Kako da uvek spremni dočekate veći broj gostiju?

Ostale teme , Region / 26. 08. 2017. / Autor:

Tokom letnje ili zimske sezone, zavisno od vrste hotela, zbog povećanog interesovanja hotelijeri se odlučuju na promenjene režime rada, vrlo često i promenu cena smeštaja i usluga u hotelu. Veliki broj gostiju i viša cena moraju biti ispraćeni i promenama u organizaciji i radu zaposlenih, angažovanju svih kapaciteta i ispunjavanju očekivanja svakog gosta.

Izvor: Instagram.com/esplanadezagreb

Kako bi ciljevi koje zadajete sebi pri vođenju hotela bili ispunjeni i tokom najzahtevnijeg dela sezone, poželjno je ispoštovati narednih osam stavki koje hotelijerski stručnjaci izdvajaju kao najvažnije, prvenstveno preventivne mere, kako bi gosti bili u potpunosti zadovoljni.

Morate biti pripremljeni!

Priprema i planiranje osnov su za kvalitetnu sezonu i prihvatanje većeg broja gostiju. Ogroman broj rezervacija vas ne sme iznenaditi, pa tako ukoliko očekujete veće interesovanje tokom, na primer leta, pripreme mogu krenuti već početkom godine. Iako deluje jednostavno, ni reorganizacija osoblja za racionalniji rad se ne planira preko noći.

Osoblje

Prioritet pri planiranju turističke sezone jesu zaposleni i njihova organizacija. Obuka i edukacija osoblja za efikasniji rad su vrlo važni. Periodi sa više gostiju u hotelu će biti znatno stresniji za zaposlene, pa je razgovor i upoznavanje sa situacijama koje ih čekaju neophodan.

Imajte na umu da kada je više gostiju u hotelu, neophodno je i češće čišćenje i uređenje objekta, stoga se nemojte ustručavati da pojedine zaposlene angažujete i par sati duže od njihovog dnevnog radnog vremena.

Menadžeri moraju uvek biti u kontaktu sa osobljem, ali i sa gostima kojima ponekad mogu pomoći u rešavanju problema ili im poželeti dobrodošlicu. Na taj način će ostalim zaposlenima pokazati kako bi trebalo da se ponašaju.

Uređenje hotela pred sezonu

Iskoristite periode u godini kada u hotelu nema mnogo gostiju za popravke, kontrolu uređaja u sobama i slično. To vam ostavlja mogućnost da na vreme reagujete, izvršite popravke i goste dočekate spremno.

Izvor: pixabay.com

Nabavka proizvoda

Spremnost da dočekate veliki broj gostiju ogleda se i u tome da na kvalitetan način isplanirate količine neophodnih proizvoda za predstojeći period. Podrazumeva se naručivanje veće količine hrane, pića, proizvoda za higijenu. Wi-fi mreža je, takođe, jako važna. Proverite sa stručnjacima da li će protok i brzina vašeg interneta biti dovoljna za sve buduće goste. Internet koji ne funkcioniše u hotelu je ogroman minus, ne zaboravite na to.

Komunikacija

Otvorena i efikasna komunikacija među zaposlenima je ključna za dobro funkcionisanje hotelskog sistema tokom sezone. Zamolite svoje zaposlene da tokom ovog perioda na posao dođu nešto ranije i porazgovaraju sa kolegama iz prethodne smene kako bi od samog starta bili spremni za radne zadatke tog dana. Ukoliko to već nemate, table ili online sistemi za komunikaciju zaposlenih su odlično rešenje da sve važne informacije, kako o gostima, tako i o zadacima u hotelu budu zapisane.

Korišćenje tehnologije

Tehnološka rešenja za hotele mogu biti od velike pomoći za kvalitetnije odrađenu sezonu. Osim funkcionalnog sajta i brze komunikacije sa gostima, hotel može ponuditi, recimo online check in. Ovo je izuzetno dobro jer se smanjuju gužve na recepciji, a gosti su zadovoljniji i brže dolaze do svojih soba. Takođe, ukoliko već ne posedujete neki od softvera za komunikaciju i upravljanje zahtevima gostiju, nabavite ga u što kraćem roku.

Doručak

Izgleda čudno, ali da, nezadovoljstvo doručkom predstavlja jednu od najčešćih primedbi gostiju u toku sezone. Redovi za uzimanje hrane, čekanje obroka, manjak proizvoda, prljavi stolovi ili pribor za jelo razlog su zbog koga se gosti najverovatnije neće vratiti u vaš hotel. Pobrinite se da se ovakve stvari ne dešavaju.

Ocena sajta Booking.com, Izvor: Euro Garni hotel, Beograd

Ocena hotela je važna

Kada se boravak gosta završi, ukoliko ste ispoštovali prethodno navedene stavke, dobro je zamoliti gosta da vam putem online ocena kaže šta je bilo dobro, a šta ne. Iako verovatno neće sve ocene biti sjajne, one su vrlo značajne, a žalbe koje su česte će vam pomoći da dodatno unapredite rad hotela i osoblja i potrudite se da budete još bolji. Srećno!

Share Button
blog comments powered by Disqus