Kako gostu obezbediti kvalitetan san?

Ostale teme / 30. 12. 2016. / Autor:

Bez obzira na to kojim se sve sadržajima hotel može pohvaliti, osnova svake rezervacije je sam boravak u hotelu i obezbeđivanje gostu kvalitetnog sna.

Stuff.co.nz

Stuff.co.nz

Odjavljivanje gosta koji je nenaspavan i nezadovoljan boravkom u hotelu, situacija je koju bilo koji hotelski radnik i najmanje želi. Uzimajući u obzir podatke istraživanja koje pokazuje da 55 odsto putnika ocene hotela na internetu gleda sa ciljem pronalaženja hotela sa uslovima za kvalitetan san, obezbeđivanje udobnih mesta za spavanje je osnova za dobar rad hotela.

Iako nije lako udovoljiti svim gostima, mir i kvalitetni kreveti su minimum uslova koje bi trebalo obezbediti.

Pillow menu

Pillow menu

Kreveti u sobama

Ulaganje u kvalitetne krevete i poseteljinu zahteva veća finansijska sredstva, ali svaki hotel bi trebalo da teži ponudi koja omogućuje gostu jastuke prilagodljive za različite načine spavanja. „Pillow menu“ je najbolje rešenje jer se na ovaj način gostu omogućava izbor između nekoliko vrsta jastuka. Hoteli koji imaju „pillow menu“, u svojoj ponudi najčešće imaju klasične perjane jastuke, jastuke izrađene od memorijske pene, antialergijske ili čak antistres jastuke. Takođe, uz izbor najkvalitetnijih kreveta, stručnjaci savetuju da je poželjno ostaviti mogućnost gostu za izbor bar između tanjeg i debljeg pokrivača jer samo jedan neće biti svima dovoljan.

Mirror.co.uk

Mirror.co.uk

Buka u hotelu

Buku i zvukove u hotelu nije lako kontrolisati, ali od turista se mora očekivati da znaju da su hoteli mesto za odmor i da se tokom boravka vodi računa o kućnom redu. Tišina i mir u hotelu su, uz krevete, dva najvažnija uslova za dobar san gosta.
Upotreba zvučne izolacije, kvalitetnih vrata i prozora koji će suzbijati jačinu buke u hodnicima hotela nisu jeftin, ali su najbolji izbor za mir u sobama. Podaci hotela pokazuju da putnici često imaju primedbe na buku koja dolazi od uređaja u sobi – frižidera, televizora, klima uređaja i sličnog. Pobrinite se da u sobama ne postoji bilo kakav izvor neprijatnog zvuka. Ukoliko zbog zauzetih soba niste u mogućnosti da gostu obezbedite sobu u mirnom delu hotela, već ga je neophodno smestiti u deo objekta pored restorana ili lifta, ponudite mu nižu cenu ili neku drugu pogodnost.

„Slumber kits“, paket koji sadrži masku za oči, čepove za uši i CD sa ambijentalnom muzikom, takođe je odlična ponuda koja bi se mogla naći u svakoj sobi. Uz to, pojedini hoteli već su uveli i televizijske kanale sa „muzikom za spavanje“.

Dubaiinteriors.ae

Dubaiinteriors.ae

Osvetljenje sobe

Prema podacima Nacionalne organizacije za san (NSF), 73 odsto Amerikanaca spava u zamračenim prostorijama i smatra to jednim od uslova za dobar san. Srećom, unapređenje i prilagođavanje rasvete u hotelskim sobama je vrlo jednostavno.

Debljim zavesama koje ne propuštaju svetlost najlakše je stvoriti atmosferu za spavanje i tokom dana, a iako ovaj tip zavesa košta znatno više od klasičnih, ulaganje je u potpunosti opravdano jer je rezultat koji gost dobija nemerljiv. Ukoliko u sobama postoje detektori za dim ili alarmi, bilo bi dobro da budu postavljeni na mestima koja nisu blizu kreveta ili, ukoliko je to neophodno, odaju minimum svetlosti i koriste LED rasvetu.

Hotelijeri.com

Hotelijeri.com

Prilagođavanje vremenu

Nažalost, putovanja sa sobom nose stres i prilagođavanje novoj sredini – prestanak rutinskog obavljanja posla, gust raspored na poslovnim putovanjima, sastanci i prilagođavanje drugim putnicima. Unutrašnji sat čoveka promenu oseća, posebno na putovanjima u različitim vremenskim zonama, a zadatak hotela je da gostu uređenom i prilagođenom sobom, omogući da tu promenu što lakše podnese.

Znak “ne uznemiravajte” na vratima hotela dobar je način da se ostali gosti hotela obaveste i zamole za mir tokom spavanja. Sa druge strane, hotelima se savetuje da goste što je više moguće u sobama kontaktiraju putem poruka, e-maila i sličnog, a ne pozivom, baš zbog različitih termina dnevnog odmora gostiju.

Quitenicestuff.com

Quitenicestuff.com

Biti budan tokom cele noći ili kratak san znači i umor narednog dana što u velikoj meri može uticati na opšti utisak boravka u vašem hotelu. Takođe, kvalitetan san omogućava gostima da se u potpunosti prepuste uživanju u putovanju i posvete se onim pozitivnim svarima tokom boravka.

Iako sve prethodno navedene stavke koje utiču na kvalitet sna u velikoj meri određuju sa kakvim će utiscima gost izaći iz vašeg hotela, ipak ni samo dobro opremljena soba nije dovoljna za potpuno zadovoljstvo gosta. Osigurajte postojanje i drugih sadržaja, a neka dobar san gosta bude startna pozicija za kvalitetno proveden dan i zadovoljstvo tokom boravka u hotelu.

Share Button
blog comments powered by Disqus