Kako da sami napravite virtuelnu turu hotela?

Ostale teme , Region / 22. 02. 2018. / Autor:

Sigurno ste videli virtuelne ture na mnogim sajtovima svetskih hotelskih lanaca. Međutim, one su dostupne i hotelima sa manjim budžetima. Šetnju putem računara kroz hotel i upoznavanje sa sobama i sadržajima pre dolaska, gosti jednostavno obožavaju. Zašto onda i vi ne biste imali svoju virtuelnu turu?

Izvor: pixabay.com

Iako u hotelu postoji mnogo drugih i važnijih stvari, promocija kroz virtuelnu turu ne sme ostati sa strane. Razloge zbog kojih morate imati virtuelni obilazak donosimo kroz činjenice iz istraživanja Carlson hotelske grupe:

  • Sajtovi hotela koji imaju virtuelnu turu beleže vreme zadržavanja 5 puta duže od onih koji turu nemaju
  • Virtuelne ture povećavaju prihode do čak 135%
  • Virtuelne ture „prodaju“ hotelske sadržaje 46% bolje od statičnih fotografija

Ture omogućavaju gostima da se upoznaju sa hotelom i sobom unapred – samim tim, oni znaju šta da očekuju.

Uz mnogo alatki koje omogućavaju kreiranje virtuelnih tura, danas je njihova izrada vrlo dostupna i laka, što znači da nema razloga da već ovog meseca gosti ne prošetaju kroz vaš hotel putem virtuelne ture.

Odaberite dobru opremu

Ukoliko vodite manji hotel i budžet za virtuelnu turu ne omogućava angažovanje agencije ili profesionalaca, vaš smart telefon može poslužiti kao idealna oprema. Virtuelna tura kroz hotel može se kreirati za manju sumu novca i kao video kojim objašnjavate i prikazujete budućim gostima svaki kutak hotela zasebno. Za manje hotele – sasvim dovoljno!

Ako, sa druge strane, želite nešto profesionalnije, prvenstveno vam je potreban širokougaoni (fisheye) objektiv za fotoaparat. Nabavka ove vrste objektiva može koštati od 20 pa sve do nekoliko stotina evra. Što se fotoaparata tiče, najprofesionalnije virtuelne ture kreiraju se aparatima koji imaju bar 20 megapiksela.

Programi za virtuelne ture

Nakon izrade fotki i materijala za turu, vreme je da se sve ukomponuje pomoću programa za virtuelne ture. Preporučuje se upotreba Roundme, LiveTour by iStaging i Animoto, a njihove cene kreću se od 9 do 50 dolara.

Virtuelna tura hotela Zepter u Beogradu; izvor: hotelzepter.rs

Kreirajte virtuelnu turu

Kada je materijal spreman, a program za obradu instaliran, virtuelna tura je skoro gotova. Budite slobodni da eksperimentišete i izlazite van okvira onoga što ste videli na drugim sajtovima. Programima najčešće nije teško upravljati i mogu ih koristiti i polaznici u obradi fotografija. Ukoliko imate ideju, slobodno je i realizujte i napravite nešto potpuno novo. Takođe, ne zaboravite i da se tura može praviti u fazama, pa ukoliko se naknadno setite da ste nešto propustili, dodavanje je vrlo lako.

Saveti za dobru virtuelnu turu

Izaberite dobru poziciju i ugao za fotografisanje. Obratite pažnju na senke, ugao odakle fotografišete, spoljašnje svetlo i slobodno napravite materijal iz nekoliko uglova, pa naknadno odaberite najbolji.

Fotografišite reprezentativne delove hotela. Potrudite se da se na virtuelnoj turi nađe ono najbolje što nudite poput najbolje opremljenih soba, spa centra, lobija, restorana… Naravno, sve mora da bude blistavo čisto i uredno.

Ubacite tekst u virtuelnu turu. Ponekad gostima prilikom obilaska hotela na ovaj način neće biti jasno šta je šta, pa slobodno u turu dodajte i tekst i mogućnost da se na njega klikne radi dobijanja više informacija. Virtuelna tura može biti idealna da neki sadržaj prodate. Slobodno unesite i promo cene i trenutne akcije u tekstualne delove i kroz virtuelnu turu prodajte svoje aranžmane.

Share Button
blog comments powered by Disqus