Jadranska obala: U Hrvatskoj niču hoteli, Crna Gora zaostaje

Na jadranskoj obali niklo je mnogo hotela, kako novoizgrađenih, tako i onih koji su nastali rekonstrukcijom već postojećih. Ipak, Hrvatska prednjači u broju hotela u odnosu na Crnu Goru.

Hotel Navis, Opatija

Hotel Navis, Opatija

Ove dve zemlje, koje obuhvataju najveću površinu desne obale Jadranskog mora, prilično se oslanjaju na turizam, u koji se poslednjih godina ulaže dosta novca. Otvaraju se novi luksuzni hoteli sa četiri i pet zvezdica, ili se postojeći rekonstruišu.

U Hrvatskoj je, kako je istaklo tamošnje Ministarstvo turizma, otvoreno ukupno 25 kako novih, tako i renoviranih hotela. Sa druge strane, Crna Gora ove godine zaostaje za susedima na tom polju. Sudeći prema medijima u ovoj zemlji, od maja su otvorena tek dva hotela.

Početkom juna otvoren je hotel Palmon Bay u Igalu koji ima četiri zvezdice. Nastao je rekonstrukcijom nekadašnjeg hotela Centar, koja je bila vredna sedam miliona evra.

Ministar turizma i održivog razvoja Crne Gore, Branimir Gvozdenović, istakao je na otvaranju da je broj hotela koji se otvara 2015. godine za 50 odsto veći nego prethodne.

Hotel Magnolija, Tivat

Hotel Magnolija, Tivat

Krajem juna otvoren je i rekonstruisani hotel Magnolija u Tivtu koji, takođe, ima četiri zvezdice. Nakon rekonstrukcije, ovo je postao objekat sa najvećim smeštajnim kapacitetima visoke kategorije u toj opštini.

Treba napomenuti da je u Crnoj Gori u toku izgradnja nekoliko luksuznih hotela. Među njima je Luštica Bay Resort u Tivtu.

Crnogorsko Ministarstvo turizma najavilo je i da će tokom ove godine početi izgradnja hotela Chedi Kraljičina plaža. Radi se i na izgradnji rizorta Portonovi u Kumboru, a očekuje se i početak radova turističkog naselja Porto Skadar Lake.

Ipak, Bečići nisu dobili hotel Sheraton, kako je najavljivano, a ni Budva hotel svetskog lanca Hilton.

Hotel Palmon Bay, Igalo

Hotel Palmon Bay, Igalo

Sa druge strane, u Hrvatskoj je otvoreno mnogo više hotela.

– Veliki broj otvaranja hotela ovog leta rezultat je i dvogodišnjih investicija u sektoru koje su počele 2013. godine, a sada se privode kraju. Tada se počelo sa 230 miliona evra, a ta cifra se prošle godine gotovo udvostručila na 410 miliona evra – izjavio je ministar turizma Darko Lorencin agenciji Hina.

Tako je u Splitu je nakon pauze ponovo počeo da radi renovirani hotel Park sa pet zvezdica.

Kompanija Karisma Hotels Adriatic uložila je oko 21 milion evra, pa je nekadašnji hotel Punta postao Sensimar Makarska. Uprkos problemima koji su pratili rekonstrukciju hotela Nimfa, ovaj hotel sada posluje pod nazivom Adriatic Beach.

Valamar Isabella Island Resort, hotel

Valamar Isabella Island Resort, hotel

Kako ocenjuje hrvatsko Ministarstvo turizma, otvaranje Isabella Island Resort jedna je od najvećih investicija vredna skoro 33 miliona evra. Ovaj rizort otvoren je na ostrvu Sveti Nikola kod Poreča.

Šest meseci trajala je obnova zgrade stogodišnjeg hotela Adriatic u Rovinju. Tako je zgrada zadržala svoj izgled iz 1913. godine, dok je broj smeštajnih jedinica smanjen, čime je nivo kvaliteta soba ovog hotela sa četiri zvezdice podignut.

Otvoren je i dubrovački hotel Neptun, koji nakon adaptiranja ima četiri zvezdice. Rekonstrukcija hotela Mlini, takođe u Dubrovniku, završena je u junu, dok u Puli ponovo radi renovirani hotel Park Plaza Arena.

Hotel Adriatic, Rovinj

Hotel Adriatic, Rovinj

Otvoren je i hotel Navis sa pet zvezdica u Opatiji, a očekuje se i otvaranje hotela Alhambra na Malom Lošinju, koji je deo grupe Small Luxury Hotels of the World.

Ovog leta otvara se i Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel, a uskoro se očekuje i otvaranje hotela D-Resort Šibenik sa pet zvezdica. Krajem avgusta najavljeno je i otvaranje luksuznog hotela Kompas u Dubrovniku.

Ovo su samo neki od hotela koji su otvoreni od maja 2015. Takođe, hrvatski mediji najavljuju da se u naredne dve godine očekuje otvaranje još šest hotela.

Share Button
blog comments powered by Disqus