Izdvojite se od drugih hotela umetničkim delima

Hotel možete izdvojiti od konkurencije na više načina, a umetnička dela samo su jedan od njih.

Predmeti iz Industrije Alata sada su u funkciji eksponata; Izvor: SL hotel Industry

U svetu hotelijerstva art hotel nije novina. Mnogi hoteli ne samo u inostranstvu već i u regionu ukrašeni su vrednim umetničkim delima. Iako to nije jeftino, a ni lako, itekako može da se isplati.

I dok su ranije hoteli radije birali umetnička dela koja nisu apstraktna kako bi bili sigurni da se niko neće uvrediti, danas mnogo više rizikuju izlažući, čak, dela koja bi mnogi doživeli kao uvredljiva ili nepristojna. Na taj način pokušavaju da se izdvoje od konkurentskih hotela, kojih je sve više.

Ukoliko ne znate kako da počnete i koja umetnička dela da nabavite, imajte u vidu da je manje uvek više. Odnosno, bolje je imati manje kvalitetnijih dela koja će biti odgovarajuće izložena, nego više onih koji nisu zadovoljavajućeg kvaliteta.

S obzirom na to, nema potrebe da na svakom slobodnom zidu u hotelu visi poneka slika. Takođe, imajte u vidu da ne morate hotel ukrasiti samo umetničkim slikama, već možete koristiti i skulpture, kvalitetne fotografije, knjige kao i različite instalacije.

Tako hotel Envoy ima biblioteku sa oko 500 knjiga, dok je u lobiju hotela postavka slika. Po reprezentativnoj kolekciji slika poznat je i hotel Palisad na Zlatiboru, gde su izložena dela srpskih slikara 20. veka.

Vredna zbirka slika; Izvor: Hotel Palisad Zlatibor

Ako smatrate da se ne biste najbolje snašli, konsultujte nekoga ko je stručnjak u ovom poslu. Može vam pomoći i da odlučite koji umetnički pravac ćete pratiti. Novac koji uložite u kupovinu umetnina može vam se višestruko vratiti, ukoliko ih nabavljate mudro.

Ulaganje u dekor hotela na ovaj način može se odraziti i na više ocene objekta na sajtovima za rezervaciju smeštaja. Gosti umeju da cene ovakvo oplemenjivanje prostora. Bilo da su ljubitelji umetničkih dela ili ne, pokazalo se da ona pozitivno utiču na utisak koji gosti stiču o hotelu jer podstiču osećaj da su dobrodošli.

Kada je reč o osoblju, i tu je situacija pozitivna. Zamislite kako bi vaš dom izgledao kada na zidovima ne biste imali ništa? Takve prostorije mogu da deluju sumorno i bezlično, što će se verovatno negativno odraziti na raspoloženje onih koji u njemu borave.

Ako osoblje doživljava hotel u kome radi jedinstvenim i prijatnim, bolje će obavljati svoj posao, što će se, svakako, dobro odraziti i na goste koji odsedaju u hotelu. Naravno, osoblje treba, pre svega, da bude adekvatno plaćeno i cenjeno, da bi umetnička dela uopšte mogla da utiču na njih.

Biblioteka i postavka slika hotela Envoy; Izvor: Facebook.com/EnvoyBelgrade

Bez sumnje, dešavaće se i da ljudi svrate u vaš hotel, samo u prolazu, kako bi uživali u umetničkim delima. Ukoliko u vašem okruženju živi poznati umetnik, izložite neka od njegovih ili njenih dela. Na taj način, privući ćete i lokalno stanovništvo. To može biti i profitabilno, ukoliko su neka dela izložena, primera radi, u kafiću ili u lobiju hotela.

Ako ste tek odlučili da ukrasite hotel na ovaj način, kada završite nabavljanje umetničkih dela, to treba da podelite sa svojim gostima na blogu hotela, kao i na društvenim mrežama. A ukoliko planirate da hotel pretvorite u art hotel, razmislite i o slanju njuzletera koji bi bio posvećen umetnosti.

Hotel bi trebalo da bude uređen sa ukusom. Osim o dobrom ukusu, hotelijeri bi trebalo da povedu računa i o bezbednosti izloženih dela.

Share Button
blog comments powered by Disqus