Kako da prilagodite hotel “digitalnim” turistima?

Ostale teme , Region / 17. 08. 2015. / Autor:

Turisti sve češće koriste smartfon kako bi rezervisali smeštaj ili isplanirali svoje putovanje. Kako navodi TripAdvisor, takvih turista ove godine zapravo ima duplo više nego što ih je bilo 2014.

Aplikacija Hilton HHonors

Aplikacija Hilton HHonors

Ovi podaci deo su mnogo veće studije TripBarometar Connected Traveller koju je pokrenuo TripAdvisor. Sprovela ga je agencija Ipsos, analizirajući odgovore više od 44.000 putnika širom sveta. Međutim, osim toga na koji način takvi turisti putuju, ovo istraživanje pružilo je hotelijerima i uvid u to šta bi mogli da urade kako bi privukli veći procenat „digitalnih“ putnika.

Istraživanje je zapravo definisalo ko su „digitalni“ putnici (Connected Traveller) – oni koji planiraju svoje putovanje ili rezervišu smeštaj onlajn. Od svih anketiranih, 42 odsto ljudi spada u ovu grupaciju.

Oni su najčešće poreklom iz Kine i Tajlanda (po 65%), a potom iz Brazila (59%). Međutim, tu su i Italijani, Amerikanci, Australijanci i Rusi.

Iako četvrtina turista i dalje rezerviše smeštaj po dolasku ili tako što hotel pozove telefonom, znatno više njih to uradi onlajn ili koristeći aplikaciju hotela. Kako se navodi u ovom istraživanju, broj turista koji su koristili neku aplikaciju za mobilni telefon kako bi rezervisali smeštaj zapravo je duplo veći od broja putnika koji su to radili pre samo jedne godine, odnosno 2014.

Izvor: TripAdvisor and Ipsos TripBarometer Survey

Izvor: TripAdvisor and Ipsos TripBarometer Survey

Kada rezervišu smeštaj, „digitalni“ turisti vode najviše računa o ceni, ali čak 60 odsto njih smatra da je veoma bitna i ocena koju su drugi turisti dali tom smeštajnom objektu. U tu svrhu, oni istražuju sajtove poput sajta TripAdvisor, koji daju turistima priliku da ostave svoje mišljenje o kvalitetu objekta i usluge.

Nešto manje od polovine turista kao bitan faktor pri rezervisanju smeštaja ocenili su slike i video snimke hotela u kome planiraju da odsednu, ali i promotivne popuste koje hotelijeri nude.

Osim navika „digitalnih“ turista ovo istraživanje ponudilo je hotelijerima i savete kako bi mogli da zadovolje njihove zahteve i šta je ono što im nedostaje. Tu, već, počinje da se oseća razlika između njihovih i zahteva ostalih gostiju.

Jedna od želja takozvanih digitalnih putnika je da hotel ima da im ponudi različite vrste punjača i adaptera, kako za mobilni tako i za laptop i tablet, koje bi mogli da koriste ukoliko nisu poneli svoj.

Osim toga, skoro polovina ovakvih turista bi želela da hoteli imaju svoju aplikaciju, dok bi trećina anketiranih htela i mogućnost da se preko nje prijave u hotel.

Izvor: TripAdvisor and Ipsos TripBarometer Survey

Izvor: TripAdvisor and Ipsos TripBarometer Survey

Takođe, trećina „digitalnih“ putnika bi želela da im hotel ponudi SIM karticu i telefon na korišćenje, što je naročito značajno ukoliko nisu iz zemlje u koju su doputovali. Tako bi hotel pomogao svojim gostima da smanje troškove koje bi imali ukoliko bi telefonirali sa svojih uređaja.

Problem leži u tome što rezultati TripBarometar istraživanja pokazuju da tek 16 odsto hotela ima aplikaciju za smartfon, dok prijavu u hotel preko mobilnog telefona nudi tek 11 odsto. Uz to, 35 odsto hotela koji su učestvovali u istraživanju nudi turistima punjače i adaptere za njihove uređaje.

Brojke pokazuju da hotelijeri širom sveta propuštaju priliku da privuku veći broj ovakvih turista. Iako aplikacija hotela za smartfon zahteva veća ulaganja, univerzalni punjači i adapteri, kao i SIM kartice nisu mnogo skupi, a mogu dosta da koriste gostima.

Najveći broj „digitalnih“ turista ove godine, navodi istraživanje, planira da poseti Kinu, Australiju i Tajland, ali i evropske zemlje poput Italije, Velike Britanije i Nemačke. Iako ex-Ju zemalja nema na ovom spisku TOP 10, to ne znači da se situacija do sledeće godine neće promeniti.

Share Button
blog comments powered by Disqus