Istorijat hotelskog lanca Best Western

Ostale teme / 30. 12. 2014. / Autor:

Best Western lanac hotela ima više od 4.000 nezavisnih hotela u stotinak zemalja sveta. Nastao je na karakterističan način: tako što su se hotelijeri udružili i međusobno reklamirali jedni druge. Karakteristično među hotelima ove grupacije je to što je hotelima dozvoljeno da imaju dizajn koji će iz izdvajati od ostalih Best Western hotela, ali moraju da se povinuju određenim standardima.

Best Western grupacija hotela počela je da stvara svoju imperiju još 1946. godine, u vreme Drugog svetskog rata. Osnivač je M. K. Gertin, hotelijer, koji je u to vreme imao 23 godine iskustva u tom poslu. U to vreme, hoteli su bili ili ogromni i moderni ili mali, čiji su vlasnici bile porodice.

Grupa hotelijera iz Kalifornije 1946. godine, dogovorila se da turistima međusobno preporučuje hotele. Tako, ukoliko bi odseli u jednom, osoblje tog hotela bi im za nastavak puta preporučilo drugi hotel iz ove mreže. Rezervacije smeštaja obavljale su se telefonom.

BW Tall Trees Canberra

BW Tall Trees Canberra

Samo ime Best Western, koje bi u prevodu značilo „najbolji na zapadu“, poteklo je od toga što su se svi hoteli koji su prvobitno bili deo ove mreže nalazili zapadno od Misisipija. Osnivač ovog lanca, Gertin, istakao je pet godina kasnije za „American Motel Magazine“ da je u hotelijerstvu veoma važno reklamirati hotele turistima. Ovaj njegov pristup je, u to vreme, smatran revolucionarnim potezom koji se praktikuje sve do danas.

Do 1963. godine Best Western je postao najveći hotelski lanac koji je brojao 699 hotela i više od 35.000 soba. Hoteli – članovi ove zajednice počeli su da koriste logo na kome se nalazila kruna, kako bi se lakše izdvajali od ostalih hotela.

Svi hoteli u okviru Best Western grupacije morali su da se povinuju standardima koji su ustanovljeni. Ipak, mogli su da budu drugačije dizajnirani i, da na taj način, zadrže svoj identitet. Takođe, hoteli-članovi ove grupacije, mogli su da biraju da li će imenu Best Western u nazivu hotela dodati još nešto što će ih izdvajati od ostalih.

BW Walworth Castle Hotel England

BW Walworth Castle Hotel England

Već sledeće godine Best Western se proširio i na istočni deo od reke Misisipi. Iako je ta grupacija hotela u početku nazvana Best Eastern („najbolji na istoku“), svi hoteli koji su pripadali ovoj grupaciji 1966. godine nazvani su Best Western. Tada je izabrano i sedam direktora koji će nadalje donositi odluke o ovim hotelima.

Godine 1972. svi hoteli koji su pripadali ovoj grupaciji morali su da primaju nekoliko kreditnih kartica. Plaćanje za rezervaciju sobe smatralo se garancijom da će se gost pojaviti, a hoteli su počeli da naplaćuju „kazne“ onima koji rezervišu, a ne pojave se.

Tri godine kasnije, grupacija hotela se širi i na Australiju i Novi Zeland. Zatim, 1976. godine, u grupaciju ulazi i oko stotinak hotela iz Meksika i centralne Amerike. Dve godine kasnije pridružuju se hoteli iz Velike Britanije. Svi oni reklamirani su sloganom: „Najveći hotelski lanac na svetu“, a sedište grupacije smešteno je u Feniksu.

BW Phanganburi Resort Thailand

BW Phanganburi Resort Thailand

Godine 1980. Best Western je obuhvatao 2.654 hotela širom sveta, sa oko 15 miliona gostiju i zaradom većom od jedne milijarde dolara od prodaje soba.

Hotelska grupacija se od 1981. godine proširila na evropske zemlje. Ipak, osim ubrzanog rasta, Best Western je privukao pažnju svetske javnosti jednim neobičnim potezom. Zbog velikog obima posla, 1981. godine otvoren je centar za rezervacije i korisničku podršku u ženskom zatvoru sa minimalnim obezbeđenjem u Feniksu. Ovaj program zapošljavanja zatvorenica doneo je grupaciji hotela brojne nagrade.

Iako se grupacija hotela Best Western predstavljala kao korporativna asocijacija, američki sud je 1985. godine doneo presudu kojom se insistira da se to promeni. Best Western je tada postao franšiza, iako ne posluje na taj način.

Početkom devedesetih godina prošlog veka Best Western se proširio na Južnu Ameriku i Japan. Zatim se pridružuju i hoteli iz Rusije, afričkih i azijskih zemalja. Lanac hotela uvodi novi logo, a 1995. godine neke svoje hotele predstavlja na internetu.

BW Louvre Saint Honore, Paris

BW Louvre Saint Honore, Paris

Best Western 2004. godine postaje prvi oficijalni hotel organizacije NASCAR koja se bavi priređivanjem auto-trka u SAD i Kanadi. Dve godine kasnije, kako bi proslavili 60. rođendan pojedini gosti platili su noćenje 5,40 dolara, koliko je ono koštalo šest decenija ranije, kada je lanac hotela započeo svoj razvoj.

Best Western hoteli su od 2007. postali smeštaj koji preporučuje kanadska i Američka automobilska asocijacija (CAA i AAA). Iste godine, lanac hotela započeo je dugogodišnje partnerstvo sa kompanijom „Harley Davidson“.

Godine 2011. lanac hotela predstavlja svoja tri brenda: Best Western, Best Western Plus i Best Western Premier. Oni se međusobno razlikuju po onome što nude gostima. Tako, dok će Best Western ponuditi gostima standardnu uslugu, Best Western Plus ponudiće sve to uz, primera radi, fitnes centar u sklopu hotela, bazen ili konferencijsku salu. Best Western Premier imaće, uz to, luksuzan nameštaj u sobama i LCD televizore, kao i elegantne sobe za sastanke.

Više od 90 odsto Best Western hotela u Evropi ima tri ili četiri zvezdice. Ipak, u ovom lancu nalaze se i hoteli koji imaju 5 zvezdica. Prvi takav hotel u Evropi otvoren je u Pragu, 2008. godine.

BW Prezident Novi Sad

BW Prezident Novi Sad

Sa druge strane, za Ameriku je karakteristično to što u okviru ovog lanca hotela postoje lanci manjih hotela ili motela koji imaju iste karakteristike. Osim partnerstva sa kompanijom „Harley Davidson“, skoro svaki drugi hotel u Severnoj Americi je prilagođen motociklistima, a za njih su predviđene i posebne pogodnosti.

Koristeći onlajn ankete i istraživanja, hoteli su počeli da prate koliko su gosti zadovoljni njihovom uslugom i šta je ono što bi trebalo da promene. Takođe, lanac hotela nagrađuje svoje goste poklon poenima, a nagrade, poput besplatnog noćenja, mogu da se ostvare u bilo kom Best Western hotelu širom sveta.

Hoteli prilikom pridruživanja Best Western grupaciji plaćaju članstvo, a uz to, naplaćuje se i svojevrsna „taksa“ po sobi koju hotel ima. Sve to plaća se organizaciji Best Western International, koja se deklariše kao neprofitna. Za uzvrat, svaki hotel ima pravo glasa, kada je reč o odlukama koje se tiču poslovanja hotela.

U Srbiji za sada ima 5 hotela koji pripadaju Best Western lancu. To su: hotel M i Šumadija u Beogradu, My Place u Nišu, Prezident u Novom Sadu i hotel Gloria u Subotici. Svi hoteli imaju četiri, osim Prezidenta u Novom Sadu, koji ima pet zvezdica.

Share Button
blog comments powered by Disqus