Jovana Ilić – INTERVJU: Nije fer porediti hotele u regionu sa onima u Dubaiju

Intervju , Srbija / 15. 11. 2015. / Autor:

Beograđanka Jovana Ilić nominovana je za najboljeg mladog hotelijera 2015. u regionu Bliskog istoka i Afrike. Kako ističe u ekskluzivnom intervjuu za sajt Hotelijeri.com, naši hotelijeri ne bi trebalo da teže tome da kopiraju svetske hotele već da se trude da razviju nešto novo i jedinstveno.

Jovana Ilić

Jovana Ilić

Jovana Ilić već tri godine radi u Dubaiju, a poslednje dve u sektoru Events marketinga i prodaje za tri Hilton hotela: Hilton Dubai Jumeirah Resort, Hilton The Walk i Hilton Dubai Creek.

Karijeru je počela kada je još tokom studija radila šest meseci u hotelu Hyatt Regency u Beogradu. U dva navrata je u okviru Work and Travel programa radila u američkim hotelima u sektoru hrane i pića i to u Hyatt Regency Chesapeake Bay u Merilendu i Hyatt Regency Lake Tahoe u Nevadi.

– Po završetku studija dobila sam priliku da radim kao menadžer bara u Movenpick Jumeirah Beach hotelu u Dubaiju. Godinu dana kasnije Hilton kompanija je prepoznala moje interesovanje za marketing i prodaju, pa sam im se ubrzo pridružila. Hoteli vodećih svetskih lanaca u Dubaiju nalaze se gotovo na svakom kilometru i neprestano se takmiče ko će napraviti veći, moderniji, viši hotel i ko će ponuditi bolju, originalniju, kvalitetniju uslugu. Imati jaku konkurenciju vas uvek podstiče da budete bolji, da ponudite više. Hoteli u Srbiji tek od nedavno imaju malo jaču konkurenciju – kaže Jovana Ilić.

Hilton Dubai Jumeirah Resort

Hilton Dubai Jumeirah Resort

Smatra da je lokacija jedan od najvažnijih aspekata koji utiču na uspešnost hotela. Iako je bitan i dizajn, ono što je definitivno najvažnije su zaposleni u hotelu.

– Bez njih, hoteli bi bili prelepi muzeji arhitekture i ništa više. Usluga koju pružaju vaši zaposleni je ono što će presuditi da li će se gost vratiti u vaš hotel ili ne. Pođite od sebe: možete biti u najluksuznijem hotelu ili restoranu, ali ako čekate na večeru više od 30 minuta, račun kasni, konobar je doneo pogrešno vino, recepcioner je napravio pogrešnu rezervaciju, vi ćete zaboraviti sav luksuz oko vas i jedina uspomena će vam biti loša usluga. Koliko god da je arhitektura napredovala i koliko god da je važno pratiti razvoj tehnologije, u hotelijerstvu ljudski faktor ostaje glavni i nezamenljiv. Ne sme se zapostaviti ulaganje u zaposlene, njihov trening i motivaciju – dodaje Ilić.

Kako ističe, vreme u kojem su hoteli bili poznati po usluzi prenoćišta i hrane je davna prošlost. Danas, moraju da prate potrebe modernog gosta i da pružaju i druge usluge poput interneta, čuvanja i animacije dece, ali i usluga koje su neophodne poslovnim ljudima.

Hilton Dubai Creek

Hilton Dubai Creek

– Neophodno je da često praktikujete istrživanje tržišta u kojem se vaš hotel nalazi. Ovakva istraživanja sadrže veoma važne informacije o nacionalnosti, uzrastu, svrsi putovanja vaših potencijalnih gostiju. Kao dobar hotelijer, vi želite da znate apsolutno sve o njima: njihove navike, potrebe i očekivanja. Vi želite da čujete njihovo mišljenje koje ostavljaju u komentarima na sajtovima za rezervaciju smeštaja. Na osnovu tih informacija implementirajte nove usluge i težite tome da budete fleksibilni i inovativni u svojoj ponudi – savetuje Ilić.

Kada je reč o hotelima u regionu, veruje da ne bi trebalo kopirati svetske hotele, a posebno ne one na Bliskom istoku. Treba iskoristiti ono što oni nemaju, a to su istorija, tradicija i običaji.

– To je odlična baza za razvoj turizma. Ruralni hoteli, vinski turizam, čak i kafane su nešto što nas čini drugačijim i originalnim. Umesto da težimo da dostignemo svetske hotele i postanemo još jedna destinacija koja je pretrpela globalizaciju u turizmu, trebalo bi da razvijamo nešto novo i jedinsteno. Poznati smo po gostoprimstvu koje, verovatno, dolazi sa našim mentalitetom. Pretpostavljam da u UAE radi oko stotinak naših hotelijera i verujem da su veoma dobri u svom poslu, a važimo i za vredne i uporne radnike, posebno na Bliskom istoku – objašnjava Jovana Ilić.

Hilton Dubai The Walk

Hilton Dubai The Walk

Kada je u pitanju obrazovanje hotelskih radnika, iako ne osporava teorijsko znanje, misli da je najvažnija praksa.

– Nažalost, nisam još naišla na knjigu ili prisustvovala konferenciji na kojoj možete naučiti toliko, koliko tokom jedne osmočasovne smene u hotelu. Ne osporavam važnost teorijskog obrazovanja, naprotiv, to je neophodno. Ali, za dalje usavršavanje nakon osnovnih studija u hotelijerstvu, definitivno bih preporučila volonterski rad ili neku vrstu prakse, rad u inostranstvu, na brodu itd. To su sve sjajna iskustva tokom kojih formirate svoje karijerne ciljeve i kroz praksu usavršavate ranije stečeno teorijsko znanje – zaključuje Ilić.

Share Button
blog comments powered by Disqus