, ukoliko hotelska soba odaje neprijatan miris, to će vam sasvim sigurno izazvati probleme sa gostima. Međutim, ukoliko soba odaje neutralan miris, hotelijeri tako propuštaju priliku da formiraju dublju vezu sa svojim gostima.

Miris je u marketingu hotela mahom potcenjen, iako su naučnici dokazali da ima jak psihološki efekat na osećanja ljudi. Mirisi će mnogo češće prizvati neku uspomenu u sećanje, nego što će to “poći za rukom” audio ili vizuelnim stimulansima.

Dokazano je i da određeni mirisi mogu da izazovu odgovarajuća osećanja. Primera radi, miris lavande opušta dok citrusni mirisi deluju osvežavajuće.

Hotelijeri se nadaju da će miris pomoći da gosti njihove hotele vežu sa pozitivnim emocijama i tako ih lakše upamte. Prijatni mirisi podsvesno utiču na stvaranje asocijacija koje povezujemo sa određenim brendom, a u isto vreme doprinose njegovom ojačavanju.

Funkcioniše tako što, na primer, miris lavande u hotelskoj sobi podstiče relaksaciju. Kasnije ćete se tog hotela sećati po tome što ste se u njemu osećali izuzetno opušteno.

Gramercy Park Hotel, Njujork

Gramercy Park Hotel, Njujork

Iako je ova oblast marketinga putem mirisa relativno nova, sve veći broj hotela kreira poseban miris kako bi osnažili i promovisali svoj brend.

Hoteli u Las Vegasu, poput Mandalay Bay Hotel & Casino raspršuju miris kokosa u lobiju, prodavnicama i kazinu. Ova aroma omogućuje im, između ostalog, da maskiraju miris cigareta koji se širi iz kazina.

Određeni mirisi se mogu koristiti i u konferencijskim salama, kako bi se podstakla produktivnost kongresnih turista. Mnogi hotelski lanci poput Westin Hotels & Resorts, The Ritz Carlton, Hilton Worldwide, InterContinental Hotels Group, Marriott International imaju jedinstvene mirise koji se šire njihovim hotelima.

Neki su otišli i korak dalje prodajući gostima “hotelski miris” u obliku spreja ili mirisnih sveća.

Jan Šreger (Ian Schrager), koga mnogi smatraju idejnim tvorcem butik hotela, unajmio je Le Labo, njujorške kreatore parfema, kako bi osmislili jedinstveni miris za Gramercy Park Hotel. Oni su dizajnirali miris koji je bio kombinacija mirisa drveta i kože. To je bilo pretočeno u mirisnu sveću čiji je naziv Cade 26.

Gramercy Park Hotel, Njujork

Gramercy Park Hotel, Njujork

– Nema šanse da uđete u Gramercy Park Hotel, a da ne budete opijeni ovim mirisom. Imam utisak da je čulo mirisa izuzetno podcenjeno. Preokupirani smo zvučnim i vizuelnimm stimulansima, a zaboravili smo na mirise. Zašto oni ne bi postali deo dizajna samog hotela? – istakao je Mišel Galjar (Michelle Gaillard), direktor marketinga u kompaniji Jan Šreger u Njujorku za travelandleisure.com.

Počnite da razmišljate o načinima kako da lobi svog hotela, spa centar ili sobe obogatite nekom mirisnom aromom. Ona može da bude inspirisana voćem ili drugim biljkama koje rastu u okolini hotela. Takođe, možete i gostima da ponudite mogućnost da sami izaberu kako bi trebalo da miriše soba u kojoj planiraju da odsednu.

Ključ je da se miris širi čitavom prostorijom, ali da ne bude prejak, kako ne bi naškodio gostima koji pate od migrena ili alergija, izazivajući im glavobolje ili druge poteškoće. Postoji mnogo načina kako da to postignete: od aparata koji mogu da se povežu sa sistemom za ventilaciju ili klima-uređajem, do aparata koji se aktiviraju pokretom i aroma-lampa.

Mnogi luksuzni hoteli dele slične mirisne note, pa su mirisi na bazi vanile, citrusa i zelenog čaja veoma popularni.

Share Button
blog comments powered by Disqus