Istorijat hotelskog lanca Hilton

Ostale teme / 10. 11. 2014. / Autor:

Hilton je prvi internacionalni lanac hotela na svetu kojim upravlja kompanija Hilton Worldwide. Danas u svom sastavu ima 12 svetski poznatih brendova: Hilton Hotels & Resorts, Waldorf Astoria Hotels & Resorts, Conrad Hotels & Resorts, Curio – A Collection, DoubleTree, Canopy, Embassy Suites Hotels, Hampton Inn, Homewood Suites Hilton, Hilton Garden Inn, Hilton Grand Vacation i Home2 Suites.

Obuhvata više od 4.200 hotela u 93 zemlje sveta. Tu spadaju hoteli čiji je Hilton Worldwide direktni vlasnik, ali i oni čiji je vlasnik franšize i kojima upravlja.

Izgradnju čitave ove imperije započeo je samo jedan čovek i to, čini se slučajno, nakon što nije uspeo da kupi banku.

Waldorf Astoria New York 1899. Izvor: Wikipedia/Parpan05

Waldorf Astoria New York 1899. Izvor: Wikipedia/Parpan05

Počeci Hilton hotelskog lanca

Sve je počelo 1919. godine kada je Konrad Hilton kupio Mobley hotel u Cisku, Teksas. Interesantna je činjenica što je u ovaj grad zapravo došao kako bi kupio banku, ali nakon što je ta transakcija propala, kupio je hotel od 40 soba koji je, nakon rekonstrukcije, postao prvi Hilton hotel.

Nakon ovog, nastavio je da kupuje i gradi hotele širom Teksasa. Prvi hotel koji je sagrađen u Hilton imperiji bio je Dallas Hilton, a Konrad Hilton bio je zadužen za njegovo projektovanje.

Prvi hotel van ove države, a četvrti u nizu Hilton hotela, podigao je u Albukerkiju (Novi Meksiko) 1939. godine. Zgrada ovog hotela, koji se danas naziva Hotel Andaluz, zaštićena je kao kulturno dobro od istorijskog značaja.

Tokom Velike ekonomske krize tridesetih godina prošlog veka, Konrad Hilton je umalo bankrotirao i ostao je bez nekoliko hotela. Ipak, uspeva da se oporavi i nastavi da posluje sa preostalih osam hotela.

Nakon toga proširo je svoju imperiju hotela od jedne do druge obale Amerike, pa je tako 1943. godine hotelski lanac Hilton postao prvi kome je tako nešto pošlo za rukom u ovoj zemlji. U njegovom posedu tada se našao Stivens hotel, tada jedan od najvećih hotela na svetu, kome je promenjeno ime u Hilton Čikago.

Kings Land, Hilton Grand Vacations, Hawaii

Kings Land, Hilton Grand Vacations, Hawaii

Inovacije u Hilton hotelima

Godine 1946. osnovao je Hilton Hotels Corporation. Već 1947. godine Roosevelt Hilton u Njujorku postao je prvi hotel na svetu u čijim sobama se mogao pronaći televizor.

Već 1949. godine nastaje Hilton International Company, nakon otvaranja Caribe Hilton hotela u Portoriku. Barmen Ramon „Monćito“ Marero u njemu je stvorio poznato piće, Pinja koladu.

Hotelski lanac Hilton je nastavio da se razvija, a Hilton 1949. godine kupuje i poznati njujorški hotel Waldorf Astoria. Hotel je, osim po tome što su njegovi gosti često bile zvezde, bio poznat i po tome što je prvi na svetu uveo rum servis (room service).

Konrad Hilton 1954. godine kupuje hotelski lanac Statler Hotels, osnovan pre svega kako bi ugostio turiste i poslovne ljude koji putuju širom SAD. Hilton ga je kupio za 111 miliona dolara, i to je tada bila najveća transakcija te vrste u svetu.

Sledeće godine Hilton hoteli uvode sistem rezevacija putem telefona, teletajpa i telegrama, ali i počinju da uvode klima uređaje u svoje hotele. Godine 1965. uvode još jednu inovaciju – Lady Hilton hotele, dizajnirane i prilagođene isključivo ženama.

Conrad Hotels Maldives Rangali Island

Conrad Hotels Maldives Rangali Island

Novi hotelski lanci u okviru Hiltona

Kompanije Hilton International i Hilton Hotels Corporation se razdvajaju, a prvu 1964. godine kupuje avio-kompanija Trans World Airlines, ali Konrad Hilton ostaje na poziciji predsedavajućeg.

Novi brend u okviru Hilton hotela, DoubleTree otvara se 1969. godine u Skotsdejlu, Arizona. Još jedna inovacija u okviru Hilton hotela dogodila se pet godina kasnije, 1974. godine, kada je u svih 840 soba hotela u Hong Kongu uveden mini-bar. Iako je hotel zatvoren 1995. godine, mini-bar u sobama je nešto što su brzo usvojili hotelijeri širom sveta.

Nakon smrti Konrada Hiltona 1979. godine, 1982. njegov sin Baron formira lanac hotela Conrad Hotels. Sledećih godina otvaraju se Embassy Suites Hotels, Hampton Inn, Homewood Suites Hilton, Hilton Garden Inn, Hilton Grand Vacation, Home2 Suites. Prvi veb-sajt Hilton hotelskog lanca lansiran je 1995. godine na adresi www.hilton.com.

Tek 2006. godine razdvojeni delovi kompanije Hilton International i Hilton Hotels Corporation ponovo se spajaju i po prvi put posle 40 godina počinju da posluju zajedno. Kompanija menja logo i ime u Hilton Worldwide i premešta svoje sedište iz Kalifornije u Virdžiniju.

U Hilton porodicu 2014. godine ulazi i hotelski lanac Curio, a otkriven je i 12. član – Canopy by Hilton.

Hilton Alexandria Green Plaza Egypt

Hilton Alexandria Green Plaza Egypt

Hilton hotelski lanac danas obuhvata više od 4.200 hotela razasutih u 93 zemlje sveta. Godinama se najavljuje da će se njihov hotel pojaviti i u Beogradu.

Prema nekim informacijama, hotel bi trebalo da bude otvoren na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, nadomak Slavije. Često se spekuliše i da bi srpsku prestonicu prilikom otvaranja hotela trebalo da poseti i praunuka Konrada Hiltona, Paris Hilton.

Share Button
blog comments powered by Disqus